Legea antifumat: Nu sunati la 112 daca vreti sa faceti reclamatii! Cine va putea da amenzi

Miercuri, 16 Martie 2016, ora 16:34
13983 citiri
Legea antifumat: Nu sunati la 112 daca vreti sa faceti reclamatii! Cine va putea da amenzi
Foto: Ziare.com

Jandarmii, politistii, pompierii si politistii de frontiera le pot da amenzi celor care de joi nu respecta legea care interzice fumatul in toate spatiile publice inchise. Ministerul Afacerilor Interne atrage atentia ca sesizarile nu reprezinta o urgenta si nu trebuie apelat numarul 112 pentru astfel de abateri.

Un ordin al Ministrului Afacerilor Interne stabileste cine poate sa dea sanctiuni conform noii legislatii privind fumatul in spatiile publice.

Astfel, pot sa constate contraventiile si sa aplice amenzile prevazute de lege: agentii de politie din cadrul Politiei Romane; ofiterii si agentii de politie din cadrul Politiei de Frontiera Romane (in aeroporturi si la punctele de trecere a frontierei) ; personalul din cadrul Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta si inspectoratelor pentru situatii de urgenta judetene; ofiterii si subofiterii din cadrul Jandarmeriei Romane.

Reprezentantii Ministerului Afacerilor Interne au aratat, intr-un raspuns transmis la solicitarea News.ro, ca nu s-a stabilit un plan de masuri astfel incat sa fie organizate actiuni punctuale, ci doar in cursul activitatilor de rutina vor fi aplicate si prevederile noii legi.

Legea antifumat NU a intrat in vigoare azi. Ce se intampla cu cei care au fost deja amendati

Pe langa faptul ca nu vor fi prioritizate decat in functie de celelalte misiuni, reprezentantii MAI spun si ca sesizarile nu trebuie facute la numarul de urgenta 112, deoarece reclamatiile privind fumatul in spatiile publice nu sunt un pericol iminent.

"Se va pune accent pe responsabilizarea persoanelor juridice cu privire la obligatiile pe care le au pentru punerea in aplicare a prevederilor acestei legi, mai ales a celor referitoare la avertizarea clientilor cu privire la faptul ca fumatul este interzis in spatiile publice inchise.

Sesizarile privind faptele prevazute de Legea nr. 15/2016 se fac catre structurile de Politie Locala sau catre structurile MAI. Sesizarile nu se fac la numarul de urgenta 112, aceasta linie fiind destinata exclusiv urgentelor si situatiilor care pun in pericol viata, integritatea sau bunurile oamenilor", mai arata sursele citate.

Intra in vigoare legea anti-fumat. Cine are dreptul sa ii amendeze pe fumatori si cu cat

Si Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta anunta ca va intensifica in special activitatile de prevenire.

Politistii de frontiera vor putea da amenzi daca in timpul misiunilor de supraveghere si control la puncte de trecere ale frontierei si pe o zona de 30 de kilometri de la linia de frontiera spre interiorul tarii vor constata incalcari ale legii care interzice fumatul in spatiile publice inchise. Politia de Frontiera a identificat si spatii unde fumatul este permis si a desemnat persoane din cadrul institutiei responsabile cu respectarea legii.

Legea antifumat, in vigoare de joi

Fumatul este interzis, din 17 martie, in spatiile de la locul de munca, in orice loc de joaca pentru copii, fie ca este spatiu inchis sau in aer liber, in mijloacele de transport in comun, inclusiv taxiuri, in spitale si clinici, in unitatile invatamant, precum si in cele destinate protectiei si asistentei copilului, de stat si private.

De asemenea, de joi nu se mai poate fuma in institutiile publice centrale si locale, institutii sau unitati economice, de alimentatie publica, de turism, comerciale, culturale sau sportive. Este interzis fumatul si in autogari, gari si aeroporturi, de stat si private.

Persoanele care nu respecta prevederile legii antifumat vor fi amendate cu sume intre 100 lei si 500 de lei.

Societatile comerciale si orice alta persoana juridica pot fi sanctionate daca nu respecta noile prevederi care interzic fumatul in toate spatiile publice inchise, cu amenda de 5.000 lei, la prima abatere, iar la a doua abatere, cu amenda de 10.000 de lei si sanctiunea complementara de suspendare a activitatii pana la remedierea. La a treia abatere, unitatea va fi inchisa si va primi o amenda de 15.000 de lei.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#amenzi lege antifumat, #sesizari lege antifumat , #Legea antifumat