Lacuri subterane cu apa lichida, descoperite pe Marte

Marti, 29 Septembrie 2020, ora 15:55
7211 citiri
Lacuri subterane cu apa lichida, descoperite pe Marte
FOTO: Pixabay

Trei lacuri subterane cu apa lichida au fost detectate in apropierea polului sudic al planetei Marte, scrie BBC, care precizeaza ca cercetatorii au confirmat de asemenea existenta a unui al patrulea lac, despre prezenta caruia aveau banuieli din 2018.

Apa lichida este vitala pentru biologie, astfel ca descoperirea va fi de interes pentru cercetatorii care studiaza daca exista viata in alta parte din Sistemul Solar.

Despre lacurile de pe Marte se crede ca sunt extrem de sarate, ceea ce ar face dificil pentru orice vietate sa supravietuiasca.

Atmosfera rarefiata a planetei face ca prezenta apei lichide la suprafata sa fie aproape imposibila. Insa ea poate ramane in forma lichida in subteran.

Cea mai recenta descoperire a fost posibila prin folosirea datelor obtinute de un instrument radar de pe Mars Express al Agentiei Spatiale Europene, care orbiteaza planeta Marte din decembrie 2003.

In 2018, oamenii de stiinta au folosit date colectate de radarul Marsis pentru a raporta semne ale unui lac subteran cu diametru de 20 de kilometri, localizat la o adancime de 1,5 km in zona polului sudic al Marte.

Acea descoperire a fost bazata pe 29 de observatii colectate de Marsis intre 2012 si 2015. Acum, echipa - formata in mare parte din aceiasi cercetatori de la studiul din 2018 - a analizat o baza de date mult mai mare, de 134 de profiluri radar adunate intre 2010 si 2019.

"Am descoperit trei noi zone stralucitoare", a spus Elena Pettinelli de la Universitatea Roma Tre din Italia, co-autor al studiului. "Lacul principal este inconjurat de corpuri mai mici de apa lichida, dar din cauza caracteristicilor tehnice ale radarului si a distantei pana la suprafata Marte nu am putut determina cu certitudine daca sunt conectate".

Echipa a imprumutat o tehnica folosita in mod obisnuit in investigatii radar asupra lacurilor subglaciare din Antarctica, Canada si Groenlanda, adaptand metoda la analiza datelor de pe Marte.

"Interpretarea care stabileste cel mai bine toate dovezile disponibile este ca reflexiile de intensitate mare vin de la mase extinse de apa lichida", a explicat co-autorul Sebastian Lauro de la aceeasi universitate.

Cercetatorii cred ca apa lichida contine mari concentratii de saruri dizolvate. Aceste saruri chimice pot, in mod semnificativ, sa scada punctul de inghet al apei.

Experimente recente au aratat ca apa care contine saruri de magneziu dizolvate si perclorat de calciu poate ramane lichida pana la temperaturi de -123 de grade Celsius.

Daca viata ar putea supravietui in aceste conditii depinde de cat de sarate sunt aceste rezerve de apa martiene.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

S-a stabilit de unde provenea misteriosul obiect căzut din cer care a străpuns acoperişul unei locuinţe din Florida. NASA a pornit o anchetă
S-a stabilit de unde provenea misteriosul obiect căzut din cer care a străpuns acoperişul unei locuinţe din Florida. NASA a pornit o anchetă
Obiectul căzut din cer care a străpuns acoperişul unei locuinţe din statul american Florida a provenit într-adevăr de pe Staţia Spaţială Internaţională (ISS), a confirmat luni NASA,...
Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Preşedintele Klaus Iohannis va participa miercuri şi joi, 17-18 aprilie, la reuniunea extraordinară a Consiliului European care va avea loc la Bruxelles. Şeful statului va participa, de...
#stiri, #marte, #stiinta, #NASA , #eveniment
Comentarii
Poza MosGerila
MosGerila
rank 5
Apa sarata, un excelent electrolit. Aceste lacuri pot fi adevarate