Locuitorii din Petrosani se inghesuie la apa de izvor nepotabila

Miercuri, 28 Martie 2012, ora 07:20
2792 citiri
Locuitorii din Petrosani se inghesuie la apa de izvor nepotabila
Foto: Ziare.com/Marius Mitrache

Sute de oameni ajung zilnic sa ia apa din izvoarele de munte de langa Petrosani.

Niciunul nu este, insa, avizat, aceasta fiind treaba autoritatilor locale. Localnicii spun ca nimeni nu s-a imbolnavit pana acum din cauza apei de izvor.

Oamenii o beau de zeci de ani si nu se tem ca ar fi contaminata, chiar daca ultimul raport al Directiei de Sanatate Publica a judetului Hunedoara a scos la iveala faptul ca nu toate izvoarele sunt potabile.

In Petrosani, spre exemplu, sunt mai multe locuri in care sunt vazuti oamenii cu bidoane pe care le umplu. Captarile de apa au fost amenajate de localnici, dar nicaieri nu este vreo inscriptie din care sa rezulte ca apa e potabila.

"Administratia locala are obligatia sa verifice calitatea apei periodic si sa marcheze locurile cu placute avertizoare din care sa reiasa daca apa se poate bea sau nu", a spus dr. Dumitra Stefan, director DSP Hunedoara.

Cu toate acestea, oamenii continua sa ia apa zilnic si toti spun ca apa e buna.

"Iau apa de zeci de ani. Niciodata nu am avut probleme cu apa de la izvor. Am uitat de ea in bidon luni de zile si apoi am observat ca nu are deloc depuneri si ca e potabila. Nu cred ca apa de la robinet e mai buna", spune un om care lua apa de izvor.

"La robinet curge cu rugina uneori, iar aici e mai buna. Daca uit de ea, o pot consuma si dupa doua luni, ca nu isi schimba proprietatile si nici nu are depuneri. Eu de aici iau mereu", sustine un alt barbat.

Oamenii urca dealurile cu desagii in spate, ori cu carucioare incarcate cu bidoane, pentru a lua apa de izvor, pe care o considera mult mai buna decat cea de la robinet.

Inspectorii DSP Hunedoara spun ca autorizarea izvoarelor de munte tine de primarii si ca fiecare administratie publica avea obligatia de a semnaliza sursa de apa cu o placuta din care sa reiasa ca apa este sau nu potabila.

Acest lucru, insa, nu s-a intamplat si datele statistice arata ca in judet exista peste 240 de surse publice de apa. Rezultatele analizelor, insa, dau ca sigur un singur izvor, din comuna Buces, iar restul surselor de apa sunt nepotabile.

Analizele au fost facute prin sondaj, insa, periodic si apa din izvoarele Vaii Jiului este verificata in acelasi fel.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Chirica susține că a fost trimis în judecată în momentul depunerii candidaturilor intenționat: ”Mă aştept şi la alte mişcări de acest fel”
Chirica susține că a fost trimis în judecată în momentul depunerii candidaturilor intenționat: ”Mă aştept şi la alte mişcări de acest fel”
Primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica, a declarat vineri, pentru AGERPRES, că trimiterea sa în judecată de către procurorii DIICOT în dosarul "Veranda" nu este "o surpriză foarte mare",...
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
#apa izvor Valea Jiului, #consum apa nepotabila izvor, #suse apa Valea Jiului , #conducta
Comentarii
Poza Ghilotina
Ghilotina
rank 5
dar astia din Delta care fac mancare si beau apa din Dunare ?