Klaus Iohannis a salutat anuntul privind inceperea discutiilor exploratorii dintre Grecia si Turcia

Vineri, 02 Octombrie 2020, ora 16:59
1971 citiri
Klaus Iohannis a salutat anuntul privind inceperea discutiilor exploratorii dintre Grecia si Turcia
Klaus Iohannis FOTO Facebook/Klaus Iohannis

Presedintele Klaus Iohannis, prezent joi si vineri la Bruxelles, la reuniunea extraordinara a Consiliului European, a reafirmat solidaritatea cu Grecia si Cipru si a salutat anuntul privind inceperea discutiilor exploratorii dintre Grecia si Turcia, pledand pentru gasirea de solutii prin dialog.

Liderii Uniunii Europene s-au reunit la Bruxelles pentru a analiza in special modalitatile de detensionare a crizei dintre Grecia si Cipru, pe de o parte, si Turcia, pe de alta parte, in legatura cu activitatile de foraj din Mediterana Orientala.

Conform unui comunicat transmis de Administratia Prezidentiala, agenda reuniunii a cuprins teme de politica externa, precum situatia din estul Marii Mediterane, relatiile cu China, Belarus, tentativa de asasinare a lui Alexei Navalnii si evolutiile din Nagorno-Karabah.

"Presedintele Klaus Iohannis a apreciat intensele eforturi diplomatice intreprinse de presedintele Consiliului European si de Presedintia germana a Consiliului UE in vederea detensionarii situatiei din Mediterana de Est, eforturi soldate cu rezultate preliminare promitatoare in ceea ce priveste dialogul dintre parti. Presedintele Romaniei a reafirmat solidaritatea cu Grecia si Cipru si a salutat anuntul privind inceperea discutiilor exploratorii dintre Grecia si Turcia, pledand pentru gasirea de solutii, prin dialog, la situatia actuala. De asemenea, presedintele Klaus Iohannis a evidentiat necesitatea unei abordari echilibrate si constructive a relatiilor UE-Turcia, precum si oportunitatea unei cooperari extinse cu Ankara, data fiind multitudinea temelor de interes reciproc", se precizeaza in comunicat.

Totodata, referitor la Mediterana de Est, au fost adoptate concluzii prin care liderii "au reafirmat interesul strategic al Uniunii pentru un climat de securitate stabil si dezvoltarea unei relatii reciproc avantajoase cu Turcia", concomitent cu reiterarea deplinei solidaritati cu Grecia si Cipru, ale caror suveranitate si drepturi suverane trebuie respectate.

"Sefii de stat si de guvern au salutat recentele evolutii menite sa permita reluarea discutiilor directe dintre Turcia si Grecia, iar in ceea ce priveste Cipru, au condamnat ferm violarea drepturilor sale suverane si au solicitat Turciei sa accepte invitatia Ciprului de a se angaja in dialog cu scopul solutionarii tuturor disputelor maritime. Consiliul European a sustinut reluarea negocierilor si a reiterat angajamentul pentru o solutionare cuprinzatoare a problemei cipriote in cadrul ONU si in conformitate cu rezolutiile relevante ale Consiliului de Securitate al ONU", mentioneaza Administratia Prezidentiala.

Liderii au sustinut organizarea unei Conferinte Multilaterale privind Mediterana de Est si au agreat, "in masura in care eforturile constructive care vizeaza incetarea activitatilor ilegale la adresa Greciei si Ciprului vor continua, lansarea unei agende politice pozitive UE-Turcia, cu accent pe modernizarea Uniunii Vamale si facilitarea comertului", contacte interumane, reluarea dialogului la nivel inalt si continuarea cooperarii in domeniul migratiei.

"In functie de evolutii, Consiliul European va reveni asupra subiectului, cel mai tarziu la reuniunea sa din luna decembrie, pentru a adopta deciziile ce se vor impune. Uniunea Europeana este pregatita sa utilizeze toate instrumentele de care dispune pentru a-si apara propriile interesele, precum si pe cele ale statelor membre", precizeaza aceeasi sursa.

* In ce priveste situatia din Belarus, presedintele Iohannis a reiterat "preocuparea profunda fata de utilizarea disproportionata a fortei impotriva protestatarilor pasnici, limitarea drepturilor fundamentale si detentiile ilegale". Presedintele a apreciat vointa poporului belarus de a lupta pentru drepturile sale legitime, subliniind ca "alegerile nu au fost nici libere, nici corecte". In egala masura, presedintele Iohannis a aratat ca sunt necesare sustinerea societatii civile si a media independente si "a exprimat sprijinul pentru adoptarea imediata de sanctiuni substantiale" impotriva regimului de la Minsk.

"Consiliul European a condamnat violentele, considerate inacceptabile, ale autoritatilor din Belarus impotriva manifestantilor pasnici, intimidarea, arestarile si detentiile arbitrare care au avut loc in urma alegerilor prezidentiale, ale caror rezultate nu le recunoaste. Liderii europeni au exprimat sprijinul deplin pentru dreptul democratic al poporului belarus de a-si alege presedintele prin noi alegeri, libere si corecte, fara interferente externe. Liderii au cerut autoritatilor de la Minsk sa puna capat violentelor si represiunii, sa elibereze prizonierii politici, sa respecte libertatea societatii civile si a media si sa lanseze un dialog national incluziv. Consiliul European a agreat impunerea de masuri restrictive si a solicitat Consiliului de ministri adoptarea fara intarziere a acestei decizii. In linie cu declaratia presedintilor Romaniei, Lituaniei si Poloniei, Consiliul European a incurajat Comisia Europeana sa pregateasca un plan cuprinzator de sprijin economic pentru un Belarus democratic", mai reiese din comunicat.

* Consiliul European a condamnat tentativa de asasinare a lui Alexei Navalnii, prin folosirea unui agent chimic cu caracter militar. Liderii au solicitat Federatiei Ruse "sa coopereze deplin cu Organizatia pentru Interzicerea Armelor Chimice" pentru asigurarea unei investigatii internationale impartiale.

"In cadrul discutiilor, presedintele Klaus Iohannis a aratat ca otravirea lui Alexei Navalnii reprezinta o incalcare flagranta a dreptului international, sustinand demararea de indata, de catre Federatia Rusa, a unei anchete impartiale, ample si transparente in vederea aducerii in fata justitiei a celor responsabili", mai mentioneaza sursa citata.

* Cu privire la conflictul din Nagorno-Karabah, Consiliul European a solicitat "incetarea imediata a ostilitatilor, reafirmarea angajamentului partilor fata de un armistitiu durabil si solutionarea pasnica a conflictului", care nu poate fi obtinuta prin mijloace militare sau imixtiuni externe. Liderii europeni au subliniat ca Azerbaidjan si Armenia "trebuie sa revina la masa negocierilor", fara preconditii. Consiliul European si-a reafirmat sprijinul pentru Grupul de la Minsk al OSCE si a solicitat Inaltului Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe si Politica de securitate sa examineze noi modalitati de sustinere de catre Uniunea Europeana a procesului de reglementare a conflictului, precizeaza Administratia Prezidentiala.

"Presedintele Romaniei a reiterat apelul pentru dezescaladarea conflictului si pentru reluarea dialogului politic in vederea identificarii de solutii pasnice, conform dreptului international. De asemenea, presedintele Klaus Iohannis a exprimat sprijinul pentru activitatea Grupului de la Minsk si a sustinut un rol mai activ al Uniunii Europene in solutionarea crizei", se afirma in comunicat.

Alegeri locale în Turcia. Politicianul de opoziție care vrea să-i dea o lovitură lui Erdogan
Alegeri locale în Turcia. Politicianul de opoziție care vrea să-i dea o lovitură lui Erdogan
Alegeri locale vor avea loc duminică, 31 martie, în cele 81 de provincii ale Turciei, iar Partidul Justiției și Dezvoltare (AKP) al președintelui Recep Tayyip Erdogan caută să recâștige...
Problemele financiare ale Rusiei se adâncesc. Băncile sunt mai atente la respectarea sancțiunilor
Problemele financiare ale Rusiei se adâncesc. Băncile sunt mai atente la respectarea sancțiunilor
Companiile petroliere din Rusia se confruntă cu întârzieri la plată de câteva luni, pentru ţiţeiul şi carburanţii livraţi, deoarece băncile din China, Turcia şi Emiratele Arabe Unite au...
#Klaus Iohannis, #Turcia, #Grecia, #Consiliul Europei , #eveniment