Legea carantinei si izolarii, amanata din nou in Senat. Motivele pentru care s-a impotmolit in Parlament proiectul legislativ

Luni, 13 Iulie 2020, ora 20:22
4448 citiri
Legea carantinei si izolarii, amanata din nou in Senat. Motivele pentru care s-a impotmolit in Parlament proiectul legislativ
Foto: Facebook/Senatul Romaniei

Votul pentru proiectul de lege privind carantina si izolarea a fost amanat, din nou, in Senat, dupa ce Comisia Juridica a dezbatut prevederile si constitutionalitatea acestora. Actul normativ nu a fost modificat, dar au fost depuse amendamente care vor fi discutate in sedinta Comisiei de marti.

La dezbateri a fost prezent secretarul de stat MAI, Raed Arafat, iar prin telefon a participat ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, si reprezentanti ai societatii civile, avocati, medici, in incercarea de a expune punctul de vedere atat al Guvernului, cat si al specialistilor si de a pleda pentru nevoia unei astfel de legi, precum si pentru necesitatea unei prevederi clare a carantinarii si izolarii. Ei au explicat ca legea nu e facuta doar pentru situatia actuala, pentru Sars-CoV-2, ci si pentru alte epidemii care ar putea aparea in Romania.

De asemenea, a fost solicitat si un aviz consultativ din partea CSM, pentru a ajuta legea sa nu fie atacata la CCR, noteaza Digi24.

Senatul este camera decizionala si trebuie sa adopte proiectul inainte ca legea sa fie promulgata.

Reamintim ca presedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a anuntat luni, dupa sedinta CExN ca legea carantinarii nu va fi votata in Senat pana nu vor veni in comisiile de specialitate premierul Ludovic Orban si ministrul Sanatatii.

"Legea inaintata de catre Guvernul Orban este o lege proasta. Am incercat la Camera Deputatilor sa avem un punct de vedere tansparent. O sa continuam la Senat dezbaterile atat cu CSM cat si cu ONG-urile care lupta pentru drepturi si libertati. Nu putem sustine aceasta lege

Singurul membru al Guvernului care a venit sa prezinte aceasta lege este Raed Arafat. Nu au venit nici premierul, nici ministru Sanatatii si nici ministrul Justitiei. Nu a venit niciun membru politic al Guvernului sa sustina aceasta lege.

Arafat ne-a prezentat punctul de vedere ca si specialist fara sa intram in detalii privind restrangerea drepturilor.

Legea cum a fost inaintata catre Parlament nu a avut avizul ministrului Justitiei.

Nu se va vota legea in Senat pana cand prim-ministrul si min Sanatatii nu vor veni sa lamureaza toata aspectele", a declarat Ciolacu.

Guvernul a transmis insa ca premierul sau ministrii nu au fost invitati la dezbateri.

"Avand in vedere afirmatiile false facute in spatiul public, precizam faptul ca nu a fost inaintata premierului Ludovic Orban, si nici ministrilor din Cabinet, invitatia de a participa la dezbaterile din Parlament pe marginea legii care priveste carantina si izolarea. Mentionam faptul ca atat premierul, cat si ministrii Sanatatii si Justitiei, au disponibilitatea de a participa la lucrarile Parlamentului ori de cate ori sunt invitati sau solicitati in mod oficial", precizeaza reprezentantii Guvernului, conform sursei citate.

Cine scoate din joc Alianța USR-PMP-FD? Arbitrii sau Tomac?
Cine scoate din joc Alianța USR-PMP-FD? Arbitrii sau Tomac?
Analiză: PMP are un partaj nerezolvat în justiție. În același timp, primarii USR sunt hărțuiți iar puterea (PSD+PNL) e nemulțumită de potențialul de creștere al Alianței Dreapta...
Rareș Bogdan, ironii despre candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu. „Am vrut să-l sun pe maestru Cristoiu să-l întreb dacă candidează. Nu-l cunosc pe doctorul de genunchi”
Rareș Bogdan, ironii despre candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu. „Am vrut să-l sun pe maestru Cristoiu să-l întreb dacă candidează. Nu-l cunosc pe doctorul de genunchi”
Prim-vicepreședintele PNL Rareș Bogdan a dat de înțeles, luni, 18 martie, într-o declarație de presă, că nu-l cunoaște pe medicul Cătălin Cîrstoiu, cel care este vehiculat pe surse...
#coronavirus, #pandemie, #Senat, #marcel ciolacu, #Ludovic Orban, #PSD, #PNL, #Raed Arafat, #Catalin Predoiu, #medici , #coronavirus