Magistratii protesteaza fata de legile Justitiei: Judecatorii din Sibiu isi suspenda activitatea cate o ora, timp de patru zile

Luni, 18 Decembrie 2017, ora 22:353428 citiri
Magistratii protesteaza fata de legile Justitiei: Judecatorii din Sibiu isi suspenda activitatea cate o ora, timp de patru zile
Foto: lemnucs.com

Dupa ce sute de magistrati din toata tara au organizat, luni, proteste tacute in fata institutiilor in care lucreaza, judecatorii din Sibiu merg si mai departe, anuntand ca incepand de marti vor suspenda activitatea cate o ora in fiecare zi, pana la sfarsitul saptamanii.

Decizia magistratilor de la Judecatoria Sibiu a fost luata in cadrul Adunarii Generale organizate luni, scrie Turnul Sfatului.

"In contextul modificarilor preconizate ale Legilor justitiei, cu ignorarea avizului negativ din partea CSM, a vointei exprimate de peste 4000 de magistrati si a recomandarilor Comisiei Europene si raportat la initiativa de modificare a legislatiei penale, care prefigureaza o justitie penala ineficienta, pentru apararea statului de drept si a independentei justitiei, s-a exprimat ingrijorarea cu privire la efectele negative ale noilor prevederi asupra statutului si intereselor profesionale ale judecatorilor si procurorilor romani si s-a hotarat cu majoritate, manifestarea publica a dezacordului fata de acestea, prin suspendarea activitatii de judecata in perioada 19.12.2017-22.12.2017, in intervalul orar 11.30 - 12.30", a transmis purtatorul de cuvant al Judecatoriei, Ana-Maria Langtaler, pentru sursa citata.

Luni, sute de procurori si judecatori au organizat proteste tacute in fata institutiilor la care lucreaza. Unii dintre ei si-au purtat robele pe maini, pentru a nu putea fi acuzati ca au incalcat deontologia profesionala imbracandu-le la protest. In unele orase, inclusiv in Capitala, magistratii au tinut in maini foi albe pe care era tiparit juramantul depus.

In ciuda actiunilor fara precedent, comisia speciala condusa de Florin Iordache a lucrat pana noaptea tarziu la modificarea legilor Justitiei, cu toate ca presedintele CSM a facut apel la dialog si la colaborare loiala intre institutii.