Leul a terminat anul la cea mai slaba cotatie fata de euro din istorie. Cum va evolua cursul in 2018?

Luni, 01 Ianuarie 2018, ora 09:56
4379 citiri
Leul a terminat anul la cea mai slaba cotatie fata de euro din istorie. Cum va evolua cursul in 2018?
Foto: Arhiva Ziare.com

Leul a incheiat prost anul 2017, fiind ingenuncheat de euro. Moneda nationala a atins cea mai slaba cotatie in raport cu cea europeana, cursul anuntat de Banca Nationala a Romaniei (BNR) fiind de 4,6597 lei pentru un euro.

Adrian Vasilescu, consultant de strategie la Banca Nationala a Romaniei, a explicat ca deprecierea inregistrata pe final de an a fost cauzata de scaderea numarului de tranzactii pe piata valutara, dar si a incercarilor de pozitionare pe piata pentru anul viitor.

"La sfarsitul anului sunt tranzactii mai putine. Sunt foarte multi operatori din piata care nu scot leii ca sa ii schimbe pe valuta, asteptand anul viitor. Sunt altii care vin aici cu valuta, o pun in depozite, depozite in valuta, asteptand anul viitor.

Pe de alta parte, sunt situatii de incercari de pozitionare sau de antrenament pentru o noua pozitionare in partida viitoare, partida care va incepe la 3 ianuarie. Astazi suntem in ultima zi bancara a anului 2017, iar 3 ianuarie va fi prima zi bancara a anului 2018. Sunt incercari de pozitionare cat mai bune pe piata", a declarat Adrian Vasilescu.

Insa leul s-a devalorizat pe tot parcursul anului 2017 in raport cu euro, iar acest lucru s-a intamplat din motive ce tin de politica interna, a declarat pentru Ziare.com Bogdan Glavan, profesor universitar de economie.

"Sunt motive care tin de politica noastra interna, care ar putea fi rezumate in doua lucruri: Avansul rapid al inflatiei si incertitudinile politice de ansamblu care submineaza investitiile. Si ar mai fi un al treilea motiv, dar discutabil, faptul ca am avut putine intrari de capital. In anii trecuti am inregistrat fonduri europene, era o suma importanta. Acum neinregistrand acest lucru, normal ca a contat in jos. Dar asta e un factor mai discutabil", a declarat Bogdan Glavan.

Ce se va intampla cu leul in 2018

Consultantul este de parere ca in acest an cursul se va deprecia usor in continuare. Au existat multe voci care au spus ca euro ar putea ajunge in 2018 chiar si la valoarea de 5 lei, insa Bogdan Glavan subliniaza ca nu poate face o asemenea predictie, pentru ca totul depinde de BNR.

Potrivit acestuia, moneda nationala s-ar fi putut devaloriza in 2017 mai mult decat a facut-o, daca nu ar fi intervenit Banca Nationala a Romaniei.

"Nu pot sa fac o asemenea predictie, ce pot sa va spun este ca daca cursul de schimb ar fi fost lasat liber, s-ar fi depreciat mai mult. Dar el nu este lasat liber, deprecierea este impiedicata de catre BNR prin interventii pe piata si de asemenea este controlata prin celelalte mecanisme ale politicii monetare.

In momentul in care dobanzile incep sa creasca, acesta este un factor care franeaza deprecierea leului. Si el se afla tot sub controlul BNR. Deci, predictie nu poti sa faci pentru ca ar insemna sa stii ce isi propune Banca Nationala. Ori BNR nu ne transmite ce isi propune", a conchis Bogdan Glavan.

Tudose da vina pe BNR pentru deprecierea leului

Insa premierul Tudose nu crede ca BNR a intervenit pentru a ajuta moneda nationala. Din contra, primul ministru considera ca Banca Nationala a Romaniei poarta o parte din vina pentru deprecierea leului.

In 23 noiembrie, intrebat de ce creste euro, premierul a replicat: "Am o parte din explicatie, pentru cealalta va recomand sa vorbiti cu BNR, care ar trebui sa fie atenta pe aceste lucruri. BNR poate si trebuie sa intervina, nu a facut-o", a spus premierul.

"In aprilie, BNR, in intelepciunea ei, a spus bancilor ca sunt bune, solide si nu mai au nevoie sa tina 10% depozite, sa poata sa fie (aceste depozite - n. red.) la 8%". Prin urmare, a relatat Tudose, s-au scos din rezerve 500 milioane de euro, dintre care 280 deja au plecat din tara.

La cateva zile dupa declaratiile premierului, Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei si-a exprimat dorinta de a avea o intalnire cu acesta pentru discutarea evolutiilor economice si financiare actuale.

Premierul a raspuns invitatiei abia zilele trecute, afirmand ca se va intalni cu conducerea Bancii Nationale a Romaniei (BNR) in luna ianuarie, deoarece asteapta sa vada cum va incheia sistemul bancar acest an fiscal.

Si de aceasta data Tudose a atacat BNR, precizand ca s-a saturat ca "niste oameni de pe acolo sa tot arunce in aer tot felul de lucruri publice", iar atunci cand sunt intrebati sa spuna ca vorbisera in nume personal.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#curs leu euro 2018 , #Perspective 2018