Magistratii au iesit in strada revoltati de mutilarea Justitiei. PSD reactioneaza: Nu au dreptul, nu e normal (Video)

Luni, 18 Decembrie 2017, ora 14:22
11263 citiri
Magistratii au iesit in strada revoltati de mutilarea Justitiei. PSD reactioneaza: Nu au dreptul, nu e normal (Video)
Foto: Facebook/Declic

Magistrati din mai multe orase protesteaza, luni, fata de modificarile aduse la Legile Justitiei si Codurilor Penal si de Procedura Penala.

Aproximativ 50 de magistrati de la instantele din Constanta, dar si procurori au protestat in liniste, in fata Judecatoriei Constanta. Au participat judecatori de la toate instantele constantene, cei mai multi dintre ei din cadrul Judecatoriei Constanta, dar si procurori, atat de la parchetele de pe langa instantele de judecata, cat si din cadrul DNA Constanta, conform Mediafax.

Ei au spus ca cel mai tare ii nemultumeste maniera prin care au fost date aceste legi si faptul ca nu s-a tinut cont de avizul CSM.

"In acest fel judecatorii acestei instante inteleg sa isi manifeste dezacordul fata de modul si maniera prin care au fost adoptate in Camera Deputatilor legi care ne privesc, legi importante. Pe repede inainte, in conditiile in care ar fi trebuit sa dezbatem. Nu s-a tinut cont de avizul negativ dat de CSM", a declarat judecatorul Marius Nasta, purtator de cuvant al Judecatoriei Constanta.

In opinia acestuia, modificarile vor afecta drastic activitatea magistratilor.

De asemenea, si reprezentantii procurorilor au spus ca modificarile aduse codurilor Penal si de Procedura Penala "nu numai ca ingreuneaza lupta anticoruptie, ci efectiv lupta impotriva intregii criminalitati".

Magistratii au stat in fata Judecatoriei Constanta timp de jumatate de ora, protestul, care s-a desfasurat tacit, finalizandu-se fara incidente.

La Galati, 40 de judecatori au oprit lucrul, luni la pranz, si au participat la un protest tacut. Lor li s-au alaturat circa 20 de membri ai Asociatiei #Rezist.

"Judecatorii au iesit in fata Palatului de Justitie pe de o parte din cauza anumitor schimbari la Legile Justitiei, faptul ca parlamentarii nu au tinut cont de avizul negativ al CSM in aceasta privinta, iar pe de alta parte propunerile de modificare a Codului de Procedura Penala, care pur si simplu pun stavila justitiei in ceea ce priveste probatoriile. Noi trebuie sa intelegem ca sistemul de justitie trebuie sa ramana independent", a declarat jurnalistilor presedintele Tribunalului Galati, Robert Florea.

La Brasov, angajatii Parchetului de pe langa Tribunalul Brasov au iesit in fata institutiei pentru a protesta fata de propunerile legislative privind functionarea justitiei. Lor li s-au alaturat angajati de la Serviciul de Investigatii Criminale, DNA, DIICOT, Parchetul de pe langa Tribunalul pentru Minori si Familie, dar si reprezentanti ai Sectiei regionale a Politiei Transporturi Feroviare.

Colonelul (r) Radu Dascalu, fost sef al serviciului Criminalistic al Inspectoratului de Politie Brasov, a declarat, la randul lui, ca si politistii sunt afectati de modificari.

"Problema este, insa, a tuturor. Si a politistilor si a procurorilor si, in ultima instanta, a judecatorilor, a magistratilor. Sunt piedici serioase in solutionarea unor dosare si nu doar in cele de coruptie, e vorba si despre dosare judiciare. Un exemplu este inlaturarea din lege a constatarii probelor stiintifice. Acest lucru insemna o perioada foarte lunga pentru ca probele sa fie transpuse in mijloc de proba intr-o expertiza judicara. Acest lucru va duce la riscul ca anumite persoane sa fie lasate in libertate", a spus Dascalu.

Si magistratii din judetul Olt, judecatori si procurori, au protestat pe treptele judecatoriilor si Tribunalului Olt.

Purtatorul de cuvant al Judecatoriei Slatina, judecatorul Ana Maria Lixandru, a declarat ca la protest au participat toti judecatorii si procurorii care se aflau in institutie, aproximativ 20 de persoane. Acestia au iesit, la ora 12:00, pe treptele institutiei.

Purtatorul de cuvant al Tribunalului Olt, judecatorul Florentina Stana, a spus, la randul sau, ca protestul va continua si zilele urmatoare.

Aproximativ 100 de magistrati au protestat si pe treptele Tribunalului Cluj - unii dintre ei cu robele pe brat - fata de modificarea legilor Justitiei si codurilor penal si de procedura penala.

Protestul a fost unul tacut, fara scandari.

Badalau (PSD): Magistratii nu au dreptul sa protesteze; protestele preventive nu sunt normale

Presedintele executiv a PSD, Niculae Badalau, a vorbit, luni, despre protestele magistratilor fata de modificarile la legile Justitiei, spunand ca magistratii nu au dreptul sa protesteze, el aratand ca nu i se par normale nici protestele preventive, in conditiile in care modificarile nu au fost adoptate.

"Magistratii nu au dreptul, prin lege, sa protesteze. Au iesit in fata sediilor. Asa cum va spuneam este o lege care inca nu e finalizata. Atunci pentru ce protesteaza? Amendamentele sunt niste proiectele mai mici care sunt sau nu aprobate. Inclusiv la Camera Deputatilor, colegii mei de partid au depus amendamente care au fost respinse. Posibilitatea asta exista si la Senat. Sa manifestam preventiv...nu mi se pare normal", a spus Badalau.

El le-a recomandat, pe de alta parte, celor care protesteaza in Piata Victoriei fata de modificarile aduse legilor Justitiei "sa citeasa proiectele de lege".

Informatia iniatiala despre protestele magistratilor a fost transmisa de judecatorul Cristi Danilet.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Guvernul ar urma să țină o ședință într-un mare oraș din vestul României. Care este motivul deplasării
Guvernul ar urma să țină o ședință într-un mare oraș din vestul României. Care este motivul deplasării
Alfred Simonis, președintele interimar al Camerei Deputaților și candidatul PSD-PNL la Consiliul Județean Timiș a anunţat joi, 18 aprilie, că o şedinţă de Guvern ar putea avea loc...
Campanie intensă pentru candidatura lui Geoană la prezidențiale. S-a lansat un nou site de susținere
Campanie intensă pentru candidatura lui Geoană la prezidențiale. S-a lansat un nou site de susținere
O campanie de susținere pentru candidatura lui Mircea Geoană, actualul secretar general adjunct al NATO, a fost demarată în online. Inițiativa, care se recomandă drept o „platformă...
#proteste magistrati, #proteste magistrati Legile Justitiei , #proteste