Romania a ajuns la 717 decese din cauza COVID-19. Asteptam 15 mai, dar daca va creste numarul de cazuri urmeaza alte restrictii

Joi, 30 Aprilie 2020, ora 23:52
36037 citiri
Romania a ajuns la 717 decese din cauza COVID-19. Asteptam 15 mai, dar daca va creste numarul de cazuri urmeaza alte restrictii
Foto: Octav Ganea/Inquam Photos

Romania mai are un hop de trecut odata cu mini-vacanta de 1 Mai, cand suntem obisnuiti sa mergem la plaja si gratare. Daca vom respecta ordonantele militare acum, atunci pe 15 mai putem sa speram la relaxari ale masurilor si mai multa libertate de miscare.

De altfel, premierul Ludovic Orban a cerut, azi dimineata, respectarea si cu ocazia zilelor libere de 1 Mai a regulilor stabilite de autoritati. El a vorbit azi si despre deschiderea restaurantelor, insa "trebuie stabilite reguli" in acest sens, a apreciat el.

La randul sau, ministrul Sanatatii a spus ca urmeaza "un weekend de foc" si ca tot ceea ce se va intampla in mini-vacanta de 1 Mai "poate da peste cap sau nu orice focar care este in desfasurare in acest moment".

Pana acum, sunt inregistrate 717 de decese de COVID-19 in tara si alte 88 in diaspora. Numarul de cazuri in Romania a ajuns la 12.240, din care peste 4.000 s-au vindecat.

Este insa posibil ca numarul numarul real de cazuri de coronavirus sa fie chiar de 10 ori mai mare, pentru ca multe persoane au trecut prin boala fara simptome.

La nivel mondial, sunt 3,2 milioane de oameni infectati, iar numarul de morti din lume a trecut de 228.000.

O veste buna vine din SUA, unde rezultatele unui studiu clinic guvernamental au aratat ca pacientii tratati cu remdesivir au avut o perioada de recuperare mai rapida cu 31% fata de cei care au primit placebo.

Urmareste toate datele statistice transmise in timp real pe site-ului Worldometers.

Ziare.com a prezentat, in format LIVE TEXT, cele mai noi informatii despre pandemia de coronavirus in Romania si in lume:

23:52 - Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a cerut joi tarilor africane sa mentina restrictiile pentru a lupta contra propagarii Covid-19 pe continent, chiar daca unele tari au inceput sa relaxeze masurile impuse.

23:31 - Noul coronavirus a provocat 289 de noi decese in Franta in ultimele 24 de ore, ceea ce a crescut bilantul total la 24.376 de decese.

23:16 - Managerul Institutului "Matei Bals" din Bucuresti, profesorul Adrian Streinu-Cercel, afirma ca Romania este pe o panta ascendenta a pandemiei si urmeaza cateva zile de foc, respectiv 1 mai 2 mai.

22:48 - Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, a anuntat ca va propune Ministerului Sanatatii reluarea progresiva a activitatii in domeniul artistic. Intr-o prima etapa se va avea in vedere deschiderea muzeelor, bibliotecilor si librariilor, dupa care, intr-o etapa ulterioara, progresiv, se va permite desfasurarea evenimentelor cu 50, 100, 300 de participanti.

22:26 - Seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta (DSU), secretarul de stat Raed Arafat, a declarat ca a observat ca pentru unii a inceput deja relaxarea. Potrivit acestuia, dupa doua saptamani s-ar putea sa se impuna si alte restrictii daca apare un numar exploziv de cazuri.

22:10 - Ministrul de Interne, Marcel Vela, a fost intrebat, joi seara, daca se vor putea organiza nunti dupa data de 15 mai.

"Nuntile se pot organiza si acum, va puteti casatorii in pace si liniste, dar cu 8 persoane, pana in 15 mai, pe durata starii de urgenta. Dupa 15 mai, in functie de cum evulueaza situatia epidemiologica, vom lua o decizie in cadrul CNSSU in legatura cu numarul de persoane care pot participa la evenimente de ordin personal, de genul nuntilor", a declarat Vela.

21:50 - Alti sase romani au murit din cauza COVID-19, bilantul ajunge la 717 decese.

21:24 - Presedintele Societatii Romane de Microbiologie (SRM), Alexandru Rafila, crede ca 400.000 de romani au trecut deja prin boala, dar spune ca procentul este mic, de doar 2%, comparativ cu Franta, unde acesta ajunge la 6%. El a declarat ca multi bolnavi de COVID-19 sunt asimptomatici, la fel ca in cazul gripei, dar ca autoritatile nu ascund numarul real de imbalnaviri, potrivit Mediafax.

21:01 - Premierul Boris Johnson a declarat ca Marea Britanie, a doua tara cea mai afectata de noul coronavirus in Europa cu 26.711 decese pana in prezent, "a trecut de varful" epidemiei.

20:43 - Bilantul din ultmele 24 de ore al deceselor provocate de noul coronavirus a continuat sa scada joi in Italia, ajungand la 285, fata de 382 inregistrate miercuri, iar cel al cazurilor noi de infectare a coborat la 1.872, comparativ cu 2.086 la precedenta raportare, a anuntat Agentia de Protectie Civila, transmite Agerpres.

20:22 - Premierul rus, Mihail Misustin, a anuntat ca a fost infectat cu coronavirus. Nu este clar cat de grava este starea de sanatate a acestuia, desi una dintre agentiile de stat din Rusia a precizat ca a avut febra de 39 de grade.

20:05 - Aproximativ jumatate dintre tarile din Europa si-au relaxat restrictiile impuse pentru limitarea raspandirii noului coronavirus, a informat joi Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS).

19:40 - Alti 6 romani au murit din cauza noului coronavirus, bilantul urca la 711 decese.

19:29 - Procurorii clujeni l-au trimis in judecata pe un barbat dupa ce a fugit dintr-un spital, sarind pe geam, el fiind internat in unitatea medicala deoarece avea simptome de COVID-19 si era suspect de infectare cu coronavirus, potrivit News.ro.

19:10 - Danemarca a anuntat joi ca raspandirea epidemiei de COVID-19 nu s-a accelerat pe teritoriul sau dupa ce Guvernul de la Copenhaga a decis sa ridice gradual restrictiile incepand cu jumatatea lunii aprilie.

18:51 - Noul coronavirus ar putea ramane in plamanii pacientilor aparent vindecati si care nu mai prezinta simptome, fara ca acest lucru sa poata fi depistat prin testele conventionale, potrivit unui studiu realizat de un grup de cercetatori chinezi si publicat de revista stiintifica Cell Research, informeaza Agerpres.

18:37 - Purtatorul de cuvant al Ministerului Afacerilor Interne, Monica Dajbog, a anuntat ca zeci de mii de oameni ai legii vor fi la datorie atat pe 1 Mai, cat si in weekend pentru a se asigura ca romanii respecta restrictiile impuse de starea de urgenta si evita raspandirea noului coronavirus.

18:25 - Marea Britanie preconizeaza sa procedeze la testarea privind noul coronavirus a 100.000 de persoane alese la intamplare, in cadrul unui efort de a intelege mai bine rata infectarii, inainte de a relaxa restrictiile impuse in vederea evitarii raspandirii bolii, a anuntat joi Guvernul, relateaza Reuters, citat de News.ro.

18:04 - Alte 10 persoane au murit de coronavirus in Romania, astfel ca bilantul total ajunge la 705 decese.

17:45 - Guvernul Ungariei a anuntat joi ca evenimentele la care participa mai mult de 500 de persoane nu vor putea fi organizate pana in data de 15 august

17:27 - Spitalul Judetean de Urgenta Suceava are de joi conducere civila, doctorul Anatolii Buzdugan fiind ales in functia de manager, informeaza Mediafax. In luna aprilie, spitalul a fost condus de o echipa militara, dupa ce unitatea a devenit unul dintre cele mai mari focare de COVID-19 din tara.

17:11 - Germania va redeschide lacasele de cult in anumite conditii, in pofida epidemiei COVID-19, a declarat joi, la o zi dupa o hotarare a justitiei care sanctioneaza inchiderea completa a acestora, o sursa pentru AFP.

16:54 - Interpol a lansat o alerta joi despre un nou mod de operare al traficantilor care utilizeaza servicii de livrare la domiciliu de pizza si alte produse pentru transportul drogurilor si armelor in tarile in care au fost instituie masuri de izolare din cauza epidemiei de COVID-19.

16:45 - Ministrul Sanatatii, Nelu Tataru, spune ca starea de sanatate a Arhiepiscopului Sucevei si Radautilor, IPS Pimen, este stabila, dar ca ramane cu precautii, avand in vedere varsta inaltului prelat si comorbiditatile acestuia.

16:43 - Ministrului Sanatatii, Nelu Tataru, a anuntat, joi, ca generalul Ionel Oprea, secretar de stat in cadrul MS si cel care a coordonat in ultimele saptamani echipa militara de la conducerea Spitalului Judetean Suceava, si-a incheiat misiunea la aceasta unitate medicala si va reveni de luni la minister. Tataru a spus ca Oprea va prezenta un raport complet al activitatii la spitalul din Suceava, iar autoritatile vor trage concluzii si vor lua niste masuri.

16:38 - DJ-ul francez Bob Sinclar va sustine luni, de pe Arcul de Triumf din Paris, un concert exceptional, organizat cu scopul de a strange fonduri pentru a sprijini lupta impotriva noului coronavirus, au anuntat miercuri organizatorii evenimentului prin intermediul unui mesaj publicat pe retelele de socializare, informeaza AFP.

16:37 - Papa Francisc s-a rugat joi pentru cei decedati in timpul pandemiei de coronavirus, mai ales pentru cei anonimi "pe care i-am vazut ingropati laolalta in gropi comune", in timpul slujbei matinale pe care o oficiaza zilnic in capela resedintei sale din Casa Santa Marta.

16:36 - Numarul real al persoanele infectate cu noul coronavirus in Italia este de 10-20 de ori mai mare decat cel al cazurilor confirmate, a declarat joi Stefano Merler, din cadrul fundatiei Bruno Kessler, care impreuna cu Institutul Superior de Sanatate italian (ISS) a intocmit un studiu epidemiologic pe care guvernul de la Roma s-a bazat in elaborarea masurilor prudente de relaxare a restrictiilor instituite pentru a combate epidemia, relateaza joi agentia EFE.

16:33 - Arhiepiscopia Dunarii de Jos a donat Spitalului Judetean de Urgenta din Braila aparatura moderna utilizata in lupta cu COVID-19. Unitatea medicala a primit un ventilator mecanic, sase concentratoare de oxigen, sase masti dedicate si kitul de accesorii.

16:32 - Ministrul Sanatatii, Nelu Tataru, a declarat, joi, la Suceava, ca nu se poate vorbi de relaxare decat in momentul in care aceasta se poate realiza, iar in acest moment tara noastra nu este in situatia sa se poata relaxa. El a spus ca data de 15 mai, avansata pentru inceperea masurilor de relaxare, tine foarte mult si de evenimentele care se petrec pana atunci.

16:25 - O insula de pe coasta Italiei face eforturi pentru a atrage turisti dupa criza provocata de coronvirus. Autoritatile din Sicilia au anuntat ca vor acoperi o parte din costurile de vacanta ale celor ce vor decide sa viziteze insula.

16:20 - Inca doi copii si cinci angajati dintr-un centru pentru copii cu handicap sever din Iasi au fost confirmati cu noul coronavirus. In centru s-au facut 133 de teste, dupa ce un copil de 9 ani a fost gasit infectat.

16:12 - Slovenia si Ungaria au anuntat joi o relaxare, incepand de luni, a restrictiilor impuse pentru incetinirea propagarii pandemiei de COVID-19, exceptia facand capitala ungara Budapesta din cauza numarului mare de contaminari inregistrate, potrivit France Presse.

16:05 - Un oras din Suedia a apelat joi la o metoda mai putin conventionala in incercarea de a preveni transmiterea coronavirusului in timpul unui eveniment festiv desfasurat anual si anume imprastierea gunoiului de pasare in parcul central.

15:59 - Angajatii unui camin de batrani din Vrancea, infectati cu COVID-19 si internati la Spitalul din Adjud, protesteaza si cer sa fie lasati sa se intoarca la munca. Ei au forme usoare ale bolii si solicita sa fie izolati la locul de munca.

15:51 - Mars, Inc., unul dintre cei mai mari producatori din domeniul alimentar din lume, se alatura eforturilor globale pentru combaterea pandemiei de coronavirus si anunta o donatie de 20 de milioane de dolari, constand in produse si bani.

15:44 - Peste 100.000 de cazuri de coronavirus s-au inregistrat pana in prezent in Rusia si 1.073 de decese, conform celui mai nou bilant anuntat de autoritatile de la Moscova. Astfel, Rusia a ajuns la 106.498 de persoane infectate.

15:43 - O angajata a DGASPC Dolj a fost confirmata cu COVID-19. Femeia a luat boala de la sotul ei, politist, internat in spital in urma cu cateva zile. Autoritatile au decis ca toti cei peste 600 de anagajati ai DGASPC Dolj sa fie testati pentru noul coronavirus, scrie Mediafax.

15:42 - Foaia de parcurs pentru relaxarea graduala a restrictiilor impuse pentru a impiedica propagarea epidemiei de COVID-19 in Irlanda va clarifica modul in care vor fi facute schimbarile la fiecare doua-patru saptamani, dar guvernul va interveni daca lucrurile vor merge prost, a declarat joi premierul irlandez Leo Varadkar, citat de Agerpres.

Varadkar a enumerat cinci criterii care vor trebui luate in considerare inaintea fiecarei schimbari: progresul bolii, capacitatea asistentei medicale si rezilienta, capacitatea de testare si urmarire a contactelor, capacitatea de a proteja grupele de risc, riscul morbiditatii secundare si al mortalitatii din cauza restrictiilor in sine.

15:41 - Detinutul confirmat pozitiv la testarea initiala pentru coronavirus, marti, la Penitenciarul Deva, a fost retestat, rezultatul fiind negativS.

15:40 - Compania de consultanta JLL si-a redeschis biroul din Wuhan, China, orasul considerat epicentrul pandemiei, dupa o etapa de pregatire constand in procurarea de materiale de protectie si dezinfectarea biroului, si anunta ca aici angajatii au primit materiale de protectie, li se ia temperatura la intrarea si la parasirea biroului, iar intalnirile cu persoane din afara biroului au fost suspendate. In aceasta saptamana vor avea loc si primele deschideri de birouri JLL din EMEA, respectiv in Dusseldorf si Koln.

15:28 - Mitropolia Banatului a donat spitalelor patru aparate de monitorizare a pacientilor din Terapie Intensiva care vor putea fi folosite si dupa pandemie. Monitoarele au costat peste 30.000 de euro si au fost cumparate din Elvetia.

15:20 - Directia Generala de Jandarmi a Municipiului Bucuresti anunta ca, in perioada urmatoare, patrulele de jandarmi, in special cele ecvestre, vor patrula in zonele de agrement, parcuri si alte spatii verzi pentru a mentine un climat de ordine si siguranta publica si pentru a verifica respectarea masurilor impuse prin ordonantele militare.

15:16 - Un consilier local din Miercurea Ciuc a propus testarea in masa pentru COVID-19 a locuitorilor din oras si din zona, motiv pentru care Comitetul Local pentru Situatii de Urgenta a solicitat opinia specialistilor Directiei de Sanatate Publica, in legatura cu oportunitatea si necesitatea acestui demers, a anuntat, joi, primarul municipiului, Raduly Robert Kalman.

15:10 - Ministrul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri, Virgil Popescu sustine ca vor fi asigurate mastile de protectie pentru populatie, dupa data de 15 mai, cand acestea vor deveni obligatorii in transportul in comun si in spatiile publice inchise, atat de la producatorii interni cat si din import, la preturi cat mai mici.

15:08 - Mesajul unui donator de plasma pentru cei vindecati este "Veniti si donati! Poate suntem singura sansa a celor bolnavi".

Andrei Tanase spune ca procesul e complet nedureros si il recomanda tuturor pacientilor care s-au vindecat de COVID-19.

15:01 - Iranul a raportat joi 71 de decese cauzate de COVID-19 in ultimele 24 de ore, ceea ce ridica bilantul total la 6.028 in Republica islamica, cea mai afectata tara din Orientul Mijlociu de pandemie.

14:51 - Managementul, autoritatile locale si cadrele medicale au contribuit la situatia in care se afla acum Spitalul Judetean de Urgenta (SJU) Suceava, a declarat, joi, ministrul Sanatatii, Nelu Tataru, care si-a exprimat speranta ca au fost trase invatamintele pentru ca o astfel de situatie sa nu se mai repete si aceasta unitate ''sa redevina un spital etalon''.

14:40 - Comisarii ANPC au gasit la firme din Slatina care asigura cazare si hrana pentru persoanele aflate in carantina mancare expirata, mizerie, frigidere ruginite, oale arse si pereti cu urme de grasime. Amenzile ajung la 65.000 lei.

14:29 - Peste o treime dintre romani (34,7%) lucreaza, in aceasta perioada, de acasa, iar Internetul este cel mai folosit serviciu de comunicatii pentru 38,6% dintre acestia, releva rezultatele unui sondaj online, realizat de Telekom Romania si dat publicitatii joi.

14:19 - Numarul de cazuri de infectare cu noul coronavirus din Indonezia a depasit cifra de 10.000, a anuntat joi grupul de lucru responsabil pentru raspunsul tarii la pandemia de COVID-19. Astfel, numarul de infectii confirmate a crescut la 10.118 dupa recenzarea a altor 347 de cazuri peste noapte.

Intre timp, numarul deceselor provocate de COVID-19 a ajuns la 792, dupa inregistrarea altor opt morti.

14:16 - Premierul italian Giuseppe Conte a anuntat joi ca guvernul sau va relaxa progresiv restrictiile impuse de autoritati pentru limitarea raspandirii COVID-19, tinandu-se cont de nivelurile de contagiune diferite intre regiunile Italiei.

"Prefer sa o spun tare si raspicat, cu riscul de a parea nepopular: guvernul nu poate garanta o revenire imediata la normalitatea vietilor noastre de dinaintea crizei", a spus Conte intr-un discurs in parlamentul italian, citat de Agerpres.

14:15 - Alro Slatina, unul dintre cei mai mari producatori de aluminiu integrati pe verticala din Europa, a inceput un proces de screening cu teste rapide pentru COVID-19, finantate de companie, pentru unii dintre cei mai expusi angajati ai sai.

14:14 - Un angajat al Penitenciarului Constanta-Poarta Alba a fost confirmat pozitiv, joi, la testul efectuat pentru SARS-CoV-2, anunta, intr-un comunicat de presa Administratia Nationala a Penitenciarelor (ANP).

14:13 - Metrorex anunta ca inca o angajata a fost confirmata pozitiv cu coronavirus. Femeia a intrat in contact direct cu tatal sau, care a fost testat si confirmat anterior cu COVID-19.

"Persoana in cauza este de sex feminin, cu varsta de 41 de ani. Prin specificul functiei, angajata nu are contact de niciun fel cu calatorii. Precizam ca incepand cu data de 27.04.2020, angajata Metrorex, dupa ce a aflat ca tatal acesteia a fost confirmat pozitiv cu Coronavirus, nu s-a mai prezentat la serviciu, intrand in izolare. Colegii cu care a intrat in contact vor intra, la randul lor, in izolare, iar locul de munca unde isi desfasura activitatea este in acest moment dezinfectat", transmite Metrorex intr-un comunicat remis Ziare.com.

14:10 - Procurorii Parchetului de pe langa Judecatoria Targu Jiu au dispus inceperea urmaririi penale in rem pentru infractiunea de zadarnicirea combaterii bolilor, dupa ce o femeie s-a prezentat la Spitalul Orasenesc Turceni cu fiica sa, fara sa declare faptul ca a intrat in contact cu o persoana suspecta de COVID-19.

14:06 - Solistul formatiei The Rolling Stones, Mick Jagger, este izolat pe proprietatea sa din orasul Poce-sur-Cisse, la castelul din provincia Touraine, cumparat in 1980.

14:02 - Presedintele Klaus Iohannis a avut, azi, o convorbire telefonica cu omologul sau francez, Emmanuel Macron. Intre altele, cei Iohannis a transmis condoleante pentru pierderile de vieti omenesti inregistrate si si-a exprimat convingerea ca Romania si Franta vor depasi aceasta criza si vor putea sa-si reconstruiasca economiile nationale in beneficiul cetatenilor din cele doua state.

13:50 - Lucratorii Serviciului de Investigatii Criminale Maramures au identificat trei persoane care au comis o inselaciune cu masti medicinale la o farmacie din judet, generand un prejudiciu in valoare de 223.125 lei.

13:42 - Asociatia "Forumul Judecatorilor din Romania" solicita Parlamentului, Guvernului, Ministerului Justitiei si Consiliului Superior al Magistraturii sa stabileasca reguli pentru reluarea graduala a activitatii instantelor judecatoresti, in scopul prevenirii raspandirii infectiilor respiratorii cauzate de noul coronavirus.

Intr-un comunicat remis joi, Forumul Judecatorilor sustine ca, in actualul context, sediile instantelor de judecata pot deveni noile focare de raspandire a virusului SARS-CoV-2, daca nu vor fi adoptate masuri graduale de reluare a activitatii, fiind necesara mentinerea a numeroase reguli de precautie deja aplicate in prezent.

13:37 - Raspandirea noului coronavirus este sub control in Republica Ceha si guvernul va continua redeschiderea prudenta a economiei, a declarat joi ministrul ceh al Sanatatii, Adam Vojtech.

13:31 - Spania anunta 268 de noi morti in ultimele 24 de ore - cel mai mic bilant zilnic inregistrat in ultimele aproape sase saptamani. Astfel, bilantul total al COVID-19 a crescut la 24.543 de morti si 213.435 de contaminari cu noul coronavirus - cu 518 imbolnaviri mai multe decat miercuri.

13:22 - Politia Romana transmite ca "traditionalul sejur la mare NU este inscris in ordonantele militare ca motiv de deplasare" si face un apel la oameni sa stea acasa in mini-vacanta de 1 Mai.

Politistii actioneaza in Gara de Nord, in trenuri si statii de cale ferata pentru a verifica motivele deplasarii celor care calatoresc in aceasta perioada, mai precizeaza sursa citata.

13:20 - Scolile din Ungaria vor ramane inchise pana la sfarsitul lunii mai si evenimentele cu peste 500 participanti nu vor putea avea loc pana pe 15 august, a declarat joi Gergely Gulyas, seful de cabinet al premierului ungar Viktor Orban.

13:18 - Ministrul Sanatatii, Nelu Tataru, a atras atentia, joi, ca "urmeaza un week-end de foc", in contextul minivacantei de 1 Mai, aratand ca tot ceea ce se va intampla in aceasta perioada "poate da peste cap sau nu orice focar care este in desfasurare in acest moment".

"Vine 1 Mai, 2 si 3. Este un week-end de foc care poate da peste cap sau nu orice focar care este in desfasurare in acest moment. (...) Tine foarte mult de noi. Se vorbeste de o relaxare in perioada cand expira aceasta prelungire a decretului prezidential. In conditiile in care sarbatorile pascale au fost relativ linistite, preconizam 10.000- 12.000 in ultima saptamana, acum. Ramane 1, 2 si 3 mai, avand in vedere ce am putut vedea ca si migrare populationala.

Daca la fel, avem o liniste de 1, 2 si 3 mai, ramane ca in urmatoarele doua saptamani, pana pe 15, sa vedem o scadere a numarului de cazuri, o scadere a numarului de decese si o scadere a numarului de cazuri care sunt internate in terapie intensiva. Daca se petrece acest lucru, putem gandi dupa 15 mai niste masuri ca sa ridice niste restrictii", a afirmat ministrul, la Botosani.

13:08 - Prima editia a Soundrise Festival, eveniment organizat pentru promovarea Deltei Dunarii, care ar fi trebuit sa se desfasoare la Sulina in perioada 30 iulie - 2 august, va avea loc online din cauza restrictiilor impuse de lupta cu pandemia de SARS-CoV-2.

13:00 - Capitanul Tom Moore, care a strans aproximativ 30 de milioane de lire sterline pentru Serviciul National de Sanatate (NHS), a fost avansat in grad de colonel la cea de-a 100-a aniversare.

12:52 - Avem confirmate 12.240 de cazuri de persoane infectate cu COVID-19, anunta joi Grupul de Comunicare Strategica.

De la ultima informare transmisa de GCS, au fost inregistrate alte 262 de noi cazuri de imbolnavire.

Dintre persoanele confirmate pozitiv, 4.017 au fost declarate vindecate si externate.

In acest moment, in sectiile de terapie intensiva sunt internati 221 de pacienti.

12:50 - Ministrul Sanatatii, Nelu Tataru, a declarat, joi, ca exista "un risc foarte mare" ca Botosaniul sa devina o a doua Suceava, dupa numarul mare de imbolnaviri in randul cadrelor medicale din Spitalul Judetean de Urgenta (SJU) "Mavromati".

12:46 - Varstnicii si oamenii strazii din Bucuresti vor fi testati pentru COVID-19. Primarul general, Gabriela Firea, a anuntat, joi, in sedinta Consiliului General al Primariei Capitalei, ca testele vor fi achizitionate prin Directia Generala de Asistenta Sociala (DGASMB).

12:37 - Actorul american Tom Hanks a publicat, miercuri, pe conturile sale de social media, fotografia unei pungi cu plasma pe care a donat-o pentru bolnavii de COVID-19, la un spital din Los Angeles.

12:30 - Orasul Blaj a interzis circulatia masinilor si a motocicletelor in zilele de 1 si 2 mai, pentru a preveni raspandirea coronavirusului. Amenzile pentru cei care nu respecta masura sunt intre 100 si 500 de lei.

12:26 - Masurile de distantare sociala vor fi prelungite probabil cu inca o saptamana cel putin, a indicat joi cabinetul cancelarului german Angela Merkel, in conditiile in care locuitorii tarii asteapta expirarea acestor reguli in acest weekend.

Regulile privind mentinerea unei distante de 1,5 metri intre persoane in spatiile deschise, cu exceptia celor care traiesc impreuna, vor fi extinse in mod cert pana pe 10 mai, a precizat seful cancelariei, Helge Braun.

12:24 - Guvernul italian a aprobat utilizarea unei aplicatii pentru telefonul mobil destinate urmaririi contactelor cu persoanele diagnosticate cu noul coronavirus.

12:23 - Zootehnia americana este decimata de pandemia de coronavirus, fermierii provocand avorturi scroafelor si gazand pui de gaina pentru ca din cauza masurilor de distantare sociala si a inchiderii unor abatoare de importanta majora nu mai au cui sa livreze animalele.

12:22 - Primarul municipiului Bucuresti, Gabriela Firea, a anuntat joi, ca Primaria a cheltuit in aceasta perioada de criza sanitara 10 milioane de euro si a primit zero lei la rectificarea bugetara nationala. Ea a precizat ca municipalitatea se afla intr-un impas financiar si a cerut sa ii fie aprobat un imprumut din Trezorerie sau de la bancile comerciale, dar deocamdata nu a primit raspuns la aceasta solicitare.

12:14 - Directia Generala de Politie a Municipiului Bucuresti transmite, intr-o postare pe Facebook, ca anul acesta, in contextul pandemiei, gratarul de 1 Mai "il facem acasa, in familie".

12:08 - Unul dintre cele patru laboratoare chineze autorizate sa efectueze teste clinice - Sinovac Biotech - se declara pregatit sa produca 100 de milioane de doze pe an din vaccinul sau experimental impotriva noului coronavirus, in pofida faptului ca acesta nu a trecut toate probele.

12:05 - Gabriela Firea sustine ca a pregatit de la un capat la celelalt campania de testare in masa a bucurestenilor pentru COVID-19, dar ca aceasta nu poate demara din cauza birocratiei si a unor persoane care nu isi doresc acest lucru.

12:00 - Exista inca 33 de tari si teritorii din intreaga lume care nu au raportat niciun singur caz de coronavirus. Multe sunt state insulare mici si greu accesibile din Pacific, cum ar fi Nauru, Kiribati si Insulele Solomon.

Altele includ Comore, Lesotho, Tadjikistan si Turkmenistan. Multe dintre aceste natiuni sunt unele dintre cele mai putin populate locuri din lume, scrie Sky News.

11:43 - Banca Transilvania si eMAG au donat impreuna inca 2 milioane de lei pe platforma prin care se strang fonduri pentru a-i sustine pe medici si personalul medical, precum si pe toti cei din prima linie care lupta direct cu pandemia provocata de coronavirus. Astfel, suma donatiilor efectuate prin platforma pana acum ajunge la peste 11 milioane de lei.

11:32 - Prima faza a ridicarii treptate a restrictiilor impuse in Belgia pentru limitarea raspandirii COVID-19 va incepe la 4 mai, a anuntat miercuri premierul belgian Sophie Wilmes, la finalul unei reuniuni a membrilor guvernului federal, a sefilor executivelor provinciale si a grupului de experti insarcinati cu strategia de iesire din criza (GEES).

Potrivit GEES, "evolutia actuala a epidemiei de COVID-19 permite activarea la 4 mai, asa cum a fost prevazut, a fazei 1A a planului belgian de iesire din izolare", indica un comunicat.

11:30 - Un barbat de 34 de ani din Vrancea diagnosticat cu noul coronavirus care a fugit dintr-un spital din Capitala a fost prins, miercuri seara, pe raza judetului Buzau.

11:21 - Miliardarii Elon Musk si Mark Zuckerberg au oferit miercuri opinii divergente fata de masurile de distantare sociala adoptate de autoritati pentru combaterea raspandirii noului coronavirus, seful Facebook afirmand ca sunt justificate, in timp ce fondatorul Tesla le-a calificat drept "fasciste".

11:08 - Organizatia Mondiala a Sanatatii lauda Suedia drept un "model" in lupta impotriva noului cronavirus, in pofida faptului ca nu a impus restricii dure in vederea opririi raspandirii COVID-19.

10:51 - Inca doi oameni au murit din cauza coronavirusului in Romania. bilantul ajunge astfel la 695 de decese.

10:50 - Numarul contaminarilor cu noul coronavirus in Germania a crescut la 159.119, iar epidemia a ucis 6.288 de oameni in tara, a anuntat joi Institutul de boli infectioase Robert Koch (RKI). Bilantul zilnic a crescut cu 1.478 de contaminari si 173 de morti din cauza noului coronavirus.

10:38 - Sapte persoane din Salaj care au revenit din Italia in luna martie au fost trimise in judecata pentru fals in declaratii dupa ce, la trecerea frontierei, au declarat ca vin din Olanda, pentru a nu fi plasate in carantina.

10:27 - Un barbat din municipiul resedinta, internat la Spitalul Judetean de Urgenta "Sfantul Pantelimon" si confirmat cu COVID-19, este cercetat de procurori intr-un dosar penal pentru zadarnicirea combaterii bolilor, dupa ce a sarit geamul si a parasit unitatea medicala, a informat, joi, Parchetul de pe langa Judecatoria Focsani.

10:10 - Mai multe rute din Romania raman suspendate in urma extinderii restrictiilor de calatorie, pana in 14 mai inclusiv, anunta Wizz Air. Este vorba despre rutele spre Franta, Germania, Italia, Spania, Austria, Belgia, Olanda, Elvetia si Marea Britanie.

Totodata, redeschiderea bazei de la Timisoara este amanata pentru 15 mai.

09:59 - Premierul Ludovic Orban a cerut, joi, respectarea si cu ocazia zilelor libere de 1 Mai a regulilor stabilite de autoritati, asa cum s-a intamplat de Paste, cand s-a vazut totul "a fost in regula", deoarece nu exista o crestere a numarului de infectari cu noul coronavirus.

09:50 - Premierul Ludovic Orban a anuntat ca in sedinta de guvern de azi va fi aprobata o donatie catre Republica Moldova, constand in materiale, echipamente, medicamente, substante necesare in lupta impotriva coronavirusului.

09:37 - Ministrul Sanatatii, Nelu Tataru, va fi prezent joi la retragerea conducerii militare de la Spitalul Judetean de Urgenta Suceava.

Potrivit unei informari a Ministerului Sanatatii, "Nelu Tataru, ministrul Sanatatii, se va afla astazi in teritoriu, in Regiunea de NE, pentru a verifica si analiza impreuna cu autoritatile administrative si medicale evolutia situatiei medicale din aceasta zona. Ministrul Sanatatii va fi prezent si la retragerea conducerii militare de la Spitalul Judetean de Urgenta Suceava (in jurul orelor 12.00)".

09:30 - Premierul Ludovic Orban a dat, joi dimineata, cateva detalii despre mult asteptata relaxare. El a reiterat ca relaxarea masurilor se va face gradual, iar daca restaurantele vor fi deschise, "trebuie stabilite reguli".

"Vom ridica primele restrictii si se va face gradual, vom astepta o perioada de timp de 14-15 zile sa vedem daca sunt efecte referitoare la raspandirea virusului. Apoi vom trece la urmatoarele masuri. Trebuie pregatite si masuri de protejare. Daca dam drumul la restaurante, trebuie sa stabilim reguli, la fel si in cazul unor posibile crese, gradinite.

Sa stiti ca eu comunic direct cu foarte multi cetateni si multi imi spun drect prin mesaje, telefon, email, le cunosc problemele. De exemplu, in familiile monoparentale sunt foarte multe mame si tati care risca sa isi piarda locul de munca si trebuie gasita o modalitate. Avem provocari in fiecare ora", a spus premierul Ludovic Orban, joi dimineata.

09:15 - Marea Britanie vrea sa testeze un grup ales la intamplare de 100.000 de persoane pentru COVID-19, ca parte a eforturilor sale de a intelege mai bine modul de raspandire a virusului inainte de a slabi restrictiile impuse populatiei, a declarat joi ministrul sanatatii, potrivit Reuters.

09:12 - Africa de Sud a inregistrat joi cea mai mare crestere a numarului de cazuri zilnice: in ultimele 24 de ore au fost inregistrate 354 de noi cazuri de COVID-19, astfel ca totalul a ajuns la 5.350. De asemenea, bilantul deceselor a crescut cu 10, la 103.

09:09 - Cinci angajati si administratorul unei brutarii din Alba Iulia sunt infectati cu noul coronavirus, potrivit anchetei epidemiologice facute de DSP Alba, astfel ca brutaria si toate punctele de lucru au fost inchise. Joi sunt testati 100 de angajati.

09:01 - Autoritatile sud-coreene au anuntat joi ca, in ultimele 24 de ore, nu a fost depistat niciun caz intern de COVID-19, pentru prima data din 29 februarie.

08:52 - Rezultatele preliminarii ale unui studiu clinic guvernamental au aratat ca pacientii tratati cu remdesivir au avut o perioada de recuperare mai rapida cu 31% fata de cei care au primit placebo.

Cel mai reputat specialist in boli infectioase din Statele Unite, dr. Anthony Fauci, a declarat ca Remdesivir poate deveni tratamentul standard pentru COVID-19.

08:43 - Primarul Gabriela Firea ia in calcul foarte serios deschiderea parcurilor din Bucuresti si va propune acest lucru Comitetului Municipal pentru Situatii Speciale de Urgenta, dar locurile de joaca vor ramane inchise.

08:34 - Seful Societatii Romane de Microbiologie, medicul Alexandru Rafila, arata ca numarul real de cazuri de coronavirus in Romania nu este cunoscut, intrucat multe persoane au trecut prin boala fara sa aiba simptome sau au avut simptome atipice, care nu au necesitat prezenta la medic.

Alexandru Rafila crede ca au fost de zece ori mai multe cazuri de infectare, insa, chiar si cu 120.000 de cazuri, raportate la populatia Romaniei, procentul este mic.

08:25 - O echipa de 42 de medici si asistenti medicali pleaca joi, pentru 15 zile, in Republica Moldova sa-si ajute colegii. La terminarea misiunii, 10 sisteme de izolare si transport al personalului contaminat vor fi donate de Ministerul Apararii Nationale.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#LIVE coronavirus Romania , #coronavirus