Jandarmeria Bucuresti trebuie sa faca publice facturile emise in ultimii 5 ani pentru achizitiile de autovehicule si autospeciale

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Marti, 16 Iunie 2020, ora 22:43
7012 citiri
Jandarmeria Bucuresti trebuie sa faca publice facturile emise in ultimii 5 ani pentru achizitiile de autovehicule si autospeciale
Foto: Facebook/ Directia Generala de Jandarmi a Municipiului Bucuresti

Directia Generala de Jandarmi a Municipiului Bucuresti (DGJMB) trebuie sa-i comunice unei persoane mai multe informatii publice privind costul achizitiilor de autovehicule si autospeciale, a unor echipamente de protectie si o serie de documente care stabilesc baza legala a montarii unor astfel de echipamente pe aceste autovehicule si autospeciale.

O femeie, sustinatoare a asociatiei "Evolutie in institutie", solicitase aceste informatii in baza Legii 544/2001 privind liberul acces la informatiile de interes public, dar Jandarmeria a refuzat sa-i raspunda. Asa ca s-a adresat judecatorilor.

Doua instante, Tribunalul Bucuresti (28 octombrie 2019) - prima instanta si Curtea de Apel Bucuresti (15 iunie 2020)- decizie definitiva, au decis ca Jandarmeria trebuie sa comunice aceste date.

"Dispune obligarea paratei (Jandarmeria Bucuresti) la comunicarea catre reclamanta a urmatoarelor informatii de interes public solicitate potrivit cererii inregistrate sub nr. 258700 din 24 aprilie 2019: copia facturilor emise in ultimii 5 ani in baza contractelor de achizitie de autovehicule si autospeciale, precum si pentru achizitia urmatoarelor piese de schimb: faruri, stopuri, geamuri, parbrize, girofaruri pentru orice vehicul din flota auto; dispozitia interna / decizia/ prevederea legal de echipare a vehiculelor prin montarea de grilaje la geamuri, parbrize si girofar pe autovehicule si autospeciale si numarul acestor autovehicule," este o parte din minuta Tribunalului Bucuresti, ramasa definitiva in aceasta saptamana.

Sursa: Portalul instantelor

Au facut trimitere la Legea 544/2001

Judecatorii Tribunalului Bucuresti care au admis in prima instanta solicitarea au explicat in exteso prevederile Legii 544/2001.

Conform Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informatiile de interes public, orice persoana are dreptul sa solicite si sa obtina de la autoritatile si institutiile publice informatii de interes public, iar autoritatile si institutiile publice sunt obligate sa asigure persoanelor, la cererea acestora, informatiile de interes public solicitate in scris sau verbal.

In conformitate cu art.2 din Legea nr. 544/2001, prin informatii de interes public se intelege orice informatie care priveste activitatile sau rezulta din activitatile unei autoritati sau institutii publice, indiferent de suportul ori de forma sau de modul de exprimare a informatiei.

De asemenea instanta retine ca art. din legea 544/2001 prevede ca "Autoritatile si institutiile publice au obligatia sa raspunda in scris la solicitarea informatiilor de interes public in termen de 10 zile sau, dupa caz, in cel mult 30 de zile de la inregistrarea solicitarii, in functie de dificultatea, complexitatea, volumul lucrarilor documentare si de urgenta solicitarii".

Tribunalul si Curtea de Apel au constatat ca informatiile solicitate privesc activitatea Jandarmeriei si rezulta din activitatea acesteia.

"Constata ca actiunea reclamantului este intemeiata, in parte, respectiv pentru comunicarea urmatoarelor informatii: copia facturilor emise in ultimii 5 ani in baza contractelor de achizitie de autovehicule si autospeciale, precum si pentru achizitia urmatoarelor piese de schimb: faruri, stopuri, geamuri, parbrize, girofaruri pentru orice vehicul din flota auto sau dispozitia interna de echipare a autovehiculelor/ dispozitia legala, nu fac parte din categoria informatiilor exceptate de lege de la comunicarea spre interes public, in baza art.1 si art. 55 din legea 554/2004 si o va admite, pe cale de consecinta, urmand ca parata sa fie obligata sa comunice reclamantului informatiile solicitate," motiveaza Tribunalul Bucuresti.

Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Dan Barna lansează un atac la actuala guvernare care protejează în opinia sa "sinecurile şi pensiile speciale" pe care PSD şi PNL le plătesc în continuare. Aceste cheltuieli vor duce la...
Primar prins în timpul unei aventuri amoroase cu o angajată. “Mă, nu vă e rușine, mă? În timpul serviciului?” VIDEO
Primar prins în timpul unei aventuri amoroase cu o angajată. “Mă, nu vă e rușine, mă? În timpul serviciului?” VIDEO
Primarul localității Miheșu de Câmpie, județul Mureș, a fost surprins de mai mulți localnici în timpul unei întâlniri romantice cu o angajată. Scena în care a fost implicat Emil...
#Directia Generala de Jandarmi a Municipiului, #proces Jandarmeria Bucurersti, #Jandarmeria informatii publice , #jandarmi