Prima zi de izolare totala in Romania: Avem 17 morti si 906 cazuri de coronavirus. Autoritatile vor sa testeze toti bucurestenii

Miercuri, 25 Martie 2020, ora 23:50
82526 citiri
Prima zi de izolare totala in Romania: Avem 17 morti si 906 cazuri de coronavirus. Autoritatile vor sa testeze toti bucurestenii
Foto: captura video Digi24

S-a incheiat prima zi de izolare totala din Romania. Armata a iesit cu vehicule de lupta pe strazi, din care au iesit militari cu mitralierele la vedere si care, alaturi de politisti si jandarmi, au oprit dupa 12:00 oamenii care se deplasau pentru a verifica daca se incadreaza la motivele prevazute in noua ordonanta militara.

Intre timp, situatia se inrautateste. Astazi bilantul de imbolnaviri a ajuns la 906 cazuri, din care 17 morti. Toate aceste decese au fost inregistrate in 4 zile. Si mai grav este ca deja vorbim de peste 100 de cadre medicale infectate si alte sute care sunt in izolare dupa ce au intrat in contact cu pacienti infectati si asteapta testarea. Numarul spitalelor afectate creste alarmant.

Personalul medical atrage atentia autoritatilor ca, in timp ce armata e pe strazi, ei sunt trimisi in prima linie "fara arme", adica fara echipamentele corespunzatoare de protectie. Aceeasi situatie o semnaleaza si farmacistii sau cei de la directiile de asistenta sociala, care merg in ajutorul persoanelor varstnice, dar fara echipamente se expun si pe ei, si pe cei pe care vor sa-i ajute.

Autoritatile in continuare insa nu iau masuri, inclusiv rezidentii care au fost chemati azi la instructaj pentru cazurile de Covid-19 fiind tinuti inghesuiti pe un hol la Institutul National de Sanatate Publica.

Totodata, autoritatile au anuntat ca vor sa testeze pentru coronavirus toti bucurestenii. Informatia a fost confirmata de ministrul Sanatatii, Vicotr Costache, Nelu Tataru, secretar de stat in MS, dar si de primarul general al Capitalei, Gabriela Firea.

Amintim ca persoanele peste 65 de ani au voie sa iasa din casa doar daca este absolut necesar si numai in intervalul ora 11:00-13:00. Sanctiunile ajung pana la 5.000 de lei amenda si sunt aplicate incepand cu ora 12:00.

Iata in ce conditii mai putem iesi din casa incepand de azi. Modele de adeverinta si declaratie

Ziare.com a transmis, in format LIVE TEXT, cele mai noi informatii despre evolutia pandemiei de coronavirus in Romania si in lume, dar si masurile luate de autoritati:

23:50 - Autoritatile britanice intentionaza sa porneasca o testare in masa a populatiei. 15 minute dureaza testul rapid care ar putea deveni disponibil in aceasta saptamana, scrie cotidianul The Guardian.

23:41 - Presedintele Consiliului Judetean Suceava, Gheorghe Flutur, sustine ca "accidentul" cu numarul mare de cazuri de pacienti cu coronavirus de la Spitalul Judetean Suceava este regretabil si ca spera sa nu se repete si in alte zone ale tarii.

"Cine este vinovat va trebui sa raspunda in mod categoric. Acest accident ar trebui discutat intr-un fel, dar au fost dotari importante facute in ultimii ani. Este un accident regretabil si trebuie imediat remediat", afirma Flutur.

23:39 - Mai multe persoane din judetul Olt, care s-au intors miercuri seara din Italia, s-au filmat pe drumul spre carantina. Barbatii au filmat politistii care ii escortau si le-au transmis celor plecati peste hotare sa nu le fie frica sa se intoarca: Va baga la hotel.

23:27 - Primarul Daniel Baluta va supune aprobarii Consiliului Local al Sectorului 4 o hotarare privind acordarea de sprijin financiar persoanelor ramase fara venituri in urma masurilor luate in contextul epidemiei COVID-19.

23:23 - Alexandru Rafila, presedintele Societatii de Microbiologie, a declarat la Digi24 ca putem in continuare sa speram la "turtirea cocoasei" graficului imbolnavirilor, cu doua conditii: sa avem un comportament responsabil cu totii, adica sa respectam restrictiile, iar al doilea - sa fim foarte eficienti cand crestem capacitatea de testare si sa reusim sa testam persoanele care sunt la riscul cel mai inalt (pacientii simptomatici, personalul medical).

Acesta a spus ca nu cunoaste proiectul de testare a tuturor bucurestenilor, despre care a auzit din presa, dar a reamintit ca noi avem acum o capacitate de a face doar 1.000 de teste pe zi, in timp ce in China, de exemplu, unde s-a aplicat metoda, erau la Wuhan 1.800 de epidemiologi. "La noi, DSP Bucuresti are doar cativa epidemiologi".

Alexandru Rafila a mai mentionat cazul special al Japoniei, care "testeza foarte putine cazuri, cateva sute de persoane pe zi (are 120 milioane de locuitori), de aceea si numarul de cazuri e mic".

23:17 - Vicepresedintele Comisiei de Sanatate din Camera Deputatilor, deputatul de Cluj, Emanuel Ungureanu, sustine ca o asistenta de la UPU Cluj a fost depistata pozitiv la testul pentru coronavirus si ca pericolul de contaminare este major in aceasta unitate.

22:51 - Inca trei romani au murit din cauza coronavirusului, a anuntat Grupul de Comunicare Strategica. Astfel, bilantul in Romania ajunge la 17 morti.

22:41 - Profesorul universitar doctor Virgil Paunescu, directorul Centrului OncoGen, din cadrul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta din Timisoara, sustine ca institutia pe care o conduce a obtinut vaccinul impotriva COVID-19: "O zi foarte importanta pentru OncoGen: avem vaccinul, echivalentul a 1000 de doze. Vaccinul e momentan pentru testare in laborator", a anuntat el, citat de Timpolis.

22:35 - Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta (CJSU) Arges a decis, miercuri, ca Spitalul Mioveni si Spitalul de Pediatrie Pitesti vor prelua cazurile de COVID-19.

22:22 - Medicul infectionist Adrian Marinescu de la Institutul "Matei Bals" spune ca pentru testarea populatiei din Bucuresti trebuie dublat personalul din laboratoare si ca numarul de testari zilnice ar putea ajunge in urmatoarea saptamana la 3.000.

22:18 - Rectorul Universitatii de Medicina si Farmacie (UMF) "Iuliu Hatieganu" Cluj-Napoca, Anca Buzoianu, a anuntat ca in laboratoarele Facultatii de Farmacie a fost preparata prima transa de 30 de litri de solutie dezinfectanta, dupa o reteta aprobata de OMS.

22:17 - Presedintele Frantei Emmanuel Macron a promis miercuri ca va investi "masiv" in sistemul de sanatate publica, aflat in pragul colapsului din cauza pandemiei de coronavirus ce a provocat deja 1.331 de morti in randul francezilor, transmite Reuters.

22:15 - Hidroxiclorochina, un medicament folosit impotriva malariei care ar putea fi "un dar din cer" in lupta contra coronavirusului potrivit lui Donald Trump si a carui utilizare este dezbatuta in numeroase tari, nu este mai eficient decat tratamentele deja existente pentru lupta contra simptomelor de Covid-19, potrivit unui studiu chinez, scrie AFP.

22:08 - Un medicament folosit de pacientii cu artrita ar putea fi salvarea bolnavilor de coronavirus, sunt de parere expertii chinezi, care spun ca eficienta a fost observata la 95% dintre pacientii in stare critica. FDA-ul american a dat unda verde pentru testare.

22:02 - Sectia de Oncologie a Spitalului Judetean de Urgenta din Deva a intrat in carantina si urmeaza sa fie dezinfectata, dupa ce mai multe cadre medicale au fost depistate pozitiv cu coronavirus.

21:59 - O femeie in varsta de 31 de ani, medic la Institutul de Boli Cardiovasculare din Timisoara, a fost depistata pozitiv cu coronavirus. Medicul a fost deja internat la Spitalul de Boli Infectioase.

21:58 - Aflat in control la Suceava, secretarul de stat Nelu Tataru a declarat la Digi24 ca acolo "focarul a ajuns in acel punct in care a decimat personalul medical", fiind vorba despre o "transmitere locala accentuata" a infectiei, cu "peste 150 de cazuri confirmate", dar si cu "peste 120 de pacienti internati, din care 5 sunt pe ventilator".

Mai multe motive au dus la acest deznodamant, a enumerat oficialul:

-O ancheta epidemiologica care nu a mers pe un traseu care sa duca la identificarea anumitor cazuri

-Personalul medical, tardiv identificat ca pozitiv

-Gresit inteles modul de a folosi echipamentul de protectie

-Management defectuos al crizei

-Atitudinea DSP delasatoare

Cat despre lipsa de echipamente medicale, reclamata de numerosi medici din tara, Nelu Tataru a declarat ca: "Stocurile sunt pe minim, dar nu lipsesc nicaieri. O problema de management face ca ele sa nu fie duse unde trebuie".

21:48 - O suta de romani repatriati din Italia vor fi tinuti in carantina in judetul Tulcea. Acestia au aterizat miercuri seara pe aeroportul Mihail Kogalniceanu din Constanta si vor fi transportati in Tulcea, anunta prefectul Constantei, George Niculescu.

21:22 - Si Nelu Tataru, secretar de stat in Ministerul Sanatatii, a spus ca populatia Bucurestiului va fi testata pentru coronavirus.

Bucurestiul este un proiect-pilot, vor urma si celelalte orase, scopul este de a verifica amploarea infectarii unui oras, a explicat la Digi24 Nelu Tataru.

21:15 - Cosmin Andreica, presedintele sindicatului Europol, a povestit la Digi24 cateva situatii cu care s-au confruntat politistii cand au verificat motivele pentru care oamenii au iesit din casa, pe durata starii de urgenta.

"Am avut in aceste zile situatii in care cetatenii erau cu pestisorul in punga si spuneau ca si-au scos animalul de companie la plimbare. Este o poveste reala. Sau am avut situatii in care cineva si-a scos pisica la plimbare la 30 de kilometri de domiciliu, pe bancheta din spate a masinii. Oamenii sunt inventivi, dar sub o forma sau alta trebuie sa fim constienti ca nu facem decat sa ne furam singuri caciula, daca incalcam aceste reguli", a spus Andreica.

21:03 - Coronavirusul a cauzat moartea a 1.331 de persoane inregistrate in spital de la inceputul epidemiei in Franta si 2.827 de pacienti se aflau miercuri la Terapie Intensiva, in timp ce 3.900 sunt vindecate, a anuntat directorul general al Departamentului francez pentru sanatate Jerome Salomon.

21:00 - Mai mult de 60.000 de cazuri de coronavirus au fost oficial recenzate miercuri in Statele Unite, dintre care 827 de decese, potrivit unui bilant al Universitatii Johns Hopkins, scrie AFP.

20:58 - Si Gabriela Firea a anuntat ca in Bucuresti va fi lansat un program de testare pe scara larga in ceea ce priveste COVID-19, avand prioritate persoanele de peste 65 de ani si cele cu diverse patologii.

20:50 - Mai multi politisti au controlat, miercuri, calatorii in statia de metrou Piata Victoriei din Bucuresti. Acestia le-au cerut oamenilor adeverintele impuse de Ordonanta Militara 3, care a intrat in vigoare miercuri, de la ora 12.00.

20:41 - Temperaturile de vara nu vor elimina probabil coronavirusul si toate statele europene vor ramane probabil fara locuri disponibile la terapie intensiva pana la jumatatea lui aprilie, a comunicat miercuri Centrul European de Prevenire si Control al Bolilor (ECDC). Informarea preluata de Reuters se bazeaza pe studii stiintifice, scrie Agerpres.

20:29 - Un microbuz al ISU Maramures, care transporta 14 romani intorsi din Franta, s-a rasturnat, miercuri, pe o strada din Cluj-Napoca, in urma unui accident cu o alta masina. Pasagerii erau transportati de la Aeroportul Cluj spre locuri de carantina din Maramures, scrie Mediafax.

20:27 - In plina pandemie, Anca Bertea, directorul Directiei de Sanatate Publica (DSP) Brasov, a demisionat din functie in cursul zilei de miercuri.

20:21 - Pandemia cu noul coronavirus a ucis mai mult de 20.000 de persoane in lume, potrivit unui bilant realizat de AFP care citeaza date oficiale miercuri, la ora 17.00 GMT.

20:13 - Ministrul Sanatatii, Victor Costache, a anuntat, la Pro TV, ca toti bucurestenii vor fi testati pentru coronavirus.

"Am avizat un parteneriat si un program care va demara rapid. Vrem sa se testeze toata populatia Bucurestiului printr-o serie de echipe care vor merge door to door (din usa in usa- n.red.), dupa modelul Coreei de Sud. Este foarte important sa facem milioane de teste. Pana la sfarsitul saptamanii, vom avea inca 200.000 de teste. Am pornit cu un singur centru de testare in ianuarie si acum avem cel putin 20 si vrem sa avem 1-2 la nivel judetean", a declarat ministrul Sanatatii, Victor Costache.

20:05 - 190 de cetatenii romani au fost repatriati din Roma, Italia, cu o cursa aeriana, tip charter, operata de Tarom, anunta MAE miercuri.

20:00 - Steven Dick, al doilea om din Ambasada Marii Britanii la Budapesta, a murit dupa ce a contractat COVID-19. Diplomatul in varsta de 37 de ani a murit in Ungaria, marti, scrie Reuters.

19:58 - Echipa serialului "The Walking Dead" a anuntat marti ca din cauza crizei provocate de coronavirus nu a putut finaliza post-productia la ultimul episod al celui de-al 10-lea sau sezon. Astfel, acesta nu va mai fi difuzat la 12 aprilie, asa cum era prevazut.

19:55 - Niciun medic nu va veni sa lucreze la Spitalul din Suceava, inchis 48 de ore pentru dezinfectie dupa ce zeci de cadre medicale au luat coronavirusul, spune presedintele Colegiului Medicilor din Suceava.

Sorin Hancu, presedintele Colegiului Medicilor Suceava, a declarat pentru Mediafax ca urgentele spitalului se vor deschide dupa cele 48 de ore, teoretic cu angajati adusi din Iasi, ceea ce el nu crede.

"Nimeni nu va veni aici, doar legat sa vina. Va dati seama, nimeni nu va veni sa lucreze la Suceava in focar", spune Hancu.

19:48 - Turcia va prelungi masura inchiderii tuturor scolilor din tara pana pe 30 aprilie din cauza epidemiei de coronavirus, iar scolarizarea la domiciliu va continua in aceasta perioada.

19:40 - O sursa din Spitalul Judetean Suceava a povestit ca situatia din unitatea spitaliceasca este cu adevarat dramatica. Doar un medic si o asistentae se ocupa de peste 25 de bolnavi, cati sunt intr-o sectie.

Asistenta al carei sot a murit in Suceava, unde nu sunt nici acum echipamente: Vom muri pe capete. Romania, trezeste-te!

19:35 - Milioane de medicamente, dispozitive si masti contrafacute, comercializate ca pretinse remedii impotriva noului coronavirus, au inundat pietele in ultimele saptamani, a avertizat miercuri agentia europeana de politie Europol

19:23 - Saizeci si sapte de preoti italieni infectati cu coronavirus au murit de la inceputul epidemiei in Italia, potrivit unui bilant publicat miercuri de ziarul Conferintei Episcopale Italiene Avvenire, relateaza AFP.

19:20 - Presedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, miercuri, ca toti parlamentarii social-democrati au decis ca vor dona 50% din indemnizatiile lor pentru a sprijini achizitia urgenta de echipamente medicale de maxima necesitate.

19:16 - Italia a anuntat, miercuri, un nou bilant cutremurator. Numarul deceselor a crescut cu 683 in ultimele 24 de ore, ajungand la 7,503.

De asemenea, numarul cazurilor de infectare cu noul coronavirus a ajuns la 74,386.

19:01 - Presedintele Societatii Romane de Microbiologie, Alexandru Rafila, a declarat miercuri, pentru Agerpres, ca, in decurs de doua-trei saptamani sau chiar mai devreme, Romania va ajunge sa inregistreze zilnic "cel putin" 1.000 de cazuri de infectii cu noul coronavirus.

18:52 - Forumul Judecatorilor din Romania face un apel la toti magistratii, inclusiv cei pensionati, pentru a contribui cu donatii in vederea achizionarii de echipamente medicale necesare combaterii epidemiei de coronavirus.

18:44 - Un al doilea site care a publicat mai multe informatii false legate de coronavirus a fost inchis, la solicitarea Grupului de Comunicare Strategica. Este vorba despre bpnews.ro.

18:38 - Al doilea test de depistare a noului coronavirus al cancelarului german Angela Merkel s-a dovedit negativ, a anuntat miercuri un purtator de cuvant al Guvernului intr-un comunicat.

18:31 - Deputatul USR Brasov Tudor Benga a depus un proiect de lege care prevede ca, pe perioada starii de urgenta, toate cererile adresate statului sa fie depuse pe email, iar copiile scanate sa aiba valoare de original.

18:25 - Un barbat din Deva a fost retinut de politisti, dupa ce a fost alergat in trafic, pentru ca a refuzat sa se conformeze restrictiilor impuse de OM 3/2020 si i-a injurat pe oamenii de ordine. El a fost prins, incatusat, i s-a deschis dosar penal si a fost amendat cu 1.600 de lei.

18:20 - Paul Goma, unul dintre cei mai cunoscuti disidenti din timpul comunismului, a murit in noaptea din 24 spre 25 martie din cauza infectiei cu coronavirus, scrie G4Media. Scriitorul era internat intr-un spital parizian.

18:19 - In acest moment au fost confirmate cadre medicale infectate la mai multe spitale:

Suceava 85

Gerota 38

Hunedoara 11

Galati 3

Botosani 3

Constanta 2

Vrancea 2

Covasna 5

Zeci de cadre medicale s-au autoizolat si la Arad, Slobozia, Bucuresti (Floreasca si Spitalul de Arsuri), iar spitalul Militar de Urgenta Focsani si Spitalul din Suceava au fost inchise pentru 48 de ore pentru dezinfectie.

18:10 - 70 de cadre medicale de la Spitalul Clinic de Psihiatrie Prof. Dr. Al. Obregia Bucuresti sunt in izolare, din cauza unui pacient internat aici si confirmat ulterior cu coronavirus.

Barbatul a fost adus la spital de mai mult timp, i s-au recoltat probe, dar rezultatul testului a venit dupa 5 zile, fiind pozitiv. Intre timp, el a intrat in contact cu 15 pacienti si cu cadre medicale. Bolnavul este acum la Institutul Matei Bals, iar managerul de la sp. Obregia a spus ca va face un protocol separat pentru pacientii psihiatrici, fiindca el nu exista acum si trebuie facute reguli foarte clare.

18:03 - Politistii si procurorii au facut, miercuri, zece perchezitii in judetele Constanta, Galati si Cluj, la persoane suspectate ca vindeau online teste despre care sustineau ca pot depista rapid infectarea cu coronavirus. Au fost confiscate 9.360 de teste, despre care producatorul mentioneaza clar ca nu pot fi folosite pentru depistarea COVID 19.

17:48 - Un detinut care a fost confirmat, luni, cu coronavirus, la Penitenciarul-spital Jilava, a avut rezultate negative atat la testul facut dupa 24 de ore, cat si la din ziua urmatoare. Astfel, detinutul va fi scos din izolare medicala, anunta Administratia Nationala a Penitenciarelor (ANP).

17:32 - Dosar penal pentru instigare publica pentru un tanar din Buzau care a iesit noaptea cu masina pe strada, a facut live pe Facebook si le-a cerut prietenilor sa iasa pe strazi. El a fost amendat si i s-a suspendat permisul.

17:31 - Italia este in carantina, cu masuri stricte, cum sunt cele care de azi au intrat in vigoare si in Romania. Cum iar oamenii pot iesi din casa doar pentru cateva motive cat se poate de serioase. Sa cumpere alimente de stricta necesitate, sa mearga la serviciu, la medic sau sa-si plimbe animalele de companie.

In aceste conditii, apar persoane interesate sa... inchirieze caini pentru a-i scoate la aer curat. Si astfel, sa pacaleasca legea pentru o plimbare pe strazi.

17:27 - Zeci de rezidenti au stat inghesuiti pe un hol la Institutul National de Sanatate Publica, unde au fost chemati sa li se faca instructajul pentru cazurile de Covid-19, potrivit Digi24, care a prezentat imagini de la fata locului.

17:21 - Militarii din Garnizoana Targu Mures cu vehicule Humvee s-au alaturat, miercuri, la Targu Mures, politistilor, politistilor locali si jandarmilor pentru aplicarea prevederilor Ordonantei Militare nr. 3 din 24 martie.

La fiecare intrare in municipiul Targu Mures, echipe mixte formate din politisti, jandarmi si militari au oprit in trafic, dupa ora 12:00, toate autoturismele, verificand documentele pe care persoanele aflate in trafic aveau obligatia sa le detina.

17:14 - Judecatoarea Vanessa Baraitser de la Curtea Magistratilor din Westminster a respins miercuri cererea de eliberare pe cautiune a lui Julian Assange, fondatorul WikiLeaks. Avocatii sai solicitasera eliberarea din cauza epidemiei provocate de coronavirus.

17:11 - Spania, care a depasit China ca numar de morti de covid-19,a comandat la Beijing material sanitar in valoare de 432 de milioane de euro in lupta impotriva pandemiei, a anuntat ministrul spaniol al Sanatatii Salvador Illa.

17:05 - Doua femeie sunt cercetate de procurorii bucuresteni, dupa ce au intrat in locuinta unei persoane de 86 de ani, pretextand ca vor sa dezinfecteze apartamentul cu o substanta impotriva coronavirusului, dar de fapt ar fi vrut sa fure diverse bunuri. Ele au fost surprinse de o vecina, care si-a dat seama ca este ceva in neregula si a anuntat Politia.

17:00 - A fost inregistrat decesul cu numarul 14. Este vorba despre un barbat de 52 ani care suferea de obezitate si era internat in Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Suceava. El a fost confirmat pozitiv la COVID 19 in data de 23 martie 2020 si a decedat in aceasta dupa amiaza.

16:56 - Un document intern al Comisiei Europene obtinut de Reuters arata ca situatie e critica la nivelul intregii Uniuni, fiind asigurate doar 10% din echipamente de protectie si alte aparate medicale, precum aparate de respiratie artificiala.

"Lanturile de aprovizionare clasice vor putea sa raspunda doar la aproximativ 10% din cerere daca explodeaza numarul de cazuri", se arata in document.

16:52 - Vasile Rimbu, managerul Spitalului Judetean Suceava, unde este cel mai mare focar de coronavirus din tara, a fost demis din functie de catre presedintele CJ Suceava, Gheroghe Flutur, care se afla internat cu coronavirus chiar in acel spital.

16:47 - Infectia cu noul tip de coronavirus poate pune la grea incercare plamanii, atrage atentia un medic de la spitalul universitar George Washington, din capitala americana. Spre deosebire de penumonia comuna si gripa, COVID-19 poate distruge o mare parte din plaman.

Distrugerea plamanului se vede intr-o animatie 3D pe care doctorul american a realizat-o. Pentru experiment, el s-a folosit de un caz real, pe care l-a avut sub tratament.

16:43 - Tanara insarcinata si confirmata cu noul coronavirus, din cauza careia s-au revoltat medicii de la Maternitatea "Elena Doamna" din Iasi, a fost intoarsa la infectioase dupa consult. Managerul maternitatii nu stia ca trebuie sa primeasca bolnavi de coronavirus.

16:40 - Presedintele Camerei Federative a Sindicatelor Medicilor din Romania, Victor Esanu, reclama slaba dotare cu mijloace de protectie a personalului medical.

"Degeaba se scoate armata pe strazi daca medicii din linia intai sunt trimisi la lupta impotriva coronavirusului fara arme", spune el.

16:37 - Mai multi avocati din New York, specializati in divorturi, au povestit ca, in ultima saptamana, numarul celor care le-au solicitat serviciile a crescut cu 50%. Nevoiti sa petreaca mult timp impreuna, tot mai multi soti descopera ca nu le mai place atat de mult de partenerul de viata si cer separarea.

16:35 - Presedintele PSD, Marcel Ciolacu, le-a vorbit liderilor din teritoriu prin videoconferinta si a dat asigurari ca Parlamentul va putea adopta proiecte in 10 zile. Ciolacu vrea ca firmele care primesc ajutor de la stat sa nu faca in aceasta perioada concedieri.

16:32 - Un barbat cu coronavirus a fost trimis de doua ori acasa pentru ca nu a fost incadrat, initial, ca potential bolnav. Dupa ce a fost diagnosticat pozitiv, a fost pus pe o targa, in maieu si acoperit cu o patura, pentru a fi dus la Iasi, spune prefectul judetului Neamt, George Lazar.

16:30 - Parlamentarii, ministrii si membrii Administratiei Prezidentiale, care pana acum erau privilegiati si puteau parasi domiciliul, si-au pierdut regimul special odata cu intrarea in vigoare a noilor masuri cuprinse in Ordonanta Militara nr. 3.

16:22 - Presedintele Klaus Iohannis a anuntat, miercuri, ca guvernul va face in curand o rectificare bugetara extraordinara, pentru ca este nevoie de mai multi bani la Sanatate si pentru asigurarea somajului tehnic pentru cei care raman fara loc de munca.

"Doua masuri vreau sa le spun, le-am convenit azi. Prima, si cred ca e foarte importanta, se contureaza o rectificare bugetare extraordinara pe doua paliere. E nevoie pentru a aloca mai multi bani pentru Sanatate. Al doilea se refera la romanii care nu mai pot merge la serviciu si este nevoie de bani pentru a veni in sprijinul lor. Pe de o parte e de nevoie de rectificare pentru sanatate, pe de alta parte pentru somaj tehnic", a subliniat presedintele.

Totodata, seful statului a anuntat ca guvernul este pregatit sa adopte in sedinta de joi ordonanta de urgenta care permite amanarea platii ratelor pentru persoane fizice dar si pentru firme.

Citeste aici integral declaratia presedintelui Iohannis privind masurile economice

16:17 - Asociatia Tasuleasa Social, prin grija lui Tiberiu Useriu, doneaza echipamente de protectie pentru personalul medical de la Spitalul Judetean de Urgenta (SJU) Suceava, a anuntat, miercuri, prefectul Alexandru Moldovan.

15:55 - Numarul oficial al cazurilor de contaminare cu noul coronavirus a crescut la 658 in Rusia, 410 dintre cazuri fiind doar in Moscova. Cazuri sunt in 55 de regiuni rusesti si pana acum au fost inregistrate 29 de decese. Putin urmeaza sa se adreseze azi natiunii.

15:40 - O firma din Buzau care inainte de pandemie se ocupa cu productia publicitara a decis sa se implice facand viziere de protectie pentru medici si asistenti medicali, cu fonduri proprii si ajutorul unui om de afaceri. Primele echipamente au fost deja livrate Spitalului Judetean si Spitalului de Boli Infectioase.

15:33: O asistenta de la Spitalul de Copii, o infiermiera de la Spitalul de Boli Infectioase Galati si un biochimist de la Spitalul Judetean Galati au fost testati pozitiv pentru Covid-19.

15:24: Statele Unite continua seria de acuzatii la adresa Chinei. Secretarul de stat Mike Pompeo a afirmat ca Partidul Comunist Chinez inca ascunde de restul lumii informatii care ar fi necesare pentru prevenirea aparitiei de noi cazuri, relateaza Reuters.

15:23: Pandemia COVID-19 a fortat Parlamentul European (PE) sa-si amane sesiunile plenare de patru zile cel putin pana in luna septembrie a acestui an, potrivit calendarului revizuit postat pe site-ul PE.

15:11: Un studiu al Federatiei "Solidaritatea Sanitara", sindicat al cadrelor medicale, arata ca o crestere a resurselor sistemului sanitar ar putea reduce semnificativ amploarea masurilor referitoare la distantarea sociala a populatiei.

14:51: "Nu transformati Iasiul si Moldova in Lombardia Romaniei!", acesta este apelul presedintelui Consiliului Judetean Iasi, Maricel Popa. El cere autoritatilor centrale sa ia masuri pentru blocarea extinderii focarului de Covid-19 aparut la Suceava si spune ca trebuie oprit transferul pacientilor de la spitalul din Suceava catre spitale din Iasi, Botosani si Neamt.

14:44: Compania TAROM a suspendat, incepand de miercuri, ora 12:00, operarea curselor interne pentru urmatoarele 14 zile, ca urmare a noilor restrictii impuse pentru limitarea raspandirii infectarii cu COVID 19, conform unui anunt publicat pe pagina de Facebook.

14:29: Vesti mai bune vin din Olanda, unde nivelul transmiterii SARS-CoV2 a incetinit, a anuntat miercuri Institutul National olandez de Sanatate Publica, relateaza Reuters.

Jaap van Dissel a estimat, in audieri intr-o comisie parlamentara, ca aceasta incetinire - care are la baza cele mai optimiste estimari ale institutului - este semnul ca o "crestere exponentiala a epidemiei" a fost, "dupa toate probabilitatile, intrerupta".

14:21 - Ministrul de Interne Marcel Vela a venit cu precizari: Cei ce isi plimba catelul sau fac sport in apropierea locuintei NU au nevoie de declaratie.

14:20 - In plina pandemie, in Sectorul 5 social-democratul Daniel Florea a continuat sa isi faca campanie. Procurorii Parchetului de pe langa Judecatoria Sectorului 5 au deschis un dosar penal pentru zadarnicire a combaterii bolilor, dupa ce au fost distribuite cetatenilor, fara respectarea normelor de protectie impotriva infectiei cu coronavirus, pachete care contineau si materiale electorale cu Florea.

14:14 - Si Spitalul de Arsi din Bucuresti e in alerta de Covid-19. Un pacient care a ajuns aici de la Spitalul Judetean Suceava, fiind operat de doua ori, a fost confirmat cu coronavirus. 31 de persoane au intrat in contact cu pacientul, dintre care 28 de cadre medicale, acestea fiind izolate la domiciliu.

14:11 - Ministrul Fondurilor Europene, Marcel Bolos, si secretarul de stat Raed Arafat au anuntat miercuri semnarea celei mai mari finantari primite pana acum de Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta (IGSU), astfel ca 682 de milioane euro au fost aprobate de Comisia Europeana in urma demersurilor de urgentare depuse de minister vor fi directionati si catre masurile imediate de combatere a raspandirii Covid-19.

14:10 - Crucea Rosie Romana a cumparat 10 aparate de testare rapida Covid-19 si 300 de kituri de testare din donatia OMV Petrom.

14:07 - MAE anunta realizarea unei intelegeri romano-ungare privind situatia lucratorilor transfrontalieri. Conform acordului, oamenii care fac naveta zilnic intre Romania si Ungaria pot trece granita.

14:03 - USR Arad a donat 20.000 de lei pentru achizitia echipamentului de protectie pentru medici.

14:00 - O icoana despre care se spune ca este facatoare de minuni a fost scoasa din biserica dupa mai bine 200 de ani si plimbata, miercuri, prin Craiova, prin fata spitalelor, intr-o procesiune speciala, iar preotii se roaga sa scapam de coronavirus. O astfel de procesiune a mai avut loc in timpul ciumei.

13:56 - Transportul aerian cu 45 de tone de echipamente medicale din Coreea de Sud, va ajunge in Romania, cu o aeronava NATO, maine, pe Aeroportul Otopeni. Sunt 100.000 de combinezoane de protectie.

13:50 - Iata cum arata situatia pe grupe de varsta.

13:44 - Grupul de Comunicare Strategica face o corectie in ce priveste numarul persoanelor in izolare la domiciliu. Astfel, avem pe teritoriul Romaniei 6.016 de persoane aflate in carantina si 100.199 de persoane izolate la domiciliu.

13:37 - Armata a iesit cu vehicule de lupta neblindate pe strazile capitalei. Imaginile de mai jos sunt din Piata Unirii.

13:36 - In ce priveste romanii de peste hotare, 51 au fost confirmati ca fiind infectati cu COVID-19: 38 in Italia, 4 in Spania, 2 in Namibia, 2 in Indonezia, 2 in Franta si cate unul in Tunisia, Irlanda si Luxemburg.

Pana acum 8 au murit - 7 in Italia si unul in Franta.

13:35 - Pana acum au fost intocmite 167 de dosare penalepentru zadarnicirea combaterii bolilor, 4 dosare penale, in care sunt cercetate 18 persoane, sub aspectul savarsirii infractiunii de fals in declaratii la intrarea in tara, iar Politia si Jandarmeria au aplicat 1.336 de sanctiuni contraventionale pentru nerespectarea masurilor de izolare/carantina.

13:29 - De duminica si pana acum 450 de persoane care au fugit din autoizolare au fost prinse si plasate in carantina institutionalizata sub paza.

De asemenea, 8 persoane aflate in carantina au parasit locatia in care au fost plasate, si li s-a prelungit carantinarea cu inca 14 zile.

13:28 - In ultimele 24 de ore, 1.391 de persoane au sunat la 112 si alte 9.359 la linia TELVERDE (0800 800 358), deschisa special pentru informarea cetatenilor.

13:27 - Pana acum in Romania au fost facute in total 14.466 de teste, din care 646 in unitati medicale private.

13:24 - In carantina institutionalizata se afla 6.016 de persoane si alte 96.055 de persoane sunt in izolare la domiciliu.

13:20 - 144 de cazuri noi in Romania, bilantul total ajungand la 906 imbolnaviri. Pacientii nou confirmati au varsta cuprinsa intre 3 ani si 79 de ani.

La ATI, in acest moment, sunt internati 18 pacienti, din care 8 in stare grava. Starea de sanatate a celorlalti pacienti este buna, stationara.

86 de persoane au fost declarate vindecate si externate (53 la Timisoara, 23 la Bucuresti, 6 la Craiova, 2 la Constanta, unul la Cluj si unul la Iasi).

Au murit 13 persoane care aveau si boli cronice preexistente, internate in spitale din Bucuresti, Iasi, Suceava, Arad, Craiova, Timisoara si Bacau.

13:05 - Ministerul Apararii Nationale a solicitat Capabilitatii de Transport Aerian Strategic a NATO, care opereaza de pe Baza Aeriana Papa din Ungaria, desfasurarea unei misiuni aeriene de urgenta, pentru transportul a aproximativ 45 de tone de echipament medical de la Seul la Bucuresti.

13:02 - Un barbat de 35 de ani pus in carantina la Liceul Tehnologic Economic din Piatra Neamt a vrut sa fuga folosind un cearceaf pentru a cobori pe geam, dar a cazut de la etajul 2. Pe numele acestuia s-a intocmit un dosar pentru zadarnicirea combaterii bolilor.

12:58 - Bilantul mortilor din Spania l-a depasit pe cel din China. Spania a raportat un total de 3.434 de morti, din care 440 doar in ultimele 24 de ore. In ultima zi au fost inregistrate 5.500 de noi imbolnaviri.

12:47 - Angajatii unei firme de servicii funerare din Targu-Jiu fac cumparaturi gratuit, pentru localnicii din judetul Gorj, care stau in casa in timpul epidemiei de coronavirus. Campania initiata de acesta va fi deschisa pana la finalul crizei provocate de coronavirus. Cei care au nevoie de apa, paine, lactate, fructe si legume pot sa sa sune la numarul de telefon 0761.908.050.

12:43 - Printul Charles a fost depistat pozitiv cu Covid-19. Casa Regala a anuntat ca are simptome usoare, dar ca starea generala este buna. Charles, mostenitor al tronului britanic, are 71 de ani. Ducesa de Cornwell a fost si ea testata, dar rezultatul a fost negativ.

12:38 - La o Biserica din Sector 2, o doamna care vindea lumanari a fost depistata pozitiv, precum si doi preoti, cei doi diaconi si un cantaret. Doar femeia este internata la Bals, in timp ce ceilalti 4 sunt izolati la domiciliu. Slujba de duminica a fost tinuta in curtea bisericii, dar de un alt preot.

12:33 - Iranul anunta un nou bilant de 27.017 de imbolnaviri, din care 2.077 de decese. In ultimele 24 de ore au fost inregistrate 143 de victime.

12:31 - Un microbuz care se intorcea din Italia si era escortat de politisti s-a rasturnat, miercuri dimineata, pe drumul national DN 29A, in zona localitatii Hutani. Soferul, care era singur in masina si care cel mai probabil a adormit la volan, nu a fost ranit grav.

12:30 - Pakistanul are 1.000 de cazuri si 7 decese. Circa 100 de cazuri noi de COVID-19 au fost identificate in ultimele 12 ore.

12:29 - Ministrul britanic al sanatatii, Matt Hancock, a anuntat ca guvernul de la Londra a achizitionat 3,5 milioane de teste de depistare a anticorpilor la noul coronavirus, astfel incat persoanele care suspecteaza ca au contractat virusul vor putea sa verifice daca au dezvoltat anticorpi.

12:28 - Casa Alba si Senatul american au ajuns la un acord "istoric" asupra unui urias plan de relansare economica a primei puteri mondiale, afectata dur de pandemia noului coronavirus.

"Dupa zile de discutii intense, Senatul a ajuns la un acord intre cele doua Partide (Democrat si Republican) asupra planului istoric de sustinere in fata acestei pandemii. Vom aproba acest text cel mai tarziu azi", a anuntat in hemiciclu senatorul republican Mitch McConnell.

12:26 - Circa doi din trei antreprenori din Romania spun ca deciziile autoritatilor luate pentru a combate raspandirea coronavirusului au dus la o reducere a veniturilor, arata un sondaj realizat de Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR).

12:22 - Cadrele medicale de la Maternitatea "Elena Doamna" din Iasi au protestat miercuri, dupa ce au aflat ca o gravida confirmata cu noul coronavirus a fost dusa la ei. Medici, asistente si infirmiere au iesit din spital, spunand ca nu au echipamente de protectie si nu pot trata bolnavi de coronavirus. Ei au strigat "nu suntem de garda" in momentul in care gravida a ajuns la ele cu izoleta.

Femeia a fost transferata miercuri dimineata de la Spitalul de Boli Infectioase la Maternitatea "Elena Doamna", deoarece ar urma sa nasca.

12:17 - Israelienii care doresc sa se plimbe sau sa faca jogging au fost instruiti miercuri sa ramana la o distanta de cel mult 100 de metri de locuintele lor, timp de o saptamana, in virtutea unor dispozitii restrictive adoptate de autoritatile locale pentru a limita propagarea pandemiei de coronavirus, informeaza Reuters.

Israelul a confirmat deocamdata peste 2.000 de cazuri de infectare si cinci decese.

12:12 - Au batut clopotele in toata tara, credinciosii sarbatorind astazi Bunavestire. Patriarhul Daniel a transmis, in cadrul slujbei transmise in direct pe Trinitas Tv, un mesaj de multumire pentru tot personalul medical.

12:06 - Ministrul Apararii, Nicolae Ciuca, si angajati ai MApN au donat sange, miercuri, la un centru mobil, pentru a-i incuraja pe donatori sa isi continue activitatea, in contextul noilor restrictii de deplasare.

11:59 - In ultimele 24 de ore, punctele de trecere a frontierei au fost tranzitate de peste 30.800 de cetateni romani si straini, dintre care aproximativ 18.300 pe sensul de intrare si 12.500 pe cel de iesire din tara, informeaza miercuri IGPF.

Am fost constatate 19 fapte ilegale (8 infractiuni si 11 contraventii) savarsite atat de cetateni romani, cat si straini. Valoarea amenzilor contraventionale aplicate se ridica la peste 5.200 de lei.

11:58 - Un militar roman din Comandamentul Multinational de Divizie Sud-Est a fost confirmat marti pozitiv cu noul coronavirus si in prezent este internat la Institutul National de Boli Infectioase "Matei Bals".

11:57 - Grupul Enel Romania, prin companiile sale de furnizare si distributie a energiei electrice, a anuntat miercuri ca doneaza 100.000 de euro pentru a sprijini activitatea Institutului National de Boli Infectioase - Matei Bals.

11:49 - Directia de Sanatate Publica a municipiului Bucuresti a demarat o ancheta epideiomiologica la un centru de dializa privat, dupa ce in dupa amiaza de 24 martie 2020 la unul din punctele de lucru au fost confirmate pozitiv la COVID-19 un numar de 9 persoane. Mai sunt asteptate rezultate pentru inca 20 de teste

Inspectorii sanitari au gasit si mai multe nereguli la acel centru, astfel ca au hotarat suspendarea activitatii pana la remedierea deficientelor constatate si au dat o amenda de 30.000 de lei.

S-a constatat ca unitatea nu respecta structura functionala autorizata referiroare la numarul de paturi, nu au fost instituite masuri pentru limitarea/prevenirea infectarii cu COVID-19, nu era respectata distanta minima pentru pacienti, personalul nu era corespunzator echipat si au erau respectate protocoalele de dezinfectie.

11:37 - Germania a anuntat azi 31.554 de cazuri confirmate si 149 de morti. Doar in ultimele 24 de ore au fost inregistrate 4.191 de noi imbolnaviri si 36 decese suplimentare.

11:36 - China a ridicat miercuri restrictiile drastice impuse de aproximativ trei luni in provincia Hubei, epicentrul pandemiei noului coronavirus, care a ucis peste 18.000 de oameni in lume din decembrie, relateaza AFP.

11:30 - ISU Gorj a transmis, miercuri, un mesaj, la exact o luna de cand a fost confirmat cu coronavirus cetateanul italian care a vizitat judetul. Pompierii explica pas cu pas ce au facut dupa ce au primit aceasta informatie, dar si cate zeci de ore au lucrat, mai ales dupa ce a fost confirmata si prima imbolnavire la un tanar din judet. "Nu stim cat va mai dura sau cum vor evolua lucrurile, dar ii asiguram pe oameni ca nu ne vom da batuti".

11:29 - O tanara din Buzau de 21 de ani, venita duminica din Elvetia, a fugit din spital, unde se afla in carantina institutionalizata, pentru a se intalni cu iubitul. Cei doi au fost gasiti pe strada si, in prezent, se afla in carantina. Tanara a fost din nou amendata, dupa ce primise sanctiune si ca a iesit din casa, unde era in izolare. Pentru amandoi sunt acum asteptate rezultatele testelor.

11:26 - Vladimir Putin a vizitat un spital unde sunt tratati rusii bolnavi de coronavirus. Presedintele Rusiei a purtat un combinezon si masca de protectie. Rusia are mai putin de 500 de cazuri de COVID-19 si un singur mort, conform tvc.ru.

11:22 - Guvernul va adopta joi o ordonanta de urgenta care va permite amanarea platii ratelor pe o perioada de noua luni, atat pentru persoanele fizice cat si pentru cele juridice, a declarat, miercuri, Florin Citu, ministrul Finantelor Publice.

Ministrul Florin Citu a declarat, meircuri, la Realitatea Plus, ca amanarea se aplica pentru toate tipurile de credite si pentru intreg sistemul bancar. Clientii trebuie sa solicite bancilor amanarea prin telefon care trebuie sa confirme ulterior cererea via e-mail. Citu a mai precizat ca dobanzile nu se cumuleaza, astfel incat sa fie evitata posibilitatea ca dupa cele noua luni debitorii sa fie obligati sa plateasca imediat mai multe rate. Citu a anuntat ca o solutie este 90% agreata cu bancile si BNR, ultimele detalii fiind in lucru.

11:14 - Ungaria a inregistrat 9 decese, printre acestea numarandu-se si un cetatean britanic, potrivit The Guardian.

11:11 - KLM anunta continuarea operarii pentru perioada 29 martie 2020 - 3 mai 2020 a 25 de destinatii intercontinentale si 32 de destinatii europene, dar pe un program ajustat, care reprezinta aproximativ 10% din numarul normal de zboruri.

Zborul Amsterdam - Bucuresti nu va mai opera in perioada 28 martie - 3 mai 2020.

11:08 - Noi detalii despre a 13-a persoana decedata: "Persoana a avut istoric de calatorie, din Spania (Madrid), si s-a aflat in autoizolare la domiciliu din 20 martie a.c. Suferea de afectiuni preexistente (diabet, fibrilatie atriala, cardiopatie ischemica)".

11:02 - 50 de cadre medicale de la Institutul de Gastroenterologie din cadrul Spitalului "Sfantul Spiridon" din Iasi au fost trimise acasa, dupa ce au intrat in contact cu un pacient confirmat cu noul coronavirus.

10:48 - Primarul municipiului Cluj-Napoca Emil Boc a anuntat, la RFI Romania, ca au fost deja identificate peste 1.500 de persoane in varsta, care au nevoie de ajutor in perioada carantinei, in contextul coronavirusului. El mai declara ca transportul in comun ramane deschis, dar face un apel catre populatie sa stea acasa in perioada carantinei generale.

10:44 - Emmanuel Macron anunta ca restrictiile de circulatie din Franta ar trebui sa ramana in vigoare timp de 6 saptamani ca sa fie eficiente.

10:34 - Asociatia Farmaciilor Independente Ethica (AFIE) solicita autoritatilor luarea unor masuri urgente prin care sa fie asigurata protectia farmacistilor, aflati in prima linie in ajutorul pacientului in contextul epidemiei cu coronavirus.

10:31 - La Suceava erau internati 124 de pacienti. S-a decis ca cei infectati cu coronavirus sa fie repartizati la sectia de Boli Infectioase a Spitalului Judetean Suceava care se afla intr-o cladire pavilionara separata. Aceasta clinica are 248 paturi, din care in prezent sunt ocupate 108.

Pacientii care sunt confirmati negativ si reprezinta urgente medicale care necesita tratament intr-o unitate sanitara vor fi transferati in spitale din judetul Iasi, in functie de patologie.

Iar cei care nu reprezinta urgente si nici nu au coronavirus vor fi trimisi acasa, dar trebuie sa stea in izolare si sa-si contacteze medicul de familie.

10:27 - La Suceava, din cei 233 de medici ai unitatii sanitare, 34 sunt confirmati pozitiv la COVID 19 si internati la Spitalul de Boli Infectioase Suceava, restul sunt in izolare timp de 14 zile la domiciliu.

De asemenea, 49 de asistenti medicali si infirmieri de la aceslasi spital au fost diagnosticati pozitiv .

Echipa MS a decis ca, dupa dezinfectie, Spitalul Clinic Judetean Suceava sa devina unitate medicala in care sa fie tratate cazurile infectate cu noul coronavirus si aloca 5 milioane de lei pentru continuarea investitiilor si dotarea noului spital din Falticeni.

De asemenea, MS a alocat Directiei de Sanatate Publica din Suceava 750.000 lei pentru achizitionarea unui sistem de detectare moleculara (Real Time PCR).

10:13 - Israelul lanseaza teste de "amprentare vocala" pentru detectarea COVID-19. Mai exact, o analiza a vocilor pacientilor cu coronavirus ar putea produce o "amprenta vocala" care sa ajute la detectarea simptomelor COVID-19 la alte persoane, care ar avea astfel prioritate la teste si tratament, a anuntat Ministerul Apararii israelian.

10:10 - Spitalul Militar "Dr. Alexandru Popescu" Focsani a fost inchis, miercuri dimineata, pentru 48 de ore, pentru dezinfectie generala, dupa ce doi contacti au fost depistati pozitiv pentru COVID-19, potrivit reprezentantilor institutiei medicale. Directorul institutiei a precizat ca unitatea medicala nu se afla in carantina si ca activitatea medicala in spital va fi reluata dupa cele 48 de ore.

Un comunicat al MApN precizeaza ca acei doi contacti sunt "din randul personalului medical si auxiliar sanitar".

"S-a dispus externarea tuturor pacientilor si efectuarea anchetei epidemiologice in vederea stabilirii contactilor, iar pe timpul acesteia, posibilii contacti sunt plasati in autoizolare, urmand a fi testati", se arata in comunicat.

Totodata, Grupul de Comunicare Strategica anunta ca se vor lua toate masurile ca spitalul sa ramana operational.

10:04 - Presedintele Klaus Iohannis va sustine, miercuri, o declaratie de presa, dupa o sedinta de evaluare si prezentare a masurilor cu privire la gestionarea epidemiei COVID-19, cu premierul Ludovic Orban si ministrii Marcel Vela, Vasile Citu, Nicolae Ciuca, Virgil Popescu si Violeta Alexandru.

10:00 - Inca un roman a murit, astfel ca bilantul total ajunge la 13 decese. Este vorba despre o femeie din judetul Caras-Severin in varsta de 72 de ani tranferata in seara zilei de aseara la Spitalul Clinic de Boli Infectioase Timisoara, de la Spitalul Judetean de Urgenta Resita, sectia ATI, unde se afla din 21 martie. Pacienta nu avea istoric de calatorie si nici nu a fost identificat un contact pozitiv.

09:42 - Institutul National de Sanatate Publica (INSP) a actualizat, miercuri, lista cu "zonele rosii" afectate de infectiile cu noul coronavirus. Tarile incluse in aceasta categorie sunt Italia, Franta, Germania, Spania si Iran, potrivit unui anunt postat pe site-ul oficial al INSP. Lista cu "zonele rosii" a intrat in vigoare miercuri, la ora 00:00.

Iata lista cu tarile din care, daca vii, intri direct in carantina

09:37 - Avocatii fondatorului WikiLeaks, Julian Assange, incarcerat in prezent intr-o inchisoare din Marea Britanie, intentioneaza sa ceara miercuri unui tribunal din Londra eliberarea acestuia pe cautiune, argumentand ca el risca sa contracteze COVID-19 in inchisoare.

09:36 - Papa Francisc a chemat crestinii din lumea intreaga la o rugaciune comuna, miercuri, la pranz (13:00, ora Romaniei). Suveranul pontif indeamna toti credinciosii sa rosteasca rugaciunea Tatal Nostru. Miercuri, crestinii sarbatoresc Buna Vestire sau Blagovestenia, ziua in care Fecioara Maria a primit vestea ca-l va naste pe Iisus.

09:34 - Taiwanul anunta 19 noi cazuri noi, toate importate. Bilantul total ajunge la 235 de imbolnaviri.

09:27 - Malaezia va extinde pentru doua saptamani restrictiile de circulatie pentru cetateni si aproba un nou pachet de stimuli pentru economie. Malaezia are 1796 de cazuri, din care 172 in ultimele 24 de ore.

09:02 - Romanii au inca multe intrebari dupa anunturile oficialilor privind noile restrictii: "Am 65 de ani, si 2 catei, pe care ii scot de 3 ori pe zi. Cateii nu sunt programati sa isi faca nevoile doar o data pe zi, intre orele 11-13... In aceste conditii, cum procedez, fara a risca sa platesc amenzi mai mari decat pensia mea?", este o intrebarea pe care ne-a trimis-o o cititoare.

"Nu inteleg daca ne putem deplasa la banca sa scoatem bani pentru cheltuielile zilnice. Sau la firme de transfer de bani. Nu toti avem carduri sau Revolut. Cu ce vom cumpara bunurile necesare traiului zilnic? E neclar si deci o sursa de abuzuri", e un alt mesaj primit la redactie.

Vom cere de la autoritati raspunsuri la toate intrebarile voastre. Ni le puteti tremite pe adresa redactie@ziare.com

08:55 - Irlanda transforma spitalele private in spitale publice. Decizia este in vigoare doar pe durata pandemiei. Hotararea aduce in sistemul public de sanatate o "infuzie" de 2.000 de paturi, noua laboratoare si mii de angajati.

08:50 - Fosta mare gimnasta rusa Svetlana Khorkina a oferit o declaratie stupefianta.

Svetlana Khorkina face o declaratie socanta: "Pandemia de Coronavirus e o pedeapsa divina"

08:42 - Guvernul britanic cere sprijinul a 250.000 de "persoane in stare de sanatate buna", pentru a ajuta serviciul sau de sanatate sa faca fata epidemiei de coronavirus. Secretarul penru Sanatate, Matt Hancock, a spus ca studentii din Marea Britanie in ultimul an la medicina si asistentele medicale vor fi mutati in prima linie.

08:34 - Presedintele Consiliului Judetean Suceava, Gheorghe Flutur (PNL), a fost testat pozitiv pentru coronavirus. A fost internat, marti seara, la Spitalul Judetean Suceava si sustine ca nu are simptome.

08:21 - Dramaturgul Terrence McNally, recompensat cu cinci trofee Tony, a murit la 81 de ani din cauza unor complicatii provocate de COVID-19. McNally, supravietuitor al unui cancer pulmonar, a murit pe 24 martie intr-un spital din Florida, potrivit sotului lui.

08:13 - CFR Calatori a anuntat ca suspenda temporar circulatia unor trenuri Regio si Interregio incepand de miercuri:

74-1 Brasov - Arad, 75-2 Arad - Brasov, 12367 (366-1) Brasov - Cluj-Napoca, 12366 (367-2) Cluj-Napoca - Brasov, 1558 Buzau - Bucuresti Nord, 1559 Bucuresti Nord - Buzau, 1633 Bucuresti Nord - Brasov, 1657 Bucuresti Nord - Bacau, 1658 Bacau - Bucuresti Nord, 1662 Iasi - Marasesti, 1663 Bucuresti Nord - Iasi, 1681 - Bucuresti Nord -Constanta, 1582 Constanta - Bucuresti Nord, 1771 Bucuresti Nord - Galati, 1772 Galati - Bucuresti Nord, 1894 Craiova - Bucuresti Nord, 12538/12538-1 Brasov - Bucuresti Nord, 1825 Bucuresti Nord - Targu Jiu, 1826 Targu Jiu - Bucuresti Nord, 3006 Brasov - Bucuresti Nord, 8002 Constanta - Bucuresti Obor, 8003 Bucuresti Obor - Fetesti, 3111 Arad - Oradea, 3114 Oradea - Arad, 2183 Margina - Lugoj, 2184 Lugoj - Margina, 2205 Arad - Curtici, 2208 Curtici - Arad, 2601 Timisoara Nord - Arad, 2605 Timisoara Nord - Arad, 2610 Arad - Timisoara Nord, 3728 Nadab - Arad, 9575 Caransebes - Timisoara Nord, 9610 Buzias - Lugoj, 9615/9615-2 Lugoj - Timisoara Nord.

08:07 - Guvernatorul statului New York, Andrew Cuomo, a avertizat ca cea mai dificila faza a epidemiei de coronavirus va lovi mai puternic si mai rapid decat se credea anterior.

Statul New York este cel mai grav lovit de epidemie. Numarul de decese din New York provocate de COVID-19 a ajuns la 157. Rata de infectare se dubleaza la fiecare trei zile, iar momentul de varf al epidemiei ar putea surveni in 14 pana la 21 de zile, punand presiune uriasa asupra serviciilor de sanatate, a spus Cuomo.

ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
Declarațiile ministrului Energiei, Sebastian Burduja, referitoare la ritmul extraordinar de instalare a fotovoltaicelor și eolienelor, au fost contrazise de președintele ANRE (Autoritatea...
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Dan Barna lansează un atac la actuala guvernare care protejează în opinia sa "sinecurile şi pensiile speciale" pe care PSD şi PNL le plătesc în continuare. Aceste cheltuieli vor duce la...
#LIVE Romania coronavirus , #coronavirus