Mafia din sistemul bancar (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Vineri, 02 Noiembrie 2012, ora 16:19
5061 citiri
Mafia din sistemul bancar (Opinii)

La limita extrema, daca suntem pasionati si credem in conspiratii, s-a spus ca sistemul bancar nu este nimic mai mult decat o retea globala menita sa tina sub control vietile noastre si societatea umana in general.

De altfel, adeptii teoriilor conspirationiste impartasesc convingerea ca bancile - mana-n mana cu guvernele statelor - lucreaza pentru permanenta subjugare a omului modern, dandu-i cu lingurita cate o mica doza de libertate.

Ideea sta in centrul tuturor teoriilor politice ori filosofice opuse actualei forme de guvernare, indiferent de natura ei: democratica, totalitara ori etatista. In oricare dintre acestea, sistemul bancar joaca un rol central. Principala valuta cu care bancile isi cumpara puterea nu este insa, asa cum am crede, vreo moneda anume a unui stat puternic dezvoltat, ci increderea pe care o transmit oamenilor si prin care-i atrag si-i conving sa vina de bunavoie si sa semneze cu bucurie adeziunea in sistem.

Si daca am facut acest pas, iar cei mai multi dintre noi l-am facut, e putin tarziu si ipocrit sa mai devenim adepti ai teoriilor conspirationiste si sa luptam de partea gruparii naivo-adolescentina Anonymous.

Nu ne ramane de facut decat sa mergem, cu sau fara incredere in sistem, luna de luna, sa ne platim ratele si sa speram ca intr-o buna zi ne vom elibera de povara bancara si vom ramane doar sub cea a taxelor si impozitelor impuse de Guvern.

Criza poate le-a deschis unora ochii in directia asta, insa s-a dovedit ca altora le-a dat idei ceva si mai revolutionare. Si anume: sa profite de forta sistemului bancar si sa ia cu japca o parte din profitul bancilor in care lucrau, inseland pe fata zeci si poate sute de persoane mai mult sau mai putin sarace cu duhul.

Dosarul care a aruncat in aer sistemul bancar de la Bucuresti vorbeste de la sine: peste 100 de persoane din trei banci implicate cercetate pentru o frauda de peste 22 de milioane de euro, 33 dintre acestea au fost retinute, iar seful Fondului de Garantare pentru IMM-uri, Aurel Saramet, a fost deja suspendat si este si el cercetat in libertate in dosarul fraudelor.

Mugur Stet, purtatorul de cuvant al BNR, insista si sfatuia presa in general, imediat dupa detonarea bombei, sa nu generalizeze, sa nu judece si sa nu condamne la televizor. Sa lase Justitia sa isi faca treaba... Insa in acest caz, mai mult decat in oricare altul, faptele deja prezentate de procurorii DIICOT vorbesc de la sine si sunt ele insele exagerat si incredibil de condamnabile!

Daca aflam ca vicepresedintele BRD a fost implicat in sistemul care opera in stil mafiot din interiorul bancii, daca auzim ca seful Fondului de Garantare si alti angajati din ministere lucrau si colaborau cu reteaua extinsa si in restul sistemului bancar, oare cam ce am putea gandi?

Este un numar prea mare de persoane, extins pana la un nivel prea inalt si in dreptul statului, ca sa nu putem trage cel putin o prima judecata de minim bun simt: coruptia si sistemul mafiot au ajuns in Romania sa sa extinda in profunzime atat in partea "grasa" a statului - sistemul bugetar - cat si in cea "slaba" - mediul privat, iar prima consecinta si cea mai dureroasa ar putea fi retragerea mediului privat in fata unei societati care nu stie, nu poate sau nu vrea suficient de mult sa lupte si sa diminueze procentul coruptiei.

Iar atata timp cat fenomenul nu face decat sa se extinda, in toate sectoarele statului, pricinuind pierderi si mediului privat, reactia acestuia din urma in fata mafiei organizate ar putea fi retragerea.

Evident, nu se pune problema niciuneia din cele doua banci sa-i treaca prin cap macar sa se retraga din cauza unei gauri de "doar" 22 de milioane de euro. Inca suma poate fi trecuta fara nicio bataie de cap in dreptul categoriei "credite neperformante".

Insa, pe termen lung, la jucatori mai putin importanti decat cele doua banci, fenomenul coruptiei si "sistemul ticalosit", care a ramas la fel de nenorocit si dupa modernizarea statului din ultimii ani, ar putea sa puna pe fuga si pe potentialii investitori carora le-ar mai trece prin cap ca ar putea scoate un ban cinstit din afaceri pe aceste meleaguri.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#frauda sistem bancar, #frauda Fondul de Garantare IMM, #vicepresedinte BRD retinut DIICOT , #frauda