Lectia Adrian Iovan. Pretul cel mare

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 20 Octombrie 2015, ora 10:12
9955 citiri
Lectia Adrian Iovan. Pretul cel mare

Pentru pilotii cu mare experienta, raportul privind cauzele tragediei aviatice din Apuseni nu face decat sa confirme ceea ce ei stiau din prima clipa - vina a fost a pilotului.

La numai doua zile dupa producerea tragediei, adica pe 22 ianuarie 2014, Ziare.com publica "diagnosticul" accidentului pus de unul dintre cei mai experimentati si mai valorosi comandanti de aeronava din Romania, care insa nu a dorit si nu doreste nici acum sa-si dezvaluie identitatea, inclusiv pentru ca Adrian Iovan i-a fost prieten.

L-am intrebat atunci ce s-a intamplat acolo sus? "Cred ca avionul pilotat de Iovan, cu sapte oameni la bord, echipamentele lor si combustibil pana la Oradea se apropia de limita maxima. Nu ar fi fost nicio problema daca nu se producea givrajul. Gheata depusa pe aripi l-a ingreunat foarte mult. Dar cel mai rau e ca in cazul acestui tip de avion givrajul afecteaza carburatorul, care ingheata. Din aceasta cauza nu se mai realizeaza amestecul ideal de care au nevoie motoarele si avionul pierde din putere.

De cand a inceput fenomenul de givraj, Adrian Iovan a inteles probabil care sunt riscurile si a cerut permisiunea sa coboare. Isi cauta repere vizuale pentru zborul atat de jos, stiut fiind ca in zona respectiva nivelul minim de zbor pentru siguranta in conditiile de relief este de 3.300 de metri. Doar ca mult ingreunat de gheata, cu carburatorul inghetat, poate fara un motor, nu a mai putut sa controleze coborarea".

Iata ca, dupa doi ani, raportul Centrului de Investigatii si Analiza pentru Siguranta Aviatiei Civile ii confirma pana la detaliu concluziile si intreg filmul evenimentelor pe care l-a descris, de la supraincarcare, la givrajul aripilor, coborarea pentru repere vizuale si in final givrajul sever la nivelul carburatorului care a pus capacul.

L-am intrebat atunci cum e posibil ca un pilot cu experienta atat e mare ca a lui Adrian Iovan sa nu se fi asteptat la ceea ce parea o evolutie previzibila. "Am zburat vreo 200 de ore cu BN2, la inceputul carierei. Nu e un avion rau, zboara peste tot in lume, dar are anumite particularitati de avion usor. Pentru ca nu are presurizare nu se poate ridica mai sus de 4.500 de metri. In acelasi timp, nu suporta o incarcatura mai mare de o tona".

Asadar, cheia este sa cunosti avionul cu care zbori, cu potentialul lui real, cu riscurile pe care le implica, astfel incat sa stii cat te poti avanta cu el. Copilotul Razvan Petrescu recunoaste ca Adrian Iovan a supraevaluat capacitatile avionului BN2.

Chiar CIAS pune accentul pe acest aspect. "Am ajuns la concluzia ca evaluarea eronata a factorilor de risc e datorata lipsei de experienta si antrenament pe aceasta aeronava. Nu ne referim la tehnica de pilotaj, ci strict la modul de evaluare a factorilor de risc. Au urcat intr-o aeronava pe care nu au mai vazut-o de 11 luni, dar e perfect legal", a explicat Eugen Suciu, membru al comisiei de investigatie din cadrul CIAS, care a si aratat ca vor urma o serie de recomandari de modficiari legislative.

Cand conduci o viata doar BMW, ultradotat pentru toate situatiile, cand te sui in Trabant, ai o problema, mai ales daca incerci sa faci cu el ce ai facut cu BMW. Iar Iovan, obisnuit cu avioane mari, superdotate, pus intr-un BN2 a esuat.

Dar in cazul lui Adrian Iovan necunoasterea avionului in care si-a gasit sfarsitul pare a avea si cauze mai profunde, despre care mi-a vorbit, tot sub protectia anonimatului, un alt pilot cu mare experienta, coleg de generatie cu el. Pe vremea cand erau cu totii la inceput, pilotii, inainte de a primi pe mana avioane de linie, faceau multe ore de zbor pe BN2, ca antrenament. Deci dupa ce invatau sa se descurce in Trabant, primeau BMW.

Adrian Iovan ar fi ars aceasta etapa, pe care pilotii desigur ca o antipatizau profund, si ar fi reusit sa sara direct la "pasarile" mari. Si aceasta carenta in pregatire s-a razbunat teribil.

Este o lectie pentru toti profesionistii, nu numai piloti, care capata o prea mare lejeritate, care cred ca stiu totul, ca pot iesi din orice. Nu degeaba se spune ca si pe sosele accidente teribile sunt provocate adesea, aparent inexplicabil, de soferi foarte experimentati.

Dar este o lectie si pentru tinerii care nu inteleg ca fiecare etapa de pregatire are rolul ei si la un moment dat orice carenta se poate dovedi fatala.

Probabil ca oricare dintre cei doi piloti cu care am vorbit, si care au trecut prin "supliciul" BN2 la inceput de drum, ar fi stiut probabil ca trebuie sa se intoarca din drum, ar fi stiut ca sunt in pericol sa le givreze fatal carburatorul si ar fi fost in viata.

Intr-o tara in care tinerii sunt tot mai tentati de scurtaturi, lectia Iovan ar trebui sa fie o dramatica tema de meditatie.

Dar dl Iovan si-a platit erorile mai vechi sau mai recente in cel mai teribil mod cu putinta. Pret mai greu nu exista. Iar povestea tragediei din Apuseni nu se reduce la accidentul propriu-zis, pentru care pare a fi intr-adevar responsabil.

Exista si componenta cel putin la fel de grava a operatiunii de salvare mai mult decat deficitare, astfel executata incat supravietuitorii au fost gasiti de padurari care au avut inspiratia sa nu se ia dupa reperele folosite de echipele de cautare, ci sa o ia dupa instinctul lor.

Aceasta operatiune balbaita a facut, se pare, inca o victima, pe Aura Ion, grav ranita, dar care, daca era gasita mai devreme, poate avea o sansa sa traiasca. In aceasta privinta nici dupa doi ani nu avem raspunsuri, nu avem responsabili la nivelul Ministerului Transporturilor si al Ministerului de Interne.

Ceea ce nu mi se pare grav numai sub aspectul raspunderii juridice si disciplinare, ci si pentru ca fara concluzii clare in acest domeniu oricand situatia se poate repeta mereu si mereu.

Apropos, domnule ministru Oprea, ati gasit planorul cazut in vara sau inca asteptati padurarii sa-l descopere?

Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
Nicușor Dan îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dan îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
#accident aviatic Apuseni concluzii, #Adrian Iovan pilot accident , #Accident avion Apuseni