Livrarea vaccinului Moderna catre statele UE risca sa fie incetinita de intarzierea semnarii contractului

Marti, 17 Noiembrie 2020, ora 17:39
2349 citiri
Livrarea vaccinului Moderna catre statele UE risca sa fie incetinita de intarzierea semnarii contractului
FOTO: Unsplash

Directorul companiei farmaceutice americane Moderna, Stephane Bancel, a avertizat marti Uniunea Europeana ca prelungirea negocierilor pentru achizitia vaccinului impotriva COVID-19 produs de aceasta companie risca sa intarzie livrarile catre statele UE, alte tari care au semnat deja contracte avand prioritate, ultima fiind Regatul Unit, care a incheiat tot marti contractul cu Moderna, relateaza agentiile AFP si Reuters.

"Avem discutii, dar nu avem contract cu UE", a declarat Stephane Bancel pentru AFP.

Comisia Europeana a anuntat pe 24 august ca se afla in "discutii avansate" cu compania Moderna pentru achizitia a 80 de milioane de doze de vaccin, dar nici un angajament ferm nu a fost finalizat de atunci. Intre timp, Moderna a semnat contracte cu Elvetia, Japonia, Canada, Israel si Qatar, plus cele 100 de milioane de doze promise Statelor Unite.

Compania farmaceutica americana a anuntat marti incheierea unui contract si cu Regatul Unit pentru livrarea vaccinului incepand din martie 2021, sub rezerva aprobarii acestui vaccin de catre organismele de reglementare.

"Exista o serie de chestiuni administrative, dosare, chichite, ajustari intre state si astfel este greu de gestionat cand sunteti 27 (de tari) in comparatie cu una singura", a explicat Stephane Bancel, referindu-se la discutiile cu Comisia Europeana.

Prin urmare, precizeaza el, "este clar ca suntem in intarziere, aceasta nu va limita cantitatea totala, dar va incetini livrarile catre statele UE."

Productia vaccinului companiei Moderna destinata livrarilor in afara SUA va fi realizata in Elvetia, in unitatile grupului Lonza, iar conditionarea in flacoane se va face in Spania, in unitatile de la Madrid ale grupului Rovi.

Chiar daca Agentia Europeana pentru Medicamente (EMA) va autoriza vaccinul Moderna inainte de sfarsitul anului, fara sa fie semnat un contract, primele doze nu vor putea fi livrate catre UE, fiind rezervate pentru tarile care au semnat contracte inainte, insista directorul companiei farmaceutice americane.

Moderna a anuntat luni ca vaccinul sau experimental impotriva COVID-19 are eficacitate de 94,5%, conform datelor testelor clinice din faza a treia.

Comisia Europeana a semnat pana in prezent, in numele statelor membre ale UE, contracte pentru achizitia vaccinurilor impotriva COVID-19 dezvoltate de companiile AstraZeneca, Johnson&Johnson, Sanofi si Pfizer. Executivul comunitar si-a exprimat speranta ca in curand se va ajunge la un acord si cu Moderna.

Cine este șeful când vine vorba de apărare: NATO sau UE? ”Unele țări s-ar putea să se simtă foarte mult sub presiune”
Cine este șeful când vine vorba de apărare: NATO sau UE? ”Unele țări s-ar putea să se simtă foarte mult sub presiune”
Atât NATO, cât și UE vor să cheltuiască 100 de miliarde de euro pentru apărare - și asta duce la ciocniri între cele două instituții cu sediul la Bruxelles, scrie Politico. Uniunea...
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
#vaccin, #covid, #UE , #contracte