Lucian Boia a fost distins de Germania pentru luciditatea cu care cerceteaza istoria mare

Miercuri, 17 Octombrie 2018, ora 21:17
7959 citiri
Lucian Boia a fost distins de Germania pentru luciditatea cu care cerceteaza istoria mare
Foto: Ziare.com

Libertatea si proiectul european sunt cele doua lucruri despre care Lucian Boia crede ca il definesc si definesc in buna masura si lumea europeana. O istorie comuna, in care Franta si Germania au un manual comun, care ar fi de ajutor si romanilor si maghiarilor, a marturisit istoricul, intr-o ceremonie gazduita de ambasadorul Germaniei la Bucuresti.

Lucian Boia a primit, miercuri seara, una dintre cele mai inalte distinctii ale statului german, Crucea de merit in rang de Cavaler (Crucea de Merit in rang de cavaler a Ordinului de Merit al Republicii Federale Germania/ Verdienstorden der Bundesrepublik Deutschland), prilej cu care a vorbit si despre propriile credinte.

Ce ar alege Lucian Boia pentru sine?

"Daca ar fi aleg dintre mai multe, as alege libertatea. Bine a fost ca s-a intamplat sa se prabuseasca comunismul, nu s-ar fi ales nimic din cartile mele daca ar fi continuat acel regim.

Al doilea lucru este proiectul european. Pentru Romania nu exista alta cale, dar nici pentru fostele mari puteri - ele nu ar mai fi astazi mari puteri, daca s-ar detasa de Europa. Vedeti in Marea Britanie ce se intampla, lucrurile sunt nesigure.

In ceea ce priveste Romania, daca nu ar fi fost Uniunea Europeana, daca nu s-ar fi integrat in Uniunea Europeana, cred ca ar fi semanat astazi cu Bielarusia. Din fericire, nu este asa.

(...)

Pana la urma, daca privim bine, in zona europeana nu vor mai fi majoritati sau in orice caz majoritate absoluta. Sa ne pregatim cu totii sa avem acest rol de minoritate. Cu totii vom fi minoritari, mai mult mai putin numerosi, dar in orice caz asta ne va ajuta sa intelegem mai bine problematica alteritatii, noi si ceilalti", a spus istoricul, dupa ce ambasadorul Germaniei la Bucuresti, Cord Meier-Klodtm, i-a inmanat distinctia.

Povestind despre cum s-a apropiat si de studiul Germaniei, prin interesul pentru elita romaneasca care, in preajma Primului Razboi Mondial, s-a situat, minoritar de partea Germaniei (germanofilii), Lucian Boia a adus in discutie si manualul de istorie pe care francezii si germanii au reusit sa il scrie impreuna.

"M-a impresionat reapropierea germano-franceza. In ceea ce priveste istoria, s-a concretizat prin manuale comune de istorie. M-am uitat in mod special odata la interpretarea Primului Razboi Mondial, nu mai sunt dispute. Este extraordinar. Daca nu ar fi fost aceasta disputa in 1914, ar fi fost si mai bine!

Ma gandesc ca poate, intr-o buna zi, acest model franco-german ii va reuni si pe membrii comunitatilor nationale de partea noastra a Europei si ma gandesc la romani si la maghiari. Cum ar arata un manual comun al maghiarilor si romanilor? Mai e cale pana acolo, dar poate intr-o zi se va intampla si minunea asta".

Pe larg: Povestea manualului comun pe care romanii si maghiarii (inca) nu il au

Intr-un discurs in limba romana fara ezitari, ambasadorul Germaniei la Bucuresti a vorbit despre Lucian Boia, un istoric complex, dar lucid.

"Astazi, ne confruntam cu multe lucruri insuficent abordate in discursul politic si social. Istoria nu s-a incheiat cu caderea Zidului Berlinului, ci se intoarce acum cu mare aplomb si ne bantuie pe toti.

In asemenea vremuri, vocile echilibrului si ale ratiunii, ale analizei rationale si lipsite de prejudstdecati sunt mai importante decat oricand. Este vorba despre curajul de a pune sub semnul intrebarii viziuni si modele de interpretare traditionale, chiar daca din acest demers nu iti vei face prieteni.

Domnul profesor Boia a fost de multe ori aceasta voce a echilibrului si a ratiunii, demonstrand de-a lungul anilor si acest curaj. Poate ca nu a avut mereu dreptate, ar fi chiar infricosator daca ar fi fost asa", a spus diplomatul german.

Iata o selectie de interviuri pe care Lucian Boia mi le-a acordat de-a lungul timpului, pe teme mentionate la ceremonie:

Lucian Boia - scurta prezentare

Nascut in Bucuresti la 1 februarie 1944, Lucian Boia este profesor la Facultatea de Istorie a Universitatii din Bucuresti. Opera sa cuprinde numeroase titluri aparute in Romania si in Franta, precum si traduceri in engleza, germana si in alte limbi.

Preocupat indeosebi de istoria ideilor si a imaginarului, s-a remarcat atat prin lucrari teoretice privitoare la istorie (Jocul cu trecutul. Istoria intre adevar si fictiune) si la imaginar (Pentru o istorie a imaginarului), cat si prin investigarea consecventa a unei largi game de mitologii (de la viata extraterestra si sfarsitul lumii pana la comunism, nationalism si democratie).

A adus, de asemenea, noi interpretari privitoare la istoria Occidentului, a Frantei si a Germaniei. In 1997, lucrarea sa Istorie si mit in constiinta romaneasca a starnit senzatie si a ramas de atunci un punct de reper in redefinirea istoriei nationale.

Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că semnalele primite din rândul societăţii arată clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. "În...
Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Europarlamentarul REPER Dacian Cioloş a declarat la Iaşi, după ce a fost întrebat de un bărbat dacă în spatele partidului din care face parte se află George Soros, că nu s-a întâlnit...
#Lucian Boia decoratie Germania Europa , #comunism