Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Mai multi brokeri sunt implicati intr-o retea de obtinere de credite cu acte false. Persoane fara venituri, "transformate" in pensionari de lux de la MAI sau MApN

Vineri, 14 August 2020, ora 14:34
6634 citiri
Mai multi brokeri sunt implicati intr-o retea de obtinere de credite cu acte false. Persoane fara venituri, "transformate" in pensionari de lux de la MAI sau MApN
Foto: Facebook/Politia Romana

Apar noi informatii intr-o ancheta privind mai multe fraude bancare. Brokeri si persoane fara venituri s-au aliat in comiterea unor infractiuni cu prejudiciu de peste 1,6 milioane de lei.

Dosarul contine peste 250 de infractiuni de fals in inscrisuri oficiale, uz de fals si inselaciune.

Dupa perchezitii de amploare facute in cursul acestei saptamani, zeci de persoane au fost audiate, in calitate de martori sau suspecti.

Anchetatorii au aflat ca, "in perioada 2019-2020, cinci persoane, cu sprijinul unor angajati in cadrul institutiilor de brokeraj ar racolat persoane cu venituri reduse sau fara venituri carora le-au intocmit acte oficiale falsificate (deciziii de pensionare emise de MAI, AMpN sau Casa Nationaal de Pensii si taloane de pensie emise de institutiile precizate), iar uterior i-au determinat sau sprijinit sa induca in eroare mai multe unitati ancare sau institutii financiare nebancare cu privire la calitatea acestora de pensionari sau a cuantumul pensiei incasate si sa obtina credite sau imprumuturi."

Potrivit sursei citate, sumele de bani obtinute de titularii de credit erau inmanate persoanelor mentionate anterior care stabileau modalitatea de impartire a banilor.

"Perchezitiile au fost facute la domiciliile suspectilor, la sediul unei societati de blokeraj si la sediul unei societati comerciale care desfasura activiutati de fotocopiere, societate unde se falsificau inscrisurile. Astfel, au fost identificate stampile apartinanad in aparenta unor institutii piublice, inscrisuri oficiale, inscrisuri sub semnatura privata falsificate aparent emise de MAI, MApN sau Casa Nationala de Pensii.

La acest moment procesual, prejudiciul estimat este de 1.600.000 milioane de lei", arata un ocmunicat al Parchetului de pe langa Judecatoria Sectorului 2.

Au fost sechestrate doua masini si au fost luate masuri asiguratorii fata de inculpati pana la concurenta valorii propabile a prejudiciului retinut in sarcina fiecarui inculpat.

Sapte persoane, retinute

Sapte suspecti au fost retinuti joi, 13 august 2020, iar patru dintre ei vor fi dusi in fata instantei cu propunere de arestare preventiva, iar in cazul a trei s-a impus controlul judiciar.

Unul dintre suspecti se afla deja in inchisoare intr-un alt dosar, arata Parchetul de pe langa Judecatoria Sectorului 2 intr-un comunciat de presa.

Perchezitiile in acest dosar au avut loc, miercuri, 12 august. Atunci au fost puse in aplicare 45 de mandate de aducere. In acest dosar se cerceteaza 254 de infractiuni de inselaciune, fals material in inscrisuri oficiale, fals sub semnatura privata si uz de fals.

Perchezitii de amploare

In dimineata zilei de 12 august politia a transmis ca erau in desfasurare 45 de perchezitii, in Bucuresti si sase judete, la persoane banuite ca ar fi cauzat un prejudiciu de aproximativ doua milioane de lei unei unitati bancare, prin inselaciune, fals in inscrisuri sub semnatura privata, fals material in inscrisuri oficiale si uz de fals.

"La data de 12 august 2020, politistii Inspectoratului General al Politiei Romane - Directia de Investigare a Criminalitatii Economice si D.G.P.M.B. - Politia Sectorului 2 - Serviciul de Investigare a Criminalitatii Economice efectueaza 45 de perchezitii domiciliare.

Activitatile se desfasoara in Bucuresti si in judetele Calarasi, Dambovita, Ialomita, Ilfov, Mures si Teleorman, in doua dosare penale aflate sub supravegherea Parchetului de pe langa Judecatoria Sectorului 1 Bucuresti si a Parchetului de pe langa Judecatoria Sectorului 2 Bucuresti.

In cele doua cauze, sunt efectuate cercetari cu privire la savarsirea infractiunilor de inselaciune, fals in inscrisuri sub semnatura privata, fals material in inscrisuri oficiale si uz de fals, cu ocazia obtinerii de credite de nevoi personale de la o institutie bancara din Bucuresti, de persoane care nu ar fi indeplinit conditiile de creditare si care s-ar fi folosit de inscrisuri falsificate in acest scop", arata politia intr-un comunicat de presa.

Din cercetari a reiesit ca solicitantii creditelor ar fi facut parte din doua filiere infractionale, ce ar fi furnizat documentele falsificate, coordonat si sprijinit demersurile la unitatea bancara si si-ar fi insusit mare parte din sumele de bani obtinute.

In cele doua dosare penale, sunt cercetate 56 de persoane pentru un prejudiciu cauzat de aproximativ doua milioane de lei.

VIDEO Perchezitii de amploare in Bucuresti si sase judete. Sunt vizate doua grupari care au "tepuit" o banca luand credite cu acte false. Una dintre grupari este condusa de interlopul Bebe Englezu'

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#fraude bancare, #taloane de pensie false, #imprumjuturi cu acte false , #frauda