Maghiarii ameninta romanii cu actiuni armate in Ardeal

Miercuri, 04 Iunie 2008, ora 10:008338 citiri
Maghiarii ameninta romanii cu actiuni armate in Ardeal

Zilele acestea maghiarii comemoreaza 88 de ani de la semnarea Tratatului de Pace de la Trianon, in urma caruia Ungaria a ramas fara doua treimi din teritoriu, momentul fiind marcat in mai multe localitati din Ardeal si din Ungaria prin aproape 150 de manifestatii.

In mai multe orase din Transilvania, Asociatia Tinerilor Maghiari din Ardeal a imprastiat fluturasi in care organizatorii reiau tema autonomiei, a segregarii administrativ-teritoriale, scrie Gardianul.

Mesajul tiparit pe fluturas ameninta romanii chiar cu actiuni armate, aratand ca numai in aceste conditii maghiarii vor putea obtine ceea ce isi doresc, la fel ca cei din Kosovo, Tirolul de Sud sau Tara Bascilor.

Mai mult, in secuime au loc in aceste zile marsuri cu faclii, conferinte, proiectii de filme iredentiste, precum si adunari publice dedicate acestui "rusinos" eveniment.

Sirul comemorarilor a inceput din 29 mai si va continua pana pe 9 iunie, la ele participand maghiari din toate colturile lumii, atat in Romania cat si in Ungaria.

Tratatul de la Trianon a fost semnat la data de 4 iunie 1920 intre Puterile Aliate invingatoare in primul razboi mondial si Ungaria, in calitate de stat succesor al Imperiului Austro-Ungar, stat invins in primul razboi mondial. Tratatul a fost semnat in Palatul Marele Trianon de la Versailles de catre 16 state aliate, inclusiv Romania, pe de o parte si de Ungaria de alta parte.