MAE intervine in tensiunile provocate de aglomeratia traficului de la Vama Kulata-Promachonas, unde mii de turisti romani stau cu orele la cozi

Sambata, 04 Iulie 2020, ora 14:26
3382 citiri
MAE intervine in tensiunile provocate de aglomeratia traficului de la Vama Kulata-Promachonas, unde mii de turisti romani stau cu orele la cozi
FOTO: Facebook/Forum Grecia

Ministerul Afacerilor Externe a reluat in regim de urgenta demersurile pe langa autoritatile elene pentru fluidizarea traficului la punctul de frontiera Kulata - Promachonas si informeaza sambata ca, la acest moment, coloana de autovehicule aflata in asteptare pentru accesul in punctul de frontiera se intinde pe o lungime de aproximativ 12 kilometri, timpul de asteptare fiind de aproximativ sase ore.

MAE avertizeaza ca autoritatile elene competente pot modifica fara preaviz conditiile de intrare pe teritoriul national, in functie de numarul de cazuri noi de COVID-19 ce vor fi inregistrate pe parcurs.

Intr-un comunicat transmis sambata AGERPRES, MAE precizeaza ca a reluat in regim de urgenta demersurile pe langa Ministerul de externe elen, atat prin intermediul Ambasadei Romaniei la Atena, cat si pe langa Ambasada Greciei la Bucuresti, solicitand autoritatilor elene atat identificarea in cel mai scurt timp a unor solutii care sa permita fluidizarea traficului in punctul de frontiera Kulata - Promachonas, inclusiv prin suplimentarea personalului si a echipamentelor de testare, cat si clarificarea in cel mai scurt timp a statutului punctului de frontiera Makaza.

De asemenea, reprezentantii misiunilor diplomatice ale Romaniei la Atena si Sofia, cat si cei ai Consulatului General al Romaniei la Salonic sunt in dialog constant cu autoritatile elene.

Potrivit informatiilor comunicate de Ambasada Romaniei la Sofia, la acest moment, coloana de autovehicule aflata in asteptare pentru accesul in punctul de frontiera se intinde pe o lungime de aproximativ 12 kilometri, timpul de asteptare fiind de aproximativ sase ore. Aglomeratia din punctul de frontiera este generata de faptul ca autoritatile elene testeaza toti cetatenii statelor non-UE, mentioneaza sursa citata.

MAE precizeaza ca, in urma demersurilor facute de partea romana, autoritatile elene au reluat procedura stabilita anterior de separare a fluxului de acces pentru autoturismele inmatriculate in statele membre UE. De asemenea, la acest moment, procedurile de verificare a formularelor electronice sunt desfasurate simultan pe patru fluxuri, iar procedurile de testare de catre trei echipe.

Ministerul Afacerilor Externe reaminteste ca, potrivit datelor oficiale comunicate de autoritatile locale, iesirea de pe teritoriul Republicii Elene se mai poate efectua, in prezent, prin punctele de frontiera terestra - Promachonas (Serres) - Kulata (Bulgaria); Nymfeia (Komotini) - Makaza (Bulgaria); Evzoni (Kilkis) - Bogoroditsa (Macedonia de Nord), cu mentiunea ca ultimele doua puncte de frontiera pot fi inchise in orice moment, fara preaviz.

Pentru a evita timpii suplimentari de asteptare la frontiera, Ministerul Afacerilor Externe subliniaza ca este important ca cetatenii romani sa completeze formularul electronic (Passenger Locator Form) disponibil la adresa https://travel.gov.gr, cu cel putin 48 de ore anterior deplasarii si sa obtina in timp util codul de confirmare a inregistrarii, care va trebui prezentat la frontiera.

Ministerul Afacerilor Externe reaminteste ca cetatenii romani pot solicita asistenta consulara la numerele de telefon ale Ambasadei Romaniei la Atena - 00302106774035 si Consulatului General al Romaniei de la Salonic - 00302310340088, apelurile fiind redirectionate catre Centrul de Contact si Suport al Cetatenilor Romani din Strainatate si preluate de operatorii Call Center, in regim de permanenta.

De asemenea, cetatenii romani care se confrunta cu o situatie dificila, speciala, cu un caracter de urgenta, au la dispozitie si telefonul de urgenta al misiunii diplomatice a Romaniei in Republica Elena - 00306978996222 si al Consulatului General al Romaniei de la Salonic - 00306946049076.

MAE recomanda consultarea paginilor de internet https://www.mae.ro/node/51914, http://atena.mae.ro, http://salonic.mae.ro, https://ec.europa.eu/consularprotection/content/travel-advice_ro si www.mae.ro si reaminteste faptul ca cetatenii romani care calatoresc in strainatate au la dispozitie aplicatia "Calatoreste in siguranta", care ofera informatii si sfaturi de calatorie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Grecia, dependentă de turiști. Unul din trei euro câştigaţi în economia țării vine din acest sector
Grecia, dependentă de turiști. Unul din trei euro câştigaţi în economia țării vine din acest sector
Între 62,8 şi 75,6 miliarde de euro sau 28,5% - 34,3% din PIB, atât a adus turismul Greciei în 2023, conform unui studiu al Confederaţiei Turistice Elene (INSETE), informează publicaţia...
Răspunsuri la invidia românilor. De unde au unii bani să călătorească atât? "Tenerife, 2.100 de lei pentru 7 nopți, zbor, cazare în cameră dublă"
Răspunsuri la invidia românilor. De unde au unii bani să călătorească atât? "Tenerife, 2.100 de lei pentru 7 nopți, zbor, cazare în cameră dublă"
Din cauza scumpirilor, unii români au renunțat la vacanțe sau își permit cu mari sacrificii una pe an. La cealaltă extremă sunt cei care pleacă des în vacanțe mai scurte sau mai lungi,...
#Grecia, #kulata, #vama, #romani, #vacanta, #turism, #coronavirus, #covid , #eveniment