Kremlinul considera ca Navalny nu a fost otravit, atat timp cat nu se identifica o otrava

Miercuri, 26 August 2020, ora 17:46
2806 citiri
Kremlinul considera ca Navalny nu a fost otravit, atat timp cat nu se identifica o otrava
Ultima fotografie a lui Aleksei Navalny, inainte de a i se face rau in avion

Kremlinul, care se confrunta cu tot mai multe apeluri occidentale la o ancheta transparenta, a insistat miercuri asupra faptului ca nu poate considera ca opozantul Aleksei Nvalny a fost otravit, atat timp cat nu se identifica o substanta anume, relateaza AFP.

"Suntem in dezacord total, in acest stadiu, cu diverse formulari pripite, utilizate abundent pentru a spune ca exista o probabilitate puternica de otravire", a subliniat intr-un briefing cu jurnalisti un purtator de cuvant al presedintelui rus Vladimir Putin, Dmitri Peskov.

"Cum se poate vorbi despre otravire daca nu exista otrava?", a subliniat el.

Medicii germani care-l ingrijesc pe opozant la Berlin au anuntat ca acesta a fost intoxicat cu "o substanta din grupul inhibitorilor colinesterazei", dar fara sa poata preciza care anume.

Aleksei Navalny - care si-a facut un nume anchetand cu privire la coruptia eitei ruse si anturajului lui Vladimir Putin - s-a simtit rau intr-un avion, in Siberia, saptamana trecuta.

Anturajul sau a denuntat imediat o otravire si a luptat pentru transferul medicalizat al acestuia in Germania, suspectandu-i pe medicii rusi ca depun eforturi sa camufleze o infractiune.

Peskov, care a reactionat fata de indemnuri, de trei zile, din Occident, in favoarea unei anchete transparente, a apreciat ca aceasta "nu este o prerogativa a administratiei prezidentiale de la Kremlin", ci a fortelor de ordine. Nicio ancheta nu a fost deschisa in Rusia, in pofida unei cereri in acest sens a rudelor lui Aleksei Navalny.

Cu toate acestea, Dmitri Peskov - care nu pronunta niciodata in mod public numele opozantului - a declarat ca Rusia, "la fel ca toata lumea, are in mod clar interesul sa inteleaga ce a pus in coma un pacient ingrijit intr-o clinica berlineza". Premierul britanic Boris Johnson si secretarul general al NATO Jens Stoltenberg sunt ultimii oficiali occidentali care indamna Moscova la o ancheta, dupa Berlin, Paris si Washington.

In Rusia, un om de afaceri controversat, considerat un apropiat al lui lui Putin si care se afla in conflict cu Navalnii, a amenintat sa-l "ruineze" pe opozant in cadrul unor proceduri judiciare cu privire la un litigiu referitor la societatea sa din domeniul restauratiei.

"Daca Navalnii isi da sufletul lui Dumnezeu, nu intentionez sa-l persecut in aceasta lume (...). Daca traieste, el va trebui sa raspunda in fata intregii rigori a legii ruse", a amenintat Evgheni Prigojin, suspectat de legaturi cu o "uzina de troli" pe care Statele Unite o acuza de ameste in alegeri si cu grupul paramilitar de mercenari Wagner.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Când se va finaliza ancheta în cazul deceselor de la Spitalul Pantelimon. Colegiul Medicilor susține că sunt două decizii posibile
Când se va finaliza ancheta în cazul deceselor de la Spitalul Pantelimon. Colegiul Medicilor susține că sunt două decizii posibile
Finalizarea şi prezentarea cât mai repede a rezultatelor cercetării în cazul de la Spitalul Clinic de Urgenţă "Sfântul Pantelimon" din Bucureşti sunt foarte importante, însă este...
Ambițiile Evgheniei Guțul și strategiile Moscovei
Ambițiile Evgheniei Guțul și strategiile Moscovei
Agentul cel mai activ al Rusiei din ultimele săptămâni în Republica Moldova a devenit Evghenia Guțul, bașcana Autonomiei Găgăuze. Dacă compari agitația ei cu marile drame și...
#Kremlin, #otravire, #navalny, #ancheta , #ancheta