MAI, marcat in 2010 de mitingul politistilor si schimbarile in conducerea institutiei

Joi, 30 Decembrie 2010, ora 18:11
1122 citiri
MAI, marcat in 2010 de mitingul politistilor si schimbarile in conducerea institutiei

MAI nu a fost ocolit nici in 2010 de controverse, atentia fiind concentrata asupra mitingului politistilor din septembrie, urmat de demisia de onoare a lui Vasile Blaga, pentru ca, spre sfarsitul anului, noul ministru Traian Igas sa faca schimbari in functii-cheie, in urma scandalului de la Neamt.

Imediat dupa ce guvernantii au anuntat impunerea mai multor masuri de austeritate, generate de criza economica, sindicatele au organizat mitinguri si actiuni de protest, atat in Capitala, cat si in marile orase din tara. Dintre toate, cel din 24 septembrie, la care au participat sindicalisti din politie si alte structuri de ordine publica, a avut impactul cel mai rasunator.

Aproximativ 6.000 de sindicalisti din politie, administratie publica si din unele sectoarele economice, nemultumiti de masurile anti-criza ale guvernului si in special de reducerea salariilor, s-au strans in acea zi in Piata Victoriei, unde au protestat aproape doua ore, dupa care au decis sa plece in mars catre Palatul Cotroceni, pentru ca reprezentantii lor sa vorbeasca cu seful statului.

Desi aveau autorizatie doar pentru un miting in Piata Victoriei, miile de sindicalisti, supravegheati de sute de colegi din Politie si Jandarmerie, se incoloneaza si pleaca in mars catre Cotroceni, generand restrictii de trafic intr-o Capitala si asa aglomerata si marcand, totodata, debutul unui scandal ce avea sa zguduie din temelii Ministerul de Interne si Politia Romana.

Marsul prin Bucuresti si protestul din fata Palatului Cotroceni, unde politistii si-au aruncat caschetele in curtea institutiei si au scandat sloganuri ramase in memoria colectiva, s-a soldat cu amenzi pentru organizatori si dosare penale pentru cativa dintre sindicalisti, surprinsi de camerele de luat vederi cu arma asupra lor, fapt interzis prin lege.

Insa amenzile si dosarele penale s-au dovedit a fi doar varful de lance al unui scandal care a inceput sa se dezvolte o zi mai tarziu, cand presa difuzeaza stirea potrivit careia presedintele Traian Basescu a renuntat la protectia Politiei, exemplul sau fiind urmat si de premierul Emil Boc.

Ulterior, seful statului a venit cu precizari - acesta a declarat ca a renuntat la escorta pe care i-o asigura Politia in timpul deplasarilor pentru ca nu vrea sa asocieze imaginea Presedintiei cu o institutie "care nu respecta legea" si a cerut Executivului sa rezolve problemele de disciplina din interiorul Politiei si Jandarmeriei. Mai mult, presedintele a sustinut ca politistii care au protestat in fata Palatului Cotroceni, desi nu aveau autorizatie, au incalcat legea si chiar au subminat autoritatea statului.

Pleaca Blaga, vine Igas

La o zi dupa declaratiile presedintelui, declaratia ministrului Administratiei si Internelor pare a fi una asteptata - Vasile Blaga si-a anuntat, intr-o declaratie de presa, demisia de onoare din functie.

La cateva ore dupa anuntul facut de Blaga, Guvernul a informat oficial ca Traian Igas, senator PDL, a fost propus la conducerea Internelor, dupa doar o ora, decretele au fost semnate de seful statului, iar in aceeasi seara, noul ministru a depus juramantul de investitura, iar predecesorul sau i-a predat conducerea MAI, in prezenta lui Basescu.

In noiembrie, Ministerul de Interne ajunge din nou in "lumina reflectoarelor". Asasinarea unui cunoscut interlop din judetul Neamt in plina zi a scos la iveala legaturi controversate intre seful Politiei Neamt, Aurelian Soric, si familia celui care si-a pierdut viata, Gheorghita Mararu. Principalul suspect in dosar a fost prins la o zi dupa incident, insa perioada urmatoare a fost marcata de declaratiile facute de Soric intr-o conferinta de presa - "Mararu, de ce este atat de interlop? Ca dadea bani si lua camata?".

Declaratiile si iesirile la rampa ale oficialilor din minister, cele mai dese ale secretarului de stat Dan Valentin Fatuloiu, s-au succedat cu viteza ametitoare in urmatoarea perioada. Fatuloiu ii cere lui Igas sa il demita pe Soric, iar odata cu el, si pe seful IGPR, Petre Toba.

Demiteri la varf in MAI

Corpul de Control al MAI demareaza o ancheta la Neamt, insa in aceeasi perioada, institutia este atrasa intr-un nou scandal, indelung dezbatut, legat de mita de aproximativ un milion de euro pe care omul de afaceri Catalin Chelu i-ar fi oferit-o lui Fatuloiu. Flagrantul organizat de procurori chiar in parcarea Internelor tine cu sufletul la gura opinia publica, iar detaliile din ancheta - autodenunturi, interceptari, pungi cu bani si masini de lux - ajung in presa cu viteza ametitoare.

La sfarsitul lunii noiembrie, ministrul Igas a anuntat schimbari la varful MAI - Petre Toba este inlocuit cu Liviu Popa, director general al DGA, la conducerea Politiei Romane, in timp ce Ioan Dascalu a fost numit secretar de stat in minister in locul lui Dan Valentin Fatuloiu. In acelasi timp, ministrul anunta si ca seful politiei din Neamt, controversatul Aurelian Soric, si-a dat demisia din functie. Popa si Dascalu isi anunta in aceeasi zi planurile de viitor - evaluarea Politiei Romane si, respectiv, imbunatatirea imaginii ministerului.

Nici decembrie nu aduce liniste in MAI - in timpul dezbaterilor din comisiile parlamentare pe tema bugetului institutiei in 2011, sunt anuntate restructurari la nivelul ministerului de aproximativ 18.000 de posturi. Chestionat in legatura cu acest aspect, ministrul Igas a sustinut ca "este o cifra interpretata gresit".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#schimbari mai 2010, #mai schimbare ministru, #blaga mai, #igas mai, #scandal fatuloiu , #politie