Guvernul a prelungit starea de alerta cu 30 de zile, pana pe 16 august

Miercuri, 15 Iulie 2020, ora 22:45
2818 citiri
Guvernul a prelungit starea de alerta cu 30 de zile, pana pe 16 august
Foto: Facebook/Guvernul Romaniei

Guvernul a adoptat, miercuri, prelungirea starii de alerta cu 30 de zile, respectiv pana in 16 august. Reprezentantii Executivului au avut in vedere cresterea numarului de cazuri de COVID-19 si deceselor inregistrate la persoane infectate cu SARS-CoV-2, a anuntat vicepremierul Raluca Turcan, la Palatul Victoria, dupa sedinta extraordinara a Cabinetului Orban.

Reprezentantii Executivului anuntasera ca nu vor fi noi restrictii, dar nici noi masuri de relaxare. Astfel, ramane obligatorie purtarea mastii in spatiile inchise, magazine, mijloace de transport in comun si la locul de munca, dar se mentin si restrictiile privind restaurantele in spatii inchise, privind organizarea de mitinguri si unele evenimente.

"Incepand cu data de 17 iulie 2020, se prelungeste cu 30 de zile starea de alerta pe intreg teritoriul tarii, instituita prin Hotararea Guvernului nr. 394/2020 privind declararea starii de alerta si masurile care se aplica pe durata acesteia pentru prevenirea si combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 410 din 18 mai 2020, aprobata cu modificari si completari prin Hotararea Parlamentului Romaniei nr. 5/2020, cu modificarile si completarile ulterioare, si prelungita prin Hotararea Guvernului nr. 476/2020 privind prelungirea starii de alerta pe teritoriul Romaniei si masurile care se aplica pe durata acesteia pentru prevenirea si combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I nr. 515 din 16 iunie 2020, cu modificarile si completarile ulterioare", se arata in hotararea adoptata, miercuri seara, de Guvern.

Masurile de prevenire si control al infectiilor cu coronavirusul SARS-CoV-2, conditiile concrete de aplicare si destinatarii acestor masuri, precum si institutiile si autoritatile publice care pun in aplicare sau urmaresc respectarea aplicarii masurilor pe durata starii de alerta sunt prevazute in trei anexe: "Masuri pentru cresterea capacitatii de raspuns"; "Masura pentru asigurarea rezilientei comunitatilor"; "Masuri pentru diminuarea impactului tipului de risc".

Astfel, in a doua anexa se prevede ca "in spatiile publice inchise, spatiile comerciale, mijloacele de transport in comun si la locul de munca se instituie obligativitatea purtarii mastii de protectie, in conditiile stabilite prin ordinul comun al ministrului sanatatii si ministrului afacerilor interne, emis in temeiul art. 13 si art. 71 alin. (2) din Legea nr. 55/2020, cu modificarile ulterioare", iar respectarea acestei masuri trebuie urmatira de Ministerul Sanatatii si Ministerul Afacerilor Interne.

Totodata, pentru prevenirea raspandirii infectiilor cu SARS-CoV-2 sunt interzise, in continuare, organizarea si desfasurarea de mitinguri, demonstratii, procesiuni, concerte sau a altor tipuri de intruniri in spatii deschise, precum si a intrunirilor de natura activitatilor culturale, stiintifice, artistice, sportive sau de divertisment in spatii inchise, cu exceptii.

Documentul prevede ca activitatile de pregatire fizica in cadrul structurilor si bazelor sportive, constand in cantonamente, antrenamente si competitii sportive organizate pe teritoriul Romaniei pot fi desfasurate numai in conditiile stabilite prin ordinul comun al ministrului tineretului si sportului si ministrului sanatatii. Competitiile sportive organizate in aer liber sau in bazine acoperite ori aflate in aer liber se pot desfasura pe teritoriul Romaniei fara spectatori, numai in conditiile stabilite prin ordinul comun al ministrului tineretului si sportului si al ministrului sanatatii. In aceste conditii, se permite desfasurarea de catre sportivii profesionisti, legitimati si/sau de performanta a activitatilor de pregatire fizica in bazine acoperite sau aflate in aer liber, iar activitatile de pregatire fizica in spatii inchise sunt permise numai cu respectarea regulilor de distantare intre participanti, astfel incat sa se asigure minimum 7 mp/persoana.

Prevederile nu se aplica in cazul sporturilor de contact.

Activitatea institutiilor muzeale, a bibliotecilor, librariilor, studiourilor de productie de film si audiovizual, precum si evenimentele culturale in aer liber pot fi desfasurate in conditiile stabilite prin ordinul comun al ministrului culturii si ministrului sanatatii. Spectacole de tipul drive-in sunt permise numai daca ocupantii unui autovehicul sunt membrii aceleasi familii, iar organizarea si desfasurarea in aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice si private sau a altor evenimente culturale sunt permise numai cu participarea a cel mult 500 de spectatori cu locuri pe scaune, aflate la distanta de minimum 2 metri unul fata de celalalt, precum si cu purtarea mastii de protectie.

Activitatea cultelor religioase, inclusiv a slujbelor si rugaciunilor colective, se desfasoara in interiorul si/sau in afara lacasurilor de cult cu respectarea regulilor de protectie sanitara, stabilite prin ordinul comun al ministrului sanatatii si ministrului afacerilor interne.

De asemenea, se interzic activitatile recreative si sportive desfasurate in aer liber, cu exceptia celor care se desfasoara cu participarea a cel mult 10 persoane care nu locuiesc impreuna, respectiv ciclismul, drumetiile, alergarea, canotajul, alpinismul, vanatoarea, pescuitul si alte activitati recreative si sportive desfasurate in aer liber stabilite prin ordin comun al ministrului sanatatii, dupa caz, cu ministrul tineretului si sportului, ministrul mediului, apelor si padurilor sau ministrul agriculturii si dezvoltarii rurale.

Se interzice participarea la evenimente private in spatii inchise, cu exceptia celor care se desfasoara cu participarea a cel mult 20 de persoane si cu respectarea regulilor de distantare fizica.

Totodata, se interzice participarea la evenimente private in spatii deschise, cu exceptia celor care se desfasoara cu participarea a cel mult 50 de persoane si cu respectarea regulilor de distantare fizica.

Conform documentului, se permite organizarea de cursuri de instruire si workshopuri pentru adulti, inclusiv cele organizate pentru implementarea proiectelor finantate din fonduri europene, cu participarea a cel mult 20 de persoane si cu respectarea regulilor de distantare fizica stabilite prin ordin al ministrului sanatatii. De asemeneam se permit organizarea si desfasurarea de catre institutiile cu atributii in domeniul apararii nationale, ordinii si sigurantei publice, in aer liber, a activitatilor specifice, sub supravegherea unui medic epidemiolog. Se permite organizarea si desfasurarea activitatilor specifice din domeniul diplomatic, la sediile ambasadelor, organizate in aer liber, astfel incat sa fie asigurata o suprafata de minimum 4 mp pentru fiecare persoana participanta si respectarea regulilor de protectie sanitara.

Totodata, in interiorul localitatilor se interzic circulatia persoanelor in grupuri pietonale mai mari de 6 persoane care nu apartin aceleiasi familii, precum si formarea unor asemenea grupuri.

Alte prevederi se refera la interdictii de intrare in tara, cu anumite exceptii, suspendarea zborurilor efectuate de operatorii economici din aviatie spre tarile care nu fac obiectul exceptiei de la carantinare/izolare stabilite de Institutul National de Sanatate Publica si aprobate de Comitetul National pentru Situatii de Urgenta, si din aceste tari catre Romania pentru toate aeroporturile din Romania, cu exceptii, mentinerea unor puncte de frontiera inchise: Sacuieni, judetul Bihor (cu exceptia circulatiei lucratorilor transfrontalieri); Carei, judetul Satu Mare; Lipnita, judetul Constanta; Dobromir, judetul Constanta; Bechet, judetul Dolj (cu exceptia traficului de marfa); Isaccea, judetul Tulcea (cu exceptia traficului de marfa); Radauti-Prut, judetul Botosani; Oancea, judetul Galati; Moldova Noua, judetul Caras-Severin; Naidas, judetul Caras-Severin; Valcani, judetul Timis; Stamora-Moravita, judetul Timis - feroviar (cu exceptia traficului de marfa); Lunga, judetul Timis; Foeni, judetul Timis.

De asemenea, raman in vigoare restrictiile privind consumul produselor alimentare si bauturilor alcoolice si nealcoolice in spatiile comune de servire a mesei din restaurante, hoteluri, moteluri, pensiuni, cafenele sau alte localuri publice, din interiorul cladirilor.

"Prepararea, comercializarea si consumul produselor alimentare si bauturilor alcoolice si nealcoolice sunt permise in spatiile special destinate dispuse in exteriorul cladirilor, in aer liber, cu asigurarea unei distante de minimum 2 m intre mese si participarea a maximum 4 persoane la o masa, daca sunt din familii diferite, si cu respectarea masurilor de protectie sanitara stabilite prin ordin comun al ministrului sanatatii, ministrului economiei, energiei si mediului de afaceri si al presedintelui Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, emis in temeiul art. 71 alin. (2) din Legea nr. 55/2020, cu modificarile ulterioare", scrie in document.

In centrele comerciale, nu se permite:activitatea restaurantelor, cafenelelor sau a altor asemenea unitati de alimentatie publica, cu exceptii, exploatarea locurilor de joaca, a salilor de jocuri si a cinematografelor.

De asemenea, sunt mentinute masurile si restrictiile privind transportul aerian, feroviar, rutier, naval.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Guvernul ar urma să țină o ședință într-un mare oraș din vestul României. Care este motivul deplasării
Guvernul ar urma să țină o ședință într-un mare oraș din vestul României. Care este motivul deplasării
Alfred Simonis, președintele interimar al Camerei Deputaților și candidatul PSD-PNL la Consiliul Județean Timiș a anunţat joi, 18 aprilie, că o şedinţă de Guvern ar putea avea loc...
Replică tăioasă pentru Piedone. Nicușor Dan a ieșit la atac: "Asta e singura luptă care contează!"
Replică tăioasă pentru Piedone. Nicușor Dan a ieșit la atac: "Asta e singura luptă care contează!"
Nicușor Dan este susținut la aceste alegeri de Dreapta Unită, formată din USR, FD și PMP. Edilul, care are de dus o luptă dificilă cu Cristian Popescu Piedone, a ieșit la atac, în cadrul...
#Guvernul Romaniei, #izolare, #carantinare , #urgente
Comentarii