Le Figaro: Insignifiantii judecatori romani care fac sa tremure Parlamentul

Sambata, 08 Decembrie 2012, ora 14:24
7171 citiri
Le Figaro: Insignifiantii judecatori romani care fac sa tremure Parlamentul
Foto: RFI

Prestigiosul cotidian francez Le Figaro acorda un spatiu larg acelor judecatori romani "insignifianti" care fac sa tremure Parlamentul, amintind agentiile DNA si ANI, cazurile Nastase, Trasculescu, Nelu Iordache sau coruptia din fotbal, precum si pe Daniel Morar si Laura Codruta Kovesi.

A fost nevoie de timp si de multe presiuni din partea Uniunii Europene, pentru ca lupta impotriva coruptiei sa treaca de la retorica la practica, noteaza Arielle Thedrel, in articolul publicat de Le Figaro.

Aceasta aminteste despre un episod din 1941 cand, dupa puternicul cutremur din Romania, ambasadorul Frantei la Bucuresti a avertizat in legatura cu coruptia si cu birocratia din tara noastra, cerand colaboratilor sai monitorizarea reconstructiei cancelariei.

"La marginea frontierelor orientale ale Uniunii Europene, cultura bacsisului, mentinuta de degradarea serviciului public, continua, este adevarat, sa impregneze societatea romaneasca", noteaza autoarea articolului, care subliniaza ca practica este folosita "pentru a obtine o diploma sau a convinge un politist".

In plus, in fiecare an, circa 30 la suta dintre cei care calatoresc cu trenul nu achita biletul, preferand sa-i mituiasca pe angajatii cailor ferate.

Dupa caderea comunismului, trecerea la capitalism, asociata cu un hiatus institutional a deschis mai ales calea unei mari coruptii. Nu se stie daca Romania este mai coruptia decat alte tari din Noua Europa, insa, in orice caz, coruptia de aici este mult mai vizibila gratie unui arsenal exceptional de institutii judiciare.

DNA: De la Nastase la Trasculescu

Infiintata in anul 2003, de catre fostul premier Adrian Nastase, DNA a ramas mult timp o cochilie goala, pana cand Traian Basescu a ajuns la putere, in anul 2005, si pana cand fostul ministru al Justitiei Monica Macovei l-a numit in fruntea intstitutiei pe un tanar magistrat pe cat de rece, pe atat de determinat: Daniel Morar, se mai arata in articol.

In sase ani, DNA are "un tablou de vanatoare" impresionant: 4.700 de persoane judecate, dintre care circa 15 ministri, in jur de 20 de parlamentari, 500 de politisti si, mai ales, pe Adrian Nastase, acuzat ca a deturnat din bugetul de stat un milion si jumatate de euro. Condamnarea sa a avut, la Bucuresti, "efectul unei bombe nucleare".

DNA si sora sa mai mica, ANI, infiintata in 2008, sunt de acum inainte cosmarul elitelor romanesti, comenteaza sursa citata. Nu trece o saptamana fara sa fie trimis in judecata, pentru coruptie sau pentru conflict de interese, un ministru, un parlamentar, un primar, un magistrat sau un om de afaceri.

In luna noiembrie a fost deputatul PDL Alin Trasculescu, acuzat de trafic de influenta si spalare de bani. In plus, Mihai Stoica si alte personaje din fotbalul romanesc au fost condamnati la inchisoare pentru transferuri suspecte, din care o parte din venituri a fost plasata in conturi personale. Si "regele asfaltului", Nelu Iordache, a fost retinut pentru ca a deturnat fonduri europene destinate finantarii constructiei unei autostrazi.

Si Serban Mihailescu, "un dinozaur al PSD", care a avut probleme cu justitia, s-a luat de aceasta "dictatura a judecatorilor care nu se gandesc decat sa faca jocurile pentru a face pe plac doamnei Reding". Le Figaro aminteste si cazurile fostilor primari PDL din Cluj-Napoca si Craiova - Sorin Apostu si Adrian Solomon, al doilea fiind incarcerat, dupa care si-a schimbat formatiunea politica.

"Insignifiantii judecatori" care au sunat clopotul mortii coruptiei

Trebuie spus ca cele trei partide din coalitia aflata la Putere nu isi ascund ostilitatea fata de "acesti judecatori insignifianti" care, potrivit politologului Andre Cornea, "au sunat clopotul unei culturi de privilegieri si a impunitatii mostenite de la statul comunist".

"Adevaratul razboi care se duce azi in Romania nu este cel dintre Putere si Opozitiei, ci dintre justitia care a dobandit o reala independenta si parlamentarii cramponati de privilegiile lor", a mai spus Cornea.

Fostul ministru al Justitiei si actual ministru de Externe, Titus Corlatean, a afirmat ca magistratii "ataca pestii mari din PSD, dar nu pescuiesc decat oameni fara importanta din tabara Opozitiei".

Batalia se duce uneori pe strazi, in manifestiile organizate de PSD, dar mai ales in Parlamentul care, dupa ce a incercat in zadar sa taie competentele Curtii Constitutionale, refuza sa ridice imunitatea deputatilor si senatorilor care au probleme cu justitia.

"Oamenii politici se comporta ca si cum DNA ar fi o institutie provizorie", spune si Cristian Ghinea, director al Centrului Roman de Politici Europene.

Odata cu apropierea alegerilor parlamentare, ANI este victima unor presiuni fara precedent. Crin Antonescu, presedintele liberalilor, a anuntat deja ca aceasta instanta nu foloseste la nimic, iar mandatele lui Daniel Morar si Laurei Codruta Kovesi au ajuns la final, in timp ce propunerile de inlocuire facute de Ministerul Justitiei au fost deja respinse de CSM, care suspecteaza Guvernul ca vrea sa neutralizeze justitia.

Anticipand victoria la alegerile de duminica, prim-ministrul Victor Ponta a anuntat deja o reforma a Constitutiei, care ar urma sa reduca atributiile presedintelui si sa permita Parlamentului sa anuleze deciziile Curtii Constitutionale.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#lupta anticoruptie Parlament, #judecatori insignifianti Parlament, #lupta anticoruptie Romania, #Le Figaro judecatori romani, #Daniel Morar DNA, #condamnare Adrian Nastase , #justitie
Comentarii
Poza Grasutul
Grasutul
rank 5
Vad si francezii ce stie toata lumea din Romania: USL vrea amputarea
Poza batman1958
batman1958
rank 1