Ce ține în loc începerea lucrărilor la lotul 5 al autostrăzii Sibiu - Pitești. Segmentul de 30 de kilometri ar trebui să fie gata în doi ani

Sambata, 07 August 2021, ora 10:01 7115 citiri
Autostrada A1 Lotul 5 Pitești - Curtea de Argeș FOTO captură YouTube/ Cristina YO7JYL

Lucrările la tronsonul 5 al Autostrăzii Sibiu - Pitești vor începe peste câteva săptămâni, deși contractul cu firma câștigătoare a fost semnat din mai 2021.

Motivul ar fi faptul că oficialii din CNAIR nu au dat încă ordinul de începere a lucrărilor, deși autorizația a fost dată de pe 17 iunie, iar șantierul era pregătit încă din primăvară.

„În această perioadă, antreprenorul (n.red.- firma Astaldi) elaborează Proiectul Tehnic ce urmează să fie avizat în cadrul Consiliului Tehnico-Economic al CNAIR. Ordinul de începere a lucrărilor va fi dat după ce Proiectul Tehnic privind tronsonul cinci va fi aprobat de către verificatorii tehnici atestaţi”, a declarat pentru „Adevărul” prefectul județului Argeș, Emilia Mateescu.

Potrivit sursei citate, lucrările la acest tronson important ar putea începe la sfârșitul lunii august.

Imagini impresionante de la șantierul construcției viaductului Tălmăcel, cea mai amplă lucrare din lotul 1 al Autostrăzii Pitești Sibiu au fost postate de ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, pe pagina sa de Facebook.

Are peste jumătate de kilometru lungime, iar înălțimea picioarelor o depășește pe cea a unui bloc de 10 etaje din București.

"Sunt sigur că nu doar pasionații de infrastructură se vor bucura de imaginile de mai jos, care ne arată stadiul lucrărilor pe lotul 1 al Autostrăzii Pitești-Sibiu.

De departe, cea mai amplă lucrare de pe tronsonul dintre Sibiu și Boița este viaductul Tălmăcel. Cu o lungime de 650 de metri și cu o înălțime a picioarelor de până la 30 de metri, acest pod casetat și executat în consolă, cu 8 deschideri, este construit după cele mai noi standarde în domeniu", a scris Drulă pe Facebook.

Calculele arată ca autostrada Sibiu-Pitești, parte din A1 și prima care va traversa Munții Carpați în România, ar trebui să fie finalizată în totalitate în 2025.

Iată proiecțiile făcute de site-ul de specialitate 130km.ro:

  • Sectiunea 1 Sibiu - Boita, 14,15km. Constructor desemnat: Porr; cost: 613 milioane lei (fara TVA); termen: 12 luni pentru proiectare si 3 ani pentru executie. Contract semnat in aprilie 2019
  • Sectiunea 2 Boita - Cornetu, 34,33km. Licitatie lansata in decembrie 2020
  • Sectiunea 3 Cornetu - Tigveni, 35,30km. Licitatie lansata in septembrie 2020
  • Sectiunea 4 Tigveni - Curtea de Arges, 9,86km. Licitatie lansata in martie 2019
  • Sectiunea 5 Curtea de Arges - Pitesti, 30,35km. Contract semnat in Mai 2020. Constructor desemnat: Astaldi; cost: 1.710.277.069,34 lei (fara TVA); termen de executie: 12 luni de proiectare si 48 de luni de realizare a lucrarilor
  • Traseul ar putea fi extins cu Sectiunea 6 - Ramnicu Valcea - Tigveni, 23km

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News