Judecatorii exclud probele stranse de SRI in dosarul medicului Astarastoae. Sentinta definitiva: Achitari si acuzatii prescrise

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Marti, 03 Decembrie 2019, ora 09:12
10484 citiri
Judecatorii exclud probele stranse de SRI in dosarul medicului Astarastoae. Sentinta definitiva: Achitari si acuzatii prescrise
Foto: Arhiva Hepta.ro

Dupa aproape 8 ani de procese, medicul Vasile Astarastoae, fost presedinte al Colegiului Medicilor din Romania si fost rector al Universitatii de Medicina si Farmacie din Iasi, scapa de acuzatiile DNA: judecatorii au decis ca o parte din acuzatii sunt prescrise, in cazul altora nu sunt probe pentru a dovedi vinovatia sau ca fapta nu a fost savarsita cu forma de vinovatie.

Medicul Astarastoae fusese condamnat in faza de fond la 2 ani de inchisoare cu suspendare si primise interdictia de a ocupa o functie publica pe durata maxima, respectiv 10 ani.

Decizii de achitare au fost date si in cazul altor 10 persoane si 3 societati comerciale. Sentinta definitiva apartine Curtii de Apel Suceava.

In faza de fond, majoritatea celor inculpati primisera condamnari mici, intre 1 an si 3 ani cu suspendare, sau achitari. Sechestrele puse pe imobilele celor judecati au fost ridicate.

Intreaga minuta a Curtii de Apel Suceava poate fi accesata pe portalul instantelor.

Interceptarile, anulate

Curtea de Apel Suceava a anulat toate probele stranse cu ajutorul serviciilor secrete, SRI sau DIPI, in acest dosar, in perioada 2010-2011, interceptari telefonice si filaje, in baza unor decizii CCR din 2017 si 2019.

"Admite cererile de constatare a nulitatii absolute a actelor procedurale prin care s-a pus in aplicare, in cauza, procedeul probatoriu al supravegherii tehnice", se arata in minuta instantei.

Probele, distruse

Potrivit minutei, printre probele excluse din dosar se numara si: 102 note de redare, procese verbale de redare si certificare a inregistrarilor convorbirilor telefonice, efectuate de catre SRI ori de catre organele de politie judiciara din cadrul DNA - Serviciul Teritorial Iasi.

"In aplicarea deciziilor Curtii Constitutionale nr. 22/2018 si nr. 26/2019, dispune distrugerea unui numar total de 31 suporturi optice continand inregistrarea convorbirilor telefonice (26 suporturi, create de catre SRI) si in mediul ambiental (5 suporturi, create de catre SIPI), indepartarea de la dosarul cauzei a inscrisurilor (in copie ori in original, dupa caz) aratate la literele a-d din paragraful precedent si inlaturarea lor ca mijloace de proba, cu eliminarea redarii continutului convorbirilor si a referirilor concrete la acestea din rechizitoriul intocmit in dosarul nr. 114/P/2010 al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie - Directia Nationala Anticoruptie - Serviciul Teritorial Iasi si din continutul sentintei penale apelate".

Judecatori: "Nu exista probe"

Curtea de Apel Suceava a explicat ca, in cazul abuzului in serviciu, retinut in sarcina lui Astarastoae, medicul a fost achitat in baza articolului potrivit caruia nu exista probe ca a savarsit infractiunea.

In cazul acuzatiei DNA de tentativa la fraude europene instanta a decis ca fapta nu a fost savarsita cu forma de vinovatie prevazuta de lege.

Curtea de Apel Suceava a constatat ca infractiunea de conflict de interese de care era acuzat Astarastoae s-a prescris.

Astarastoae: Vreau sa uit

Medicul Vasile Astarastoa a declarat pentru publicatia Buna Ziua Iasi ca acest proces le-a distrus carierele unor colegi mai tineri care au fost implicati in dosar.

"Ma bucur ca s-a terminat, dupa ce am fost atatia ani balacariti. Timp de 9 ani, nu mi-a fost usor. Datorita (sic!) acestui dosar am facut infarct. Ma bucur ca s-a terminat.

Dintr-un anumit punct de vedere, adica din punct de vedere profesional, acest caz m-a prins la pensie, insa pentru ceilalti a fost mult mai greu, deoarece sunt tineri. Ei se aflau in plina activitate profesionala, iar acest dosar le-a distrus orice dezvoltare profesionala. Ma refer la Daniela Drugus si Adrian Ciureanu... Vreau sa uit", a spus fostul rector.

Acuzatiile DNA

In decembrie 2011, Vasile Astarastoae a fost trimis in judecata de DNA pentru abuz in serviciu contra intereselor publice, tentativa la folosirea de documente ori declaratii false, care are ca rezultat obtinerea de fonduri europene si acuzatia de conflict de interese.

Conform DNA, in perioada 2009-2011, la UMF Iasi era in derulare proiectul finantat din Fondul European de Dezvoltare Regionala si intitulat "Platforma de e-learning la Universitatea de Medicina si Farmacie 'Gr.T.Popa' Iasi". Vasile Astarastoae, in calitate de rector al UMF Iasi si manager de proiect, impreuna cu Daniela Drugus si Ioan-Adrian Ciureanu, au dispus atribuirea ilegala a contractului de achizitie publica catre SC Maguay Impex SRL Bucuresti.

"In aceasta modalitate, UMF Iasi si Ministerul Economiei si Finantelor au fost prejudiciate cu suma totala de 6.126.481,98 lei.

In cursul lunii noiembrie 2010, Vasile Astarastoae, impreuna cu Daniela Drugus, in calitate de manager de proiect, respectiv responsabil financiar, a aprobat in mod nelegal plata catre SC Maguay Impex SRL a sumei de 160.000 lei cu titlu de cheltuieli instruire in conditiile in care aceasta activitate nu a fost realizata.

La randul sau, Ioan Adrian Ciureanu, in calitate de responsabil tehnic al proiectului, a confirmat in fals efectuarea serviciilor de instruire", arata DNA.

Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a declarat vineri, 29 martie, că alianţa PSD-PNL poate lua la redistribuire 20 de mandate de europarlamentari. Europarlamentarul susține că AUR va...
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
#Vasile Astarastoae achitat, #Vasile Astarastoae DNA, #Vasile Astarastoae coruptie, #Vasile Astarastoae SRI , #DNA