Magistratii continua protestele: Cer abrogarea OUG privind sectia Adinei Florea si numirea sefilor Inspectiei Judiciare

Luni, 04 Martie 2019, ora 13:34
4098 citiri
Magistratii continua protestele: Cer abrogarea OUG privind sectia Adinei Florea si numirea sefilor Inspectiei Judiciare
Foto: Arhiva Pixabay

Trei asociatii de magistrati anunta ca vor continua protestele pana cand Guvernul va suspenda mai multe prevederi din legile criticate de organismele internationale (MCV, Comisia de la Venetia, GRECO) si vor fi abrogate ordonantele prin care au fost operationalizate Sectia de investigare a magistratilor si prin care au fost numiti sefii Inspectiei Judiciare.

Asociatia "Forumul Judecatorilor din Romania", Asociatia "Miscarea pentru Apararea Statutului Procurorilor" si Asociatia "Initiativa pentru Justitie" considera ca ultima propunere de modificare a OUG nr. 7/2019, anuntata de Tudorel Toader, ignora voturile a mii de magistrati, exprimate in cadrul adunarilor generale ale instantelor judecatoresti si parchetelor, se arata intr-un comunicat de presa remis luni Ziare.com.

Asta dupa ce adunarile generale ale magistratilor au votat in sensul luarii de masuri pozitive de natura legislativa sau administrativa, pentru suspendarea imediata a punerii in aplicare a dispozitiilor din Legile Justitiei si ordonantele de urgenta subsecvente, criticate de Comisia Europeana, Comisia de la Venetia si GRECO, revizuirea acestor acte normative, dupa o reala consultare a sistemului judiciar.

Solicitarile magistratilor

Pentru ca starea de protest din magistratura sa inceteze, respectiv pentru a se dovedi o diligenta in punerea in aplicare a recomandarilor MCV, GRECO si Comisiei de la Venetia, cele trei asociatii cer ca Guvernul sa ia masuri imediate.

"Guvernul Romaniei ar trebui sa elimine limitarile adoptate cu privire la libertatea de exprimare a judecatorilor si procurorilor si sa abroge dispozitiile referitoare la infiintarea Sectiei speciale pentru investigarea infractiunilor comise de magistrati, cu o competenta exclusiva care nu mai exista in cazul niciunei alte categorii socio-profesionale", mai arata comunicatul de presa.

De asemenea, Guvernul Romaniei ar trebui sa renunte imediat si pe termen lung (nu doar pentru anul 2019) la dispozitiile care prevad dublarea perioadei de pregatire in cadrul Institutului National al Magistraturii si la cele care elimina meritocratia in magistratura, promovarea efectiva la instantele si parchetele superioare urmand a se face numai pe baza meritocratice, inclusiv si mai ales la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

"De asemenea, Guvernul Romaniei ar trebui sa abroge imediat O.U.G. nr. 77/2018, precum si prevederile referitoare la reorganizarea Inspectiei Judiciare care intaresc nejustificat atributiile inspectorului-sef", arata sursa citata.

I.S.

Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga a fost desemnat candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria municipiului Târgovişte. Daniel Blaga are 44 de ani, a absolvit Facultatea de Matematică în...
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Liderul PNL Iaşi Alexandru Muraru îi cere premierului Marcel Ciolacu să îl retragă pe Bogdan Cojocaru, lider PSD Iaşi, din funcţia de prefect al judeţului Iaşi, motivând că acesta...
#proteste Justitie, #proteste FJR, #OUG 7 2019 , #proteste magistrati