Cu fata la alegatori: Ion M. Ioniță, despre un posibil USL 2.0 după alegerile din 9 iunie: „Depinde de scorul pe care îl va înregistra această alianța”

Romania are 331 de decese din cauza coronavirusului, restrictiile ar putea fi relaxate dupa 1 iunie. Italia a depasit pragul de 20.000 de morti

Luni, 13 Aprilie 2020, ora 23:52
56353 citiri
Romania are 331 de decese din cauza coronavirusului, restrictiile ar putea fi relaxate dupa 1 iunie. Italia a depasit pragul de 20.000 de morti
Foto: George Calin/Inquam Photos

Cu o medie de aproximativ 3.500 de infectari pe luna si 100 de decese pe saptamana (mai exact 331 de la 22 martie), Romania abia acum se pregateste sa intre in cea mai grea perioada a pandemiei de coronavirus, in opinia specialistilor in sanatate, care avertizeaza ca urmeaza 3-4 saptamani grele.

Si asta mai ales pentru ca vine Pastele si multi vor fi tentati sa se miste de colo colo, pe la rude, pe la prieteni, idee foarte proasta si cu risc mare de sanctionare din partea Politiei.

Creste si numarul de cazuri confirmate printre angajatii spitalelor, deja fiind peste 800 de cadre medicale infectate. Incep sa se aglomereze si sectiile de terapie intensiva, unele au atins deja doua treimi din capacitate. La acest moment 231 de pacienti sunt internati pe sectiile ATI.

Presedintele Klaus Iohannis a anuntat ca in aceasta saptamana va da un decret nou, pentru prelungirea starii de urgenta pana la jumatatea lunii mai, insa au inceput si scandalurile politice si majoritatea partidelor de Opozitie, in frunte cu PSD, au pus conditii pentru a vota in Parlament prelungirea.

La nivel mondial, exista aproape 1,9 milioane de cazuri confirmate de infectare cu coronavirus si mai mult de 115.000 de decese. In multe dintre tarile cele mai dur lovite incep sa scada bilanturile zilnice si se doreste o slabire a restrictiilor. Autoritatile anunta insa ca, fara a face aceasta relaxare treptat, exista riscul mare de a reveni la bilanturi zilnice cu sute de morti.

Harta epidemiei din Romania
TMARBHSMSJMMBNCJHDABCSMHGJDJOTVLSBMSSVBTISNTHRBCVSGLVNCVBVPHAGDBTRGRIFBZBRILCLCTTL
B

Ziare.com a transmis in format LIVE TEXT cele mai importante informatii despre pandemia de coronavirus din Romania si din lume:

23:30 - Academia Nationala de Stiinte din Germania, cunoscuta si sub numele de Academia Leopoldina, face apel la redeschiderea unora dintre scoli.

23:14 - Cercetatorii de la Universitatea din Gent, Belgia, spun ca est-europenii, inclusiv romanii, ar beneficia de o gena care i-ar face mai putin susceptibili la infectia cu COVID-19. Profesorul Joris Delanghe, autorul studiului, a declarat, intr-un interviu pentru Digi24, ca doar genele bune nu-i pot proteja pe romani de coronavirus, astfel ca masurile de izolare a populatiei trebuie mentinute.

22:55 - Seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta (DSU), Raed Arafat, afirma ca "mai avem un pic pana trecem hopul" si ar trebui ca masurile de distantare sociala sa fie respectate in continuare. Arafat anunta ca se va face o evaluarea a situatiei dupa Paste pentru a vedea daca aceste masuri ar putea fi relaxate putin.

22:38 - Dupa ce miercurea trecuta premierul Ludovic Orban a spus ca Guvernul are in vedere o reglementare care sa prevada intrarea alternativa in somaj tehnic a angajatilor de la stat, ministrul Finantelor, Florin Citu, a declarat, luni seara, la Digi24, ca nu exista un astfel de proiect.

"Am auzit discutia din spatiul public, o stiu (...). Nu cred ca e momentul astazi pentru asa ceva", a mai spus Florin Citu, afirmand, totodata, ca se poate face reforma aparatului administrativ "dar nu atunci cand ne luptam cu corornavirus".

22:19 - Ministerul Justitiei a anuntat, luni seara, ca a fost confirmat al patrulea caz de infectare cu coronavirus la un angajat al institutiei.

22:12 - Primarul Sectorului 1, Dan Tudorache, a declarat ca se testeaza, in prezent, in Spitalul Floreasca un robot UVD autonom, care efectueaza dezinfectarea spatiilor fara interventie umana.

21:57 - Presedintele Frantei, Emmanuel Macron, a anuntat o prelungire a starii de urgenta pana la 11 mai. "Epidemia nu este inca de stapanit. Acesta este motivul pentru care cea mai stricta izolare trebuie sa continue pana luni, 11 mai", a spus el.

21:36 - Doi angajati de la Serviciul de Ambulanta Judetean (SAJ) Valcea, un ambulantier si sotia sa, ingrijitoare, au avut febra si au fost testati pentru depistarea COVID-19. Probele recoltate de la cei doi sunt inca in lucru, informeaza Agerpres.

21:18 - Sala Polivalenta din campusul Universitatii de Medicina din Targu Mures va fi transformata in spital COVID, de tip modular, pentru pacientii confirmati, cu simptome moderate. Decizia a fost luata luni de Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta Mures, potrivit Mediafax.

21:02 - In Franta au fost inregistrate 14.967 de decese din cauza COVID-19 de la inceputul epidemiei, potrivit celui mai recent bilant al Directiei generale de Sanatate (DGS). Totodata, 98.076 de cazuri au fost inregistrate in total.

20:46 - Primul caz de infectare cu COVID-19 a fost anuntat luni la Combinatul Siderurgic Liberty din Galati. Colegii cu care a intrat in contact barbatul au fost izolati la domiciliu, informeaza Mediafax.

20:38 - Canada a raportat luni o crestere cu aproape 9% a numarului de decese provocate de imbolnavirea cu noul coronavirus, bilantul ajungand astfel la 734 de victime.

20:23 - Turcia a anuntat luni inca 98 de decese din cauza noului coronavirus in ultimele 24 de ore, astfel incat numarul total se ridica la 1.296.

20:14 - Noul coronavirus este de zece ori mai mortal decat virusul responsabil de gripa de tip A (H1N1) aparuta la sfarsitul lunii martie 2009 in Mexic, a declarat luni Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS).

19:58 - Romania inregistreaza inca 13 decese, astfel ca bilantul negru ajunge la 331 de morti.

19:53 - Numarul de decese cauzate de coronavirus in statul american New York a ajuns luni la 10.056, a declarat guvernatorul Andrew Cuomo. 671 de decese au fost inregistrate numai in ultimele 24 de ore.

19:39 - Noul tip de coronavirus a ucis in Italia mai mult de 20.000 de persoane, un bilant dramatic depasit doar de Statele Unite. In ultimele 24 de ore au murit 566 de persoane, totalul fiind de 20.465 de victime, potrivit La Repubblica, citata de News.ro.

19:25 - Varful epidemiei de coronavirus ar putea fi atins in Statele Unite in aceasta saptamana, a declarat un inalt oficial american din domeniul sanatatii. El a subliniat existenta unor semnale de stabilizare a bolii la nivel national.

19:20 - Institutul National de Sanatate Publica (INSP) a anuntat ca, in perioada 6 - 12 aprilie, s-au inregistrat cu 18,9% mai multe cazuri decat in saptamana precedenta. Din totalul de 6.633 de cazuri confirmate, 51% sunt in judetele Suceava, Hunedoara, Timis, Neamt si Bucuresti, iar 60,4% dintre decese au aparut in judetele Suceava, Hunedoara, Timis, Arad si Bucuresti.

19:01 - Ministrul Sanatatii, Nelu Tataru, spune ca o eventuala relaxare a masurilor privind combaterea coronavirusului ar putea aparea dupa 15-20 mai sau 1 iunie si se va face gradual si cu anumite precautii si restrictii.

18:56 - Liderul PMP, Eugen Tomac, anunta ca parlamentarii formatiunii vor vota pentru prelungirea starii de urgenta si propune Guvernului un set de masuri pentru protejarea populatiei.

18:40 - Universitatea din Arad a donat spitalelor din judet 1.000 de litri de dezinfectant produs in laboratoarele proprii si peste 6.000 de masti, produse la Facultatea de Inginerie Textila si Facultatea de Design.

18:24 - 11 cadre medicale, din judetul Mures, au fost infectate cu noul coronavirus, doua dintre acestea fiind deja vindecate, a transmis Directia de Sanatate Publica Mures.

18:11 - Spitalul Municipal din Timisoara a fost amendat cu 10.000 de lei pentru nerespectarea masurilor impuse in situatii epidemiologice deosebite, a anuntat Directia de Sanatate Publica Timis.

18:02 - Ministrul Sanatatii, Nelu Tataru, a explicat ca suntem in momentul in care "nu putem cere ajutor altcuiva", de aceea este necesara starea de urgenta. Potrivit acestuia, este esential ca regulile de distantare sociala sa fie respectate, referindu-se la solicitarile anumitor persoane, inclusiv preoti ori diversi alesi locali, ca bisericile sa fie redeschise in noaptea de Inviere.

17:48 - Numarul batranilor morti din azilul "Sfantul Ilie" din Galati a ajuns la 6. Ministrul Sanatatii, Nelu Tataru, a afirmat ca focarul trebuie izolat si asanat, astfel incat activitatea de ingrijire a varstnicilor sa continue.

17:37 - Presedintele rus Vladimir Putin a declarat luni ca situatia legata de raspandirea noului coronavirus in Rusia s-a inrautatit si ca Moscova s-ar putea sa recurga la resursele Ministerului Apararii pentru a face fata crizei, daca va fi necesar.

17:25 - Ministerul Apararii a anuntat ca, la Constanta, corturile pentru carantinare din Sistemul Medical Modular de Izolare si Tratament au fost ridicate si amenajate, dotate si racordate la toate utilitatile, iar din punct de vedere medical a inceput operationalizarea zonei de tratament.

17:12 - Politia Romana spune ca in luna martie a scazut numarul de cazuri de furturi, talharii sau infractiuni stradale, iar tentativele de omor s-au redus cu 50%. Cu toate acestea, se inregistreaza o crestere a cazurilor de violenta in familie.

17:01 - Doar 12,81% dintre angajatii din sistemul sanitar spun ca unitatea pentru care lucreaza are suficiente echipamente de protectie, potrivit unui sondaj realizat de Federatia Solidaritatea Sanitara intre 3 si 8 aprilie. 40% dintre respondenti spun ca nu au fost instruiti cum sa poarte echipamentele.

16:56 - O echipa din Ministerul Apararii Nationale, condusa de colonel medic Alexandru Keresztes, comandantul Spitalului Militar de Urgenta "Regina Maria" din Brasov, a preluat, luni, managementul medical si operational al Spitalului Judetean de Urgenta "Sf. Pantelimon" din Focsani, informeaza MApN.

16:51 - Grup Servicii Petroliere a pus la dispozitie 15.000 de teste rapide pentru personalul medical si non-medical din judetul Constanta. Autoritatile au atras insa atentia ca aceste teste nu dau rezultate foarte sigure.

16:50 - Directorul Directiei de Sanatate Publica Vrancea, Catalin Graur, a fost suspendat din functie, a anuntat ministrul Sanatatii, Nelu Tataru.

"Fac o evaluare. Dar, daca vreti parerea mea, situatia de azi decurge dintr-o proasta gestionare a anchetelor epidemiologice si a sanatatii publice din Vrancea", a declarat ministrul Nelu Tataru, la Focsani.

16:48 - Un marinar american a murit luni din cauza noului coronavirus - primul mort de la bordul portavionului nuclear american USS Theodore Roosevelt, relateaza Reuters.

16:45 - Autoritatile ruse au anuntat luni ca au inregistrat 2.558 de noi contaminari cu noul coronavirus in ultimele 24 de ore - un bilant zilnic in crestere fata de cele 2.186 de cazuri raportate duminica, relateaza Reuters. Acesta este cel mai mare bilant zilnic de contaminari cu noul coronavirus de la inceputul epidemiei in Rusia. In total, 18.328 de persoane au fost contaminate, iar 148 au murit - dintre care 18 in ultima zi.

16:43 - Noul coronavirus a ucis alte 111 persoane in 24 de ore in Iran, iar bilantul total a crescut la 4.585 de decese, a anuntat luni un purtator de cuvant al Ministerului iranian al Sanatatii - in contextul in care restrictile impuse din cauza noului coronavirus in taraau fost ridicate in weekend, relateaza Reuters.

16:40 - Parchetul de pe langa Judecatoria Moldova Noua a deschis un dosar penal pentru infractiunea de zadarnicirea combaterii bolilor, dupa ce 11 persoane au participat la o inmormantare pe raza localitatii Pojejena, judetul Caras-Severin, dintre care ulterior doua au fost confirmate ca fiind purtatoare ale noului coronavirus.

16:37 - Primarul general Gabriela Firea sustine ca in maternitatile administrate de Primaria Capitalei au fost luate masuri pentru protectia viitoarelor mamici, a bebelusilor si a cadrelor medicale.

16:33 - O a doua echipa medicala din Cuba, formata din 21 de medici, 16 infirmiere si un coordonator logistic, a ajuns luni in Italia pentru a ajuta la combaterea pandemiei de coronavirus si va fi detasata pe langa un nou spital instalat la Torino (nord-estul tarii), relateaza EFE.

16:28 - Fundatia Transilvana Alpha din Targu Mures a infiintat un serviciu de telefonie pentru asistenta sociala, consiliere si monitorizare in contextul crizei umanitare, cauzata de masurile luate pentru prevenirea raspandirii COVID-19, care va oferi, intre altele, si consiliere psihologica celor care sufera de atacuri de panica generata de izolare sau singuratate.

16:12 - Ministrul Sanatatii, Nelu Tataru, spune ca exista o capacitate de testare pentru coronavirus de 4.890 de teste, dar Romania face in jur de 3.700-3.800 deoarece nu toate echipele au aceeasi pregatire. El afirma ca in toata tara exista 55 de puncte de testare pentru Covid-19.

16:06 - Germania a inregistrat in ultimele 24 de ore alte 2.537 de contaminari cu noul coronavirus, iar bilantul total a crescut la 123.013 de cazuri, a anuntat luni Institutul de boli infectioase Robert Koch, relateaza Reuters. Acest bilant se afla in scadere a treia zi consecutiv. Luni s-au inregistrat 126 de morti, iar bilantul total a crescut la 2.799 de morti de a inceputul epidemiei.

16:02 - Numarul deceselor provocate in Olanda de epidemia de COVID-19 a crescut cu 86 in ultimele 24 de ore, ajungand la un total de 2.823, au comunicat luni autoritatile sanitare, transmite Reuters. Institutul National de Sanatate Publica (RIVM) a raportat totodata ca bilantul cazurilor de infectare cu noul coronavirus a crescut cu 964, fiind in prezent de 26.551.

15:57 - Varstnicii si personalul medical de la Centrul privat de ingrijiri "Sf. Ilie" din Galati vor fi retestati periodic, iar ancheta epidemiologica efectuata de Directia de Sanatate Publica (DSP) la aceasta unitate trebuie sa fie facuta "in amanunt", a declarat luni, la Galati, ministrul Sanatatii, Nelu Tataru.

15:53 - Trei detinuti care ispaseau pedepse in Turcia au decedat in urma infectarii cu noul coronavirus, a anuntat luni ministrul justitiei, Abdulhamit Gul, intr-un moment in care parlamentul de la Ankara examineaza o amnistie partiala, transmite AFP.

15:50 - Dupa ALDE si PSD, si Pro Romania anunta, prin vocea lui Victor Ponta, ca va vota starea de urgenta daca Guvernul Orban raspunde pozitiv la 15 solicitari.

15:44 - Un preot romano-catolic dintr-o comunitate mica, din nord-vestul tarii, a ales o metoda deosebita de a sfinti bucatele enoriasilor, conform traditiei de Pastele Catolic, in plina epidemie de coronavirus. El s-a deplasat pe bicicleta la toti enoriasii din sat si, de la distanta, a rostit rugaciunea de sfintire a cosului.

15:38 - Asistentul medical din Sectia de Anestezie si Terapie Intensiva (ATI) a Spitalului Clinic Judetean de Urgenta, confirmat cu COVID-19 si acuzat de conducerea spitalului ca a incalcat protocoalele, nu a infectat niciun coleg din cei 20 cu care a intrat in contact, arata ancheta Directiei de Sanatate Publica (DSP), publicata de Prefectura.

15:33 - In Botosani exista 62 de cadre medicale infectate cu coronavirus, anunta Centrul Judetean de Comunicare (CJC), coordonat de Institutia Prefectului.

15:30 - Aproximativ 45 de tone de echipamente, constand in 100.000 de combinezoane de protectie, vor fi aduse in tara, de luni pana vineri, cu aeronave de transport apartinand Fortelor Aeriene Romane, ce vor executa zboruri zilnice pe ruta Bucuresti - Frankfurt si retur, informeaza un comunicat al Ministerului Apararii Nationale (MApN).

15:27 - Economia are o contractie cuprinsa intre 30 si 40%, iar dupa ce va fi atins varful epidemiei iar aceasta criza ar putea intra pe o panta descendenta vrem sa avem masurile pregatite pentru relansarea economiei, a declarat luni ministrul Economiei, Virgil Popescu, la Radio Romania Actualitati.

15:23 - Orasul chinez Harbin, care numara circa 9,4 milioane de locuitori si este capitala a provinciei nord-estice Heilongjiang, situata la frontiera cu Rusia, a impus o carantina pentru 28 de zile tuturor persoanelor revenite din strainatate, dupa ce s-a inregistrat o crestere a cazurilor de coronavirus importate din Rusia, transmite luni agentia EFE.

15:11 - Spitalul Universitar de Urgenta Militar Central "Dr. Carol Davila" precizeaza, luni, ca medicul confirmat cu coronavirus care s-a sustras internarii, in weekend, nu este angajatul SUUMC, ci al Institutului Clinic Fundeni Bucuresti.

Citeste aici detalii: Un medic bucurestean voia sa fie tratat acasa pentru Covid-19. A fost adus sub paza, internat si s-a ales si cu dosar penal

15:05 - Spitalul de Boli Infectioase Constanta, unul dintre cele sapte centre regionale de testare pentru coronavirus, a ramas, de cateva zile, fara reactivi, adica substantele chimice utilizate pentru detectarea virusului.

Astfel, 300 de probe au ramase in asteptare, iar Directia de Sanatate Publica (DSP) a decis sa le trimita la laboratoarele din Capitala.

14:58 - Centrul Judetean de Diabet Timis, din cadrul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta "Pius Brinzeu" Timisoara, lanseaza platforma TELEDIABET, care ajuta persoanele cu diabet cu sfaturi medicale in aceasta perioada, in care deplasarile trebuie evitate.

Programul de functionare este luni pana vineri, intre orele 10,00 - 14,00: Call-center-ul TELEDIABET: disponibil la numarul de telefon 0763.558.117; Skype: ID-ul timisoara@telediabet.ro.

14:56 - Autoritatile din Kosovo au plasat capitala Pristina in carantina incepand de luni, la o zi dupa anuntul privind o crestere record a numarului de infectari cu noul coronavirus, transmite dpa. Cu tot cu Pristina, sapte din cele 38 de districte din Kosovo se afla in carantina, in timp ce alte opt nu au raportat pana acum niciun caz de contaminare cu noul coronavirus.

14:54 - Papa Francisc a avertizat luni impotriva riscului crescut de violente domestice la adresa femeilor, nevoite sa ramana la domiciliu din cauza masurilor instituite pentru combaterea transmiterii noului coronavirus, informeaza AFP.

14:50 - Protectia faciala va deveni obisnuinta in urma epidemiei de coronavirus, a declarat un inalt reprezentant al Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), citat luni de Press Association.

"Ceea ce spunem noi este sa ne aparam societatile. Da, va trebui sa purtam masti. Da, va trebui sa existe mai multa distantare fizica. Da, trebuie sa ii protejam pe cei vulnerabili. Dar, cel mai important, trebuie sa invatam cu totii cum sa intrerupem transmisia.

Este o revolutie. Asa cum s-a intamplat cand s-a descoperit ca apa murdara purta holera in 1850. Sau, probabil, ca acum 25 de ani cand am aflat cu totii despre HIV/SIDA si asocierea sa cu sexul. Ne-am schimbat si ne-am adaptat si am invatat sa traim cu aceste noi realitati. La fel trebuie sa traim cu noua realitate a vietii cu COVID", a declarat doctor David Nabarro, trimis special al OMS in materie de COVID-19.

14:46 - Presedintele sud-african Cyril Ramaphosa a avertizat luni ca exista "criminali" care incearca sa exploateze lockdown-ul impus pe plan national pentru a opri coronavirusul "in propriile lor scopuri sinistre", relateaza Xinhua.

14:33 - Un laborator destinat testelor COVID-19 functioneaza incepand de luni in cadrul Institutului de Pneumoftiziologie "Marius Nasta".

Astfel, pacientii internati in spital vor beneficia de testare in cadrul unitatii, pentru detectarea infectiei cu SARS-CoV-2, folosind metoda RT-PCR.

14:22 - Amalia Hortopan, o femeie care a nascut recent la o maternitate din Timisoara, povesteste drama prin care trece pentru ca nu isi poate strange in brate si alapta copilul, dupa ce a fost infectata cu COVID-19 chiar in spital. Ea asteapta ca cei vinovati sa plateasca.

14:20 - Presedintele Consiliului Judetean (CJ) Vrancea, Marian Oprisan, critica decizia ministrul Sanatatii, Nelu Tataru, de a numi o conducere militara la Spitalul "Sfantul Pantelimon" din Focsani, intrucat "nu exista o situatie critica asa cum s-a incercat acreditarea ideii". Tataru in schimb a explicat ca a luat toate masurile ca pentru ca Vrancea sa nu devina "o noua Suceava".

"Responsabili morali pentru gestionarea epidemiei COVID-19 sunt cei din PNL Vrancea! Astazi (luni - n.red.) la Focsani, ministrul Sanatatii a dat curs solicitarii PNL de a numi o conducere militara la Spitalul Judetean de Urgenta "Sfantul Pantelimon" Focsani, pe perioada starii de urgenta. Decizia ministrului s-a bazat pe faptul ca actualul manager al spitalului este infectat COVID-19, iar cei din conducerea spitalului sunt contacti directi.

Atrag atentia asupra faptului ca la Spitalul Judetean Focsani, spital aflat in subordinea Ministerului Sanatatii, nu exista o situatie critica asa cum s-a incercat acreditarea ideii de catre liberali si ziaristii lor de casa!", arata Marian Oprisan, intr-un comunicat de presa.

14:11 - Intreprinderi sud-coreene vor trimite marti in SUA primele transporturi cu teste pentru a ajuta Washingtonul in lupta impotriva noului tip de coronavirus, ca raspuns la o solicitare in acest sens a presedintelui american Donald Trump, a informat luni agentia sud-coreeana Yonhap, preluata de AFP. SUA numara cel mai mare numar din lume de contaminari cu noul tip de coronavirus si cel mai mare numar de decese cauzate de COVID-19, peste 22.000.

14:09 - Sute de mii de angajati din Spania pot reveni de luni la serviciu, informeaza dpa. Este prima relaxare a restrictiei de circulatie impuse de guvernul de la Madrid dupa izbucnirea epidemiei de coronavirus.

14:07 - Spitalul Municipal Timisoara va pune la dispozitie, daca va fi nevoie, pentru cazurile COVID sau suspecti de coronavirus, si Clinica Universitara de Boli Dermato-Venerice, amenajata de primarie in urma cu aproximativ patru ani, a anuntat, luni, edilul Nicolae Robu.

14:03 - Autoritatile din Malaezia au raportat luni 134 de noi cazuri de infectare cu noul coronavirus si inca un deces pus pe seama COVID-19, transmite Reuters. Astfel, cea de-a treia economie din Asia de Sud-Est a inregistrat un total de 4.817 imbolnaviri si anunta plafonarea numarului de noi infectii raportate in ultimele 10 zile.

Filipine a raportat luni 284 de noi cazuri de COVID-19 si 18 noi decese. In total, de la inceputul epidemiei, in Filipine s-au inregistrat 315 decese puse pe seama noului coronavirus. Un total de 242 de pacienti au fost declarati vindecati.

Singapore a anuntat duminica seara 233 de noi cazuri, ajungand la un numar total de 2.532 de pacienti diagnosticati cu COVID-19, dintre care 8 au decedat.

14:00 - Un barbat din localitatea Corni este cercetat penal dupa ce ar fi agresat o tanara in autoturismul pe care el il conducea, fara a avea permis. Pana la rezultatul anchetei, atat barbatul, cat si victima au fost sanctionati pentru nerespectarea interdictiilor de circulatie conform Ordonantei Militare nr. 3, cu amenda in cuantum de 2.000 de lei fiecare.

13:53 - Peste 75% dintre profesori nu au primit niciun fel de ajutor sau ghidare din partea conducerii scolii sau a autoritatilor locale in privinta metodelor de lucru la care sa apeleze sau platformelor pe care sa le foloseasca in perioada carantinei,potrivit unui studiu realizat de organizatia SuperTeach.

13:42 - Stocurile materialelor de protectie la spitalele din subordinea Consiliului Judetean (CJ) Maramures au fost asigurate de administratia judeteana din donatii si din fondurile proprii ale unitatilor medicale, a scris, luni, pe pagina sa de Facebook, presedintele institutiei, Gabriel Zetea, care se plange ca Ministerul Sanatatii nu trimite nimic in acest judet.

Amintim ca Zetea este cel care a semnat retragerea demisiei Sorina Pintea de la conducerea Spitalului Judetean de Urgenta Baia Mare. Pintea si-a inaintat demisia dupa ce a fost prinsa luand mita si a fost arestata preventiv. Dupa eliberare, ea si-a retras demisia si a anuntat ca intra in concediu medical.

13:38 - Zece turisti straini care faceau o plimbare intr-un oras din nordul Indiei, incalcand restrictiile de circulatie impuse pentru a opri raspandirea noului coronavirus, au fost obligati sa scrie ca isi cer scuze...de 500 de ori, a informat luni politia locala, citata de DPA.

13:30 - Dupa Calin Popescu Tariceanu, si seful PSD, Marcel Ciolacu, conditioneaza votul pentru prelungirea starii de urgenta. El sustine ca prelungirea starii de urgenta fara o minima garantie ca vor fi luate masurile corecte si necesare pentru prevenirea unui dezastru economic ar fi o inconstienta totala. Social-democratul propune Guvernului un set de masuri sociale si economice.

13:27 - Alte 103 cazuri de covid-19 au fost diagnosticate la bordul portavionului american nuclear USS Theodore Roosevelt, iar bilantul a crescut la 550, a anuntat in weekend Marina americana (US Navy).

13:24 - Spania a inregistrat 517 decese de coronavirus in ultimele 24 de ore, o scadere semnificativa fata de cele 619 decese consemnate duminica. Astfel, numarul total al deceselor de la izbucnirea epidemiei de coronavirus a ajuns la 17.489. Totodata, numarul cazurilor confirmate de contagiere a crescut in ultimele 24 de ore de la 166.019 la 169.496.

13:22 - Oficierea casatoriilor este suspendata in Alba Iulia pe perioada starii de urgenta, a anuntat, luni, purtatorul de cuvant al Primariei orasului, Robert Roman. Aceeasi decizie a fost luata si in ceea ce priveste depunerea declaratiilor de casatorie.

13:20 - Suceava continua sa aiba cele mai multe cazuri de coronavirus - 1.731. Urmeaza Bucurestiul, cu 774 de imbolnaviri, Hunedoara, cu 303 si Timis, cu 300 de cazuri. Alte 4 judete au peste 200 de cazuri, iar 12 judete au intre 100 si 200 de cazuri. Cele mai putine sunt in continuare in Harghita - 7 cazuri.

13:15 - Romania a pierdut peste 1.000.000 de locuri de munca, de la declansarea starii de urgenta si pana in prezent, conform raportarilor oficiale, mai mult decat cele 700.000 de locuri de munca pierdute in 4 ani, intre 2008-2012, potrivit unui comunicat al Confederatiei Nationale pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF).

13:12 - Peste hotare 703 cetateni romani sunt diagnosticati cu coronavirus: 420 in Italia, 196 in Spania, 21 in Franta, 9 in Germania, 42 in Marea Britanie, 2 in Namibia, 2 in SUA, 2 in Austria, 2 in Belgia, 2 in Indonezia si cate unul in Argentina, Tunisia, Irlanda, Luxemburg si Suedia.

De la inceputul epidemiei de COVID-19 si pana la acest moment, 47 de cetateni romani aflati in strainatate au murit: 13 in Italia, 11 in Franta, 12 in Marea Britanie, 7 in Spania, 2 in Germania, unul in Belgia si unul in Suedia.

Dintre cetatenii romani confirmati cu noul coronavirus, 11 au fost declarati vindecati: 7 in Franta, 2 in Indonezia, unul in Luxemburg si unul in Tunisia.

13:07 - Pana in prezent au fost intocmite 379 de dosare penale pentru zadarnicirea combaterii bolilor. In ultimele 24 de ore au fost prinse 9.791 de persoane care nu au respectat restrictiile privind circulatia si au fost amendate, in total, cu 21.822.256 de lei.

13:00 - In mai bine de 3 saptamani, 2.016 persoane au fost prinse incalcand izolarea la domiciliu si au fost plasate in carantina. Totodata, alte 96 de persoane aflate in carantina au parasit locatia in care au fost plasate, acestea fiind plasate intr-un nou ciclu de 14 zile de carantina. In ambele cazuri persoanele platesc costurile carantinei si amenzile dispuse de autoritati.

12:52 - In ultimele 24 de ore au fost inregistrate 333 de noi cazuri, bilantul total al imbolnavirilor ajungand la 6.633. 231 de pacienti sunt internati la Terapie Intensiva si 914 persoane au fost declarate vindecate.

Pe teritoriul Romaniei, in carantina institutionalizata sunt 24.020 de persoane. Alte 71.293 sunt in izolare la domiciliu. Pana la aceasta data, la nivel national, au fost prelucrate 67.204 de teste.

12:44 - Ministrul Sanatatii, Nelu Tataru, a fost criticat, luni, la Focsani, de o femeie care i-a reprosat ca nu se gaseste Euthyrox in farmacii si care a spus ca autoritatile au anuntat ca a venit TIR-ul cu medicamente, dar ca acestea nu se gasesc.

"La atatea farmacii din oras nu gasesc de niciun fel. Cum se poate? Vreti sa ne omorati. In Vrancea sunt atatia bolnavi, toata lumea care se duce la farmacie intreaba de Euthyrox. Ati spus ca a venit TIR-ul? Unde e TIR-ul, domnule? Unde sunt medicamentele?", a spus femeia.

Nelu Tataru i-a spus ca fiecare farmacie are producatorul si furnizorul ei si ca in toata tara sunt bolnavi.

12:32 - Ministrul Sanatatii, Nelu Tataru, a schimbat si conducerea DSP Vrancea. Astfel, cel putin pe durata starii de urgenta, DSP Vrancea va fi condusa de doi medici stomatologi: Catalin Bunghez, director executiv, si Dragos Cozma, director adjunct. De mentionat ca, in ultimii 11 ani, aceasta institutie a fost condusa tot de medici stomatologi: Mihai Nedelcu si Catalin Graur, potrivit Vrancea24.

12:26 - Regizorul american David Lynch, aflat in izolare ca toata lumea, este optimist. Autorul unei opere sumbre care nu ezita sa exploreze sufletul uman si inconstientul, Lynch a declarat intr-un interviu acordat Vice ca lumea va iesi "mai inteligenta", "mai spirituala" si "mai buna" din ciza actuala.

12:24 - Societatea care asigura transportul in comun in municipiul Constanta, CT Bus, produce prin intermediul propriului atelier de tapiterie, ce a fost reconfigurat, mastile de protectie necesare celor circa 700 de angajati, a informat, luni, administratia locala. Mastile de protectie din bumbac sunt confectionate de catre doua croitorese, in incinta companiei.

12:20 - Cancelarul german Angela Merkel si premierii celor 16 landuri asteapta luni recomandari de la Academia nationala de stiinte privind o eventuala relaxare a masurilor de distantare sociala impuse in legatura cu pandemia cu noul coronavirus, care a infectat in Germania 123.016 persoane, potrivit bilantului anuntat luni de institutul de boli infectioase Robert Koch, transmite Reuters.

12:12 - Raiffeisen Bank a solutionat cererile a peste 25.000 de clienti persoane fizice cu credite, care au solicitat amanarea platii ratelor, in contextul impactului pandemiei de COVID19, de la decretarea starii de urgenta pana la intrarea in vigoare a OUG 37/2020, in perioada 16 martie - 3 aprilie, potrivit unui comunicat al bancii.

12:08 - Spitalul Judetean de Urgenta (SJU) Deva a iesit, luni, din carantina, urmand ca atat pacientii depistati pozitiv, cat si cei suspecti de infectia cu virusul COVID-19 sa fie internati si tratati de personalul medical al unitatii sanitare.

12:00 - Pandemia de Covid-19 pune oamenii de stiinta in fata unei mari provocari. Virusul se raspandeste atat de rapid, incat medicii de pe teren sunt prea ocupati sa salveze vieti ca sa mai duca pana la capat studii stiintifice de amploare. Sunt deja sute de rapoarte de observatie stiintifica, ale echipelor de medici din diferite colturi ale lumii lovite de epidemie, iar aceasta avalansa de informatii poate duce la confuzie.

Jurnalistii de la Euronews au strans cateva date confirmate despre Covid-19, de la medicii din prima linie din Spania, tara grav afectata. Medicii spun ca, in formele severe de Covid-19, nu ucide coronavirusul, ci raspunsul sistemului imunitar. Nu este nevoie de un sistem imunitar puternic, ci de unul echilibrat.

11:48 - Ministrul Sanatatii, Nelu Tataru, anunta ca si la Spitalul Judetean Focsani va fi implementata conducere militara. La aceasta unitate medicala sunt 15 cadre medicale confirmate cu noul coronavirus.

"Ca prima intentie, am luat decizia ca managementul sa fie asigurat de cadre medicale militare, din Brasov si de aici, de la Spitalul Militar", a declarat Nelu Tataru, aflat in Focsani pentru a evalua situatia de la fata locului.

11:42 - Formatia rock britanica Radiohead va difuza in fiecare saptamana concerte online din arhiva pe pagina de YouTube pana la finalul izolarii, au anuntat membrii pe retelele de socializare.

"Acum ca nu mai aveti de ales, indiferent daca doriti sa petreceti o seara linistita acasa sau nu, va prezentam primul concert dintr-o lista de mai multe din cadrul Radiohead Public Library pe care le vom publica pe canalul YouTube al Radiohead. Vom dezvalui unul pe saptamana pana cand restrictiile legate de situatia noastra actuala vor fi ridicate sau pana cand nu mai ramane niciun show sa va propunem", a auntat grupul pe Instagram.

11:35 - Curentul "Who do you think you are?" ("Cine te crezi?") a ajuns printre cele mai raspandite pe Twitter, dupa ce premierul japonez Shinzo Abe a difuzat duminica o inregistrare video in care face apel la autoizolare in contextul epidemiei de coronavirus, consemneaza Reuters. Utilizatorii retelei sociale au fost indignati de imaginile cu Abe tolanit pe canapea, band ceai si citind, cu cainele alaturi.

11:30 - Peste 750 de angajati din sistemul sanitar, politisti, jandarmi si pompieri au fost testati pentru COVID-19 in ultima saptamana, a anuntat, luni, Consiliul Judetean (CJ) Arges.

11:24 - Consiliul Judetean (CJ) Galati a alocat 728.000 lei pentru achizitia de echipamente medicale si cazarea personalului de la Spitalul de Boli Infectioase si cel de Pneumoftiziologie, se arata intr-o informare transmisa, luni, de biroul de presa al institutiei.

11:20 - Coreea de Sud are alegeri legislative pe 15 aprilie si deja 26,7% dintre cei aproximativ 44 milioane de alegatori din tara au votat anticipat, vineri si sambata. Potrivit media sud-coreene, este vorba de o participare record.

11:17 - Aproape 800 de cadavre au fost adunate din locuinte din Guayaquil, capitala economica a Ecuadorului, unde serviciile sanitare si funerare sunt suprasolicitate de pandemia de COVID-19, a anuntat duminica Jorge Wated, oficialitate ecuadoriana care conduce o forta speciala formata din politisti si militari, informeaza AFP.

11:11 - O majoritate a francezilor (53%) se opune instalarii obligatorii - la toti detinatorii de telefoane mobile - a unei aplicatii care sa-i avertizeze daca s-au aflat in apropierea unei persoane infectate cu noul coronavirus. Amintim ca Comisia Europeana s-a exprimat pe acest subiect si a subliniat ca astfel de aplicatii nu pot fi impuse, ci doar acceptate benevol de cetateni.

11:10 - Unul din zece angajati care au participat la un sondaj realizat de platforma de recrutare BestJobs spun ca si-au pierdut locul de munca si aproximativ 15% au fost trimisi in somaj tehnic, in timp ce 16% au acum un salariu mai mic, iar peste 90% din angajati apreciaza ca e greu sau chiar foarte greu sa gasesti un nou loc de munca. Sondajul a fost efectuat in perioada 1-8 aprilie 2020, pe un esantion de 922 de utilizatori de internet din Romania.

11:06 - Aproape 14.000 de persoane si 10.000 de masini au tranzitat punctele de frontiera in ultimele 24 de ore, iar in urma controalelor politistii au aplicat amenzi contraventionale in valoare de peste 12.700 lei.

"Pe sensul de intrare au fost aproximativ 7.300 persoane cu 5.200 de mijloace de transport, iar pe cel de iesire 6.600 de persoane cu 4.600 mijloace de transport. In acelasi interval de timp, la frontiera cu Ungaria s-au prezentat pentru efectuarea formalitatilor de control aproximativ 7.000 de persoane si 4.600 de mijloace de transport, din care pe sensul de intrare in tara au fost aproximativ 3.600 de persoane cu 2.000 mijloace de transport", informeaza Biroul de presa al Inspectoratului General al Politiei de Frontiera.

11:00 - Ministerul Justitiei anunta ca de maine intra in regim de telemunca, dupa ce 3 angajati au fost depistati pozitiv cu coronavirus. In acest sistem se va lucra pana pe 21 aprilie.

"Exceptie de la aceasta regula vor face ministrul, secretarii de stat, cabinetul ministrului, serviciul de informatii clasificate, directia tehnologia informatiei, care vor continua sa lucreze de la sediul ministerului. Noul caz a fost confirmat ieri seara, 12 aprilie, si este un angajat al directiei contencios, aflat intre contactele primului caz confirmat. Persoana nu a mai fost prezenta in Minister din data de 9 aprilie.

Reamintim ca, in zilele de 10, 11 si 12.04, sediul Ministerului Justitiei a fost decontaminat succesiv prin nebulizare. Ministerul Justitiei a facut anunturile necesare catre DSP Bucuresti in vederea luarii tuturor masurilor legale", se arata intr-un comunicat.

10:47 - Au fost anuntate 4 decese noi, astfel ca bilantul total ajunge la 318 morti.

Deces 315 - Un barbat de 62 de ani din judetul Mures. A fost internat pe 4 aprilie la Spitalul Clinic Judetean Targu Mures - la sectia pneumologie, zi in care a si fost testat si confirmat cu coronavirus, si transferat pe 5 aprilie la Clinica de Boli Infectioase. Din 6 aprilie a fost mutat pe sectia ATI, fiind intubat si ventilat mecanic. A murit pe 10 aprilie. Suferea si de hipertensiune arteriala.

Deces 316 - O femeie de 63 de ani din judetul Caras-Severin. A fost testata pe 29 martie si rezultatul pozitiv a venit pe 30 martie, zi in care a si fost internata la Spitalul Judetean de Urgenta Resita. A murit pe 10 aprilie. Suferea si de obezitate gr II, hipertensiune arteriala, boala cronica coronariana si tabagism cronic.

Deces 317 - Un barbat de 56 de ani din judetul Suceava, care s-a intors din Anglia pe 16 martie. Pe 2 aprilie a fost internat in Spitalul Judetean de Urgenta Suceava cu simptomatologie respiratorie. I-au fost recoltate probe pe 4 aprilie si rezultatul pozitiv a venit pe 6. A murit pe 8 aprilie. Nu este precizat de ce a fost anuntat abia astazi, dar e mentionat ca nu avea alte afectiuni.

Deces 318 - Un barbat de 56 de ani din judetul Suceava, care era sofer de TIR. Pe 24 martie i-au aparut primele simptome si pe 2 aprilie s-a internat la SJU Suceava. A fost testat pe 5 aprilie si confirmat pozitiv cu COVID-19 pe 6 aprilie. A murit pe 11 aprilie. Suferea si de hipertensiune arteriala.

10:37 - Un numar de 20 de persoane, dintre care trei sunt cadre medicale, au fost depistate pozitiv cu virusul COVID-19 la Institutul Oncologic din Cluj-Napoca, a informat, luni, prefectului judetului Clu, Mircea Abrudean.

10:33 - Satul Kepuh din Indonezia este bantuit recent de "fantome" - aparitii albe, misterioase, care se napustesc asupra trecatorilor si apoi se fac nevazute in noapte. Satul de pe insula Java a desfasurat mai multe "fantome" care patruleaza pe strazi, in speranta ca o superstitie straveche ii va tine pe oameni in case, departe de coronavirus.

Cunoscute sub numele de "pocong", aparitiile fantomatice sunt de obicei invelite in giulgiu alb, au fetele pudrate si ochii conturati. In folclorul indonezian, acestea reprezinta sufletele mortilor, ramase captive.

10:31 - Israelienii au testat un tratament bazat pe celule stem pe 6 pacienti cu COVID-19 in stare critica, despre care se credea ca au sanse mici de supravietuire. Toti pacientii au supravietuit si 4 dintre ei chiar au capacitatea respiratorie imbunatatita, 3 dintre ei fiind gata sa respire pe cont propriu, potrivit Jerusalem Post

10:10 - Ford Romania a finantat cumpararea unui sistem Real Time PCR. Un numar de 25 de masini Ford au ajuns la autoritatile din tara. La Craiova, masinile sunt folosite pentru a le duce cumparaturile varstnicilor.

10:04 - Un grup de cercetatori israelieni a dezvoltat o metoda pentru diagnosticarea de la distanta a coronavirusului cu ajutorul fasciculului laser, a anuntat Universitatea Bar Ilan (BIU) din centrul Israelului, citata luni de agentia Xinhua.

Dispozitivul percepe de la distanta, chiar si de la zeci de metri, modificari ale motilitatii tesuturilor, provocate de boala. Acest dispozitiv poate identifica simptome precum raluri pulmonare, febra sau reducerea saturatiei oxigenului in sange.

10:00 - Aeroportul Narita din Japonia a organizat un "hotel" in zona rezervata ridicarii bagajelor de catre pasageri, in care a instalat paturi din carton acoperite cu plapumi pentru pasagerii curselor internationale care trebuie sa astepte pana primesc rezultatele testelor pentru noul coronavirus, transmite Reuters.

09:48 - Pe pagina de Facebook a Ministerului Afacerilor Interne a fost postat un mesaj de multumire pentru toti sportivii si artistii implicati in realizarea videoclipului pentru cei din linia intai in lupta cu COVID-19.

09:23 - Politisti in uniforme, echipati cu masti si manusi, au cantat duminica intr-un cartier din capitala statului Panama pentru a ridica moralul locuitorilor. Au interpretat timp de 20 de minute mai multe melodii, printre care "Amor y control" si "Patria", ale artistului panamez Ruben Blades, "Color esperanza" a argentinianului Diego Torres si "We are the champions" a formatiei britanice Queen.

09:14 - Ministrul Sanatatii, Nelu Tataru, se va afla luni la Focsani si Galati pentru a evalua situatia unitatilor sanitare din aceste localitati si pentru a decide masurile necesare in aceste cazuri. La Galati, va vizita si Caminul de batrani "Sf. Ilie", unde au fost inregistrate mai multe cazuri si decese.

08:55 - Presedintele Recep Tayyip Erdogan a refuzat demisia ministrului turc de Interne dupa ce in tara au fost impuse masuri stricte de izolare pe parcursul weekendului care au starnit panica. Ministrul a fost tinta criticilor dupa ce vineri noapte a anuntat, cu doar doua ore inainte, o carantina de 48 de ore.

Declaratia lui de atunci a facut ca mii de oameni sa ia cu asalt pietele si supermarketurile, renuntand sa mai respecte masurile de distantare sociala.

08:47 - Agentia pentru Boli Infectioase din Danemarca sustine ca numarul real al persoanelor infectate cu noul coronavirus este de 30-80 de ori mai mare decat cifra de 5.000. Estimarea potrivit careia 400.000 de persoane sunt infectate cu noul coronavirus se bazeaza pe o analiza asupra donatorilor de sange inclusa intr-un raport publicat de Autoritatea daneza pentru Sanatate.

08:38 - Concertul lui Andrea Bocelli, care a avut loc fara public in Domul din Milano, a avut peste 23 de milioane de vizualizari in nici 12 ore. Andrea Bocelli a dorit astfel sa trimita un mesaj de iubire si speranta in vreme de pandemie.

08:32 - Israelul a blocat accesul in zone din Ierusualim locuite in mare parte de evrei ortodocsi, pentru a tine sub control raspandirea noului coronavirus din cartierele populate invecinate, unde rata de imbolnaviri este ridicata. Restrictiile de intrare si de iesire, puse in practica de baraje de politie, au fost impuse in aceeasi zi in care a intrat in vigoare un ordin al Guvernului ca populatia sa poarte masti de protectie in zonele publice.

08:24 - Romania are inca un focar de infectie intr-un camin de batrani, al treilea. De data aceasta, in judetul Hunedoara, la Orastie, unde testele de COVID-19 s-au intors pozitive pentru 21 dintre cei 30 de batrani internati acolo. Si cinci ingrijitori sunt bolnavi, transmite Digi24.

08:16 - Mii de refugiati sirieni au inceput sa revina la locuintele lor din provincia Idleb, in pofida riscului reizbucnirii conflictului dintre fortele guvernamentale si rebeli, de teama ca noul coronavirus ar putea face ravagii in taberele aglomerate din apropierea granitei cu Turcia.

08:08 - Autoritatile din China au raportat, pentru duminica, 108 cazuri noi de infectare cu COVID-19, cu noua mai mult decat in intervalul anterior, acesta fiind cel mai mare numar de imbolnaviri inregistrat in tara in mai mult de cinci saptamani.

Comisia Nationala de Sanatate a transmis ca 98 de cazuri sunt importate, iar 61 sunt pacienti asimptomatici.

07:55 - Statele Unite au inregistrat, duminica seara, 1.514 noi decese in 24 de ore, un numar in scadere pentru a doua zi consecutiv, dupa 1.920 de noi morti sambata si 2.108 vineri.

07:43 - Fostul mare rabin al Israelului Eliyahu Bakshi-Doron a murit din cauza unei infectii cu noul coronavirus, a anuntat spitalul Shaare Zedek din Ierusalim. In varsta de 79 de ani, rabinul Bakshi-Doron a fost marele rabin sefard al Israelului intre 1993 si 2003.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#LIVE coronavirus morti Romania , #coronavirus