Judecatoare cu probleme la DNA, promovate de CSM la Inalta Curte

Joi, 13 Iunie 2013, ora 10:57
3733 citiri
Judecatoare cu probleme la DNA, promovate de CSM la Inalta Curte
Foto: emergingcorruption.com

Doua judecatoare aflate in vizorul DNA au fost promovate la Inalta Curte de Casatie si Justitie de catre sectia de judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii.

Astfel, presedinta Curtii de Apel Iasi, Cristina Petronela Valeanu, a primit aviz pozitiv de la sectia de judecatori a CSM desi anul trecut a fost pusa sub invinuire de procurorii anticoruptie, fiind acuzata ca a si-a anuntat un coleg de la Tribunalul Iasi ca este interceptat, scrie Ziarul de Iasi.

Mai mult, CSM i-a acordat judecatoarei Valeanu "punctaj maxim la etica si integritate", scrie sursa citata. Numirea sa a fost aprobata de CSM in sedinta din 10 iunie si va intra in vigoare la data de 15 iunie.

Cea de a doua numire controversata este a judecatoarei Viorica Trestianu. Aceasta si-a dat demisia din magistratura in 2012 dupa ce numele ei a aparut in dosarul in care colega sa Gabriela Barsan a fost invinuita de fapte de coruptie. Trestianu a fost si ea beneficiara unei excursii platite de avocata Gherbovan-Silinescu, care apara interesele omului de afaceri Gabriel Chiriac. Gherbovan, Chiriac si Barsan au fost pusi sub invinuire, dar dosarul nu a fost inca finalizat de DNA, scrie Romania Libera.

De asemenea, presa a relatat ca Viorica Trestianu ar fi apelat la aceeasi avocata, Claudia Gherbovan, pentru a obtine un post la Curtea de Arbitraj Comercial International.

Pentru a fi numita la Inalta Curte, Trestianu are nevoie de acordul presedintelui tarii deoarece ea a demisionat din magistratura.

Nu sunt singurele decizii controversate luate de sectia de judecatori a CSM in ultima perioada. Saptamana trecuta, sectia de judecatori a CSM a respins solicitarea DNA de retinere si arestare a unui judecator suspectat de coruptie.

Sectia pentru judecatori a CSM a respins luni, 3 iunie 2013, solicitarea procurorilor de incuviintare a retinerii si arestarii preventive a judecatorului Milosioiu, presedintele Tribunalului Dambovita, astfel incat acesta va fi cercetat in stare de libertate.

Conform DNA, judecatorul este acuzat ca a primit bani pentru a pune in libertate o persoana arestata preventiv, urmand sa o condamne cu suspendare. Potrivit DNA, judecatorul Ion Milosioiu ar fi incasat 12.500 de lei din suma totala de 6.000 de euro pretinsa.

CTP, devastator cu Piedone: ”Candidatul Parizer Usturoi. Așa un afront?...Semn rău pentru interlopul poporului”
CTP, devastator cu Piedone: ”Candidatul Parizer Usturoi. Așa un afront?...Semn rău pentru interlopul poporului”
Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a comentat cu aciditate ultima ieșire publică a lui Cristian Popescu Piedone, candidat la Primăria Capitalei, care și-a prezentat programul cu care vrea să...
Va candida Marcel Ciolacu la prezidențiale? „După 20 de ani, este cazul să fie un preşedinte mai de stânga. Vedem după 9 iunie”
Va candida Marcel Ciolacu la prezidențiale? „După 20 de ani, este cazul să fie un preşedinte mai de stânga. Vedem după 9 iunie”
Liderul PSD Marcel Ciolacu a declarat că va decide dacă va candida sau nu la scrutinul prezidenţial în funcţie de rezultatul alegerilor comasate - locale şi europarlamentare - din 9 iunie....
#judecatoare DNA Inalta Curte, #judecatoare Valeanu Trestianu CSM, #aviz CSM judecatoare DNA , #CSM