Senator liberal: „Politicienii români care ezită în privința desființării SIIJ ar trebui să aibă în față argumentul blocării a 80 de miliarde de euro pentru următorii ani”

Duminica, 12 Decembrie 2021, ora 08:25
3764 citiri
Senator liberal: „Politicienii români care ezită în privința desființării SIIJ ar trebui să aibă în față argumentul blocării a 80 de miliarde de euro pentru următorii ani”
Laura-Iuliana Scântei, senator PNL FOTO Hepta

Senatoarea liberală Laura-Iuliana Scântei susține că fără desființarea Secției Speciale, România nu poate scăpa de MCV și riscă declanșarea unei proceduri de infringement după decizia CJUE din luna mai. Aceasta subliniază că desființarea acestei structuri de parchet trebuie făcută după recomandările Comisiei Europene.

Laura Scântei, unul din liberalii cei mai activi în atacurile la adresa USR și a ministrului Stelian Ion, unul dintre cei care au cerut repetat desființarea SIIJ în lunile trecute, nu menționează însă nimic de propunerea actualei coaliții de a înființa în locul SIIJ o actă structură similară, dar cu alt nume.

„Desființarea SIIJ devine o prioritate absolută pentru clasa politică din România după respingerea definitivă de către ÎCCJ a recursului PÎCCJ împotriva raportului Inspecției Judiciare, referitor la activitatea DNA, din perioada ianuarie 2014-iulie 2018.

Scopul inițial al înființării SIIJ, dorit cu bună credință de o parte a magistraților, acela de a funcționa ca o #garanție a independenței magistraților în dosarele penale deschise acestora pentru fapte de corupție, a fost deturnat sub influența politică a unor foști lideri ai PSD, ei înșiși implicați în dosare penale de corupție și fraude cu fonduri europene.

Astfel, prin modul în care i-a fost legiferată competența materială, Secția Specială a devenit “macaraua” de extragere din competența DNA, a dosarelor penale ale unor politicieni precum Liviu Dragnea, dacă vorbim de dosarul Tel Drum, cu scopul de a fi blocate definitiv.

Că este esențială desființarea SIIJ o arată rapoartele MCV, care au evidențiat că SIIJ a fost utilizată pentru a pune presiune asupra judecătorilor și a procurorilor și pentru a schimba cursul unor cazuri de corupție la nivel înalt prin retragerea căilor de atac (până la Decizia CCR 547 din 7 iulie 2020) sau prin solicitarea de probe originale de la alte servicii ale Ministerului Public în cauzele de corupție aflate în curs.

Secția Specială trebuie desființată cât mai repede! Iar Parlamentul are la dispoziție #soluțiaEuropeană pentru desființare și nu una partizană. Existența unui parchet specializat doar pentru judecători și procurori nu reprezintă în sine o garanție pentru respectarea statutului și a independenței magistraților în procedurile judiciare penale care îi privesc.

Adevăratele garanții de independență sunt cele enunțate de Comisia de la Veneția în opinia transmisă în iulie 2021. Forul european solicită nu doar desființarea SIIJ, ci și reglementarea concomitentă în lege a unor norme exprese pentru:

* protecția judecătorilor și a procurorilor pentru soluțiile date cu bună credință în exercitarea atribuțiilor lor;

*o procedură scurtă de clasare a miilor de plângeri șicanatorii (vexatorii) împotriva magistraților, care umplu sertarele SIIJ și ale altor parchete, fără a fi veritabile dosare penale, punând presiune pe judecătorii și procurorii vizați.

* reguli clare pentru garantarea imparțialității și a legalității procedurii de investigare penală a magistraților care săvârșesc fapte penale.

Fără desființarea SIIJ, România nu poate scăpa de MCV și riscă declanșarea unei proceduri de infringement după decizia CJUE din 18 mai 2021 sau blocarea fondurilor din PNRR și a celor din exercițiul financiar multianual 2021 – 2027. Dezbaterea europeană despre condiționarea fondurilor europene de respectarea statului de drept ne arată că este o chestiune de câteva luni până când acest mecanism concret al Comisiei Europene, care pune independența magistraților în centrul criteriilor de măsurare a Domniei Legii (Rule of Law), va fi pus în aplicare.

Politicienii români care ezită în privința desființării SIIJ ar trebui să aibă în față argumentul blocării a 80 de miliarde de euro pentru următorii ani și pierderea credibilității noastre ca stat membru al UE.

Trebuie să învățăm cu toții, deopotrivă politicieni și magistrați, ce a reprezentat « lecția SIIJ » pentru România și, prin dialog cu sistemul judiciar, să eliminăm definitiv, prin lege, nu doar un parchet – anomalie a sistemului, ci adevăratele cauze care au dus la înființarea acestei secții”, a scris Laura Scântei pe pagina sa de Facebook.

Reamintim că, în cadrul negocierilor pentru formarea coaliției PNL-PSD, în cazul SIIJ, Ciolacu a spus că s-a ajuns la decizia de a lăsa specialiştii să găsească soluţiile cele mai bune, astfel încât să nu mai avem MCV.

Stelian Ion, după audierea lui Cătălin Predoiu

Fostul ministru USR al Justiţiei, a cărui demitere a generat criza politică ce se va încheia cu învestirea Guvernului Ciucă, afirmă, miercuri, după audierea lui Cătălin Predoiu, că acesta este dispus să facă orice compromis pentru a obţine funcţia.

„Faptul că ne spune cu nonşalanţă că SIIJ se va desfiinţa, dar se va înfiinţa o altă structură, este realmente o bătaie de joc”, declară Stelian Ion, precizând că „aruncăm carcasa, mimăm desfiinţarea, dar păstram conţinutul”.

Stelian Ion a postat atunci un mesaj pe Facebook intitulat „Marea păcăleală”, referindu-se la audierea lui Cătălin Predoiu pentru Ministerul Justiţiei.

„Cătălin Predoiu, fost şi viitor ministru, a venit azi la audierile din Parlament cu aura celui care, doar pentru a obţine funcţia mult râvnită, este dispus să facă orice gen de compromis. Numeşte acest compromis sulfuros drept deschidere pentru dialog instituţional. Sună bine, doar ca în spatele acestei sintagme se ascund de fapt interesele celor care îşi doresc să menţină starea de fapt din justiţie şi să împiedice orice încercare reală de reformare a CSM, a Inspecţiei Judiciare şi a altor instituţii din justiţie”, a scris Stelian Ion pe Facebook.

Potrivit acestuia, ”faptul că ne spune cu nonşalanţă că SIIJ se va desfiinţa, dar se va înfiinţa o altă structură asemănătoare este realmente o bătaie de joc”

„Cu alte cuvinte, aruncăm carcasa, mimăm desfiinţarea, dar păstram conţinutul. Reînfiinţăm structura dându-i altă denumire, probabil acelaşi sediu, dar mai multe resurse. O structură unică la nivel naţional care încalcă competenţa DNA şi DIICOT, la fel de odioasă ca SIIJ, dar mult mai puternică. Folosind trompetele pesediste şi peneliste poate că va păcăli câţiva naivi in tara, dar cu siguranţă nu va păcăli Comisia Europeana şi nu vom scăpa de MCV prin astfel de şmecherii politice”, a mai scris Stelian Ion.

Predoiu a dat asigurări la Bruxelles că SIIJ va fi desființată până în martie

Anul 2022 va fi unul „determinant” pentru România în ceea ce privește îndeplinirea obligațiilor asumate de țara noastră în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV), spun oficialii Comisiei Europene (CE). Ministrul Justiției Cătălin Predoiu a discutat pe tema MCV cu Vera Jourova, vicepreședintele Comisiei Europene și cu Didier Reynders, comisarul pentru Justiţie.

„Discuţiile s-au concentrat pe cooperarea dintre Ministerul Justiţiei din România şi Comisia Europeană în cadrul MCV, dar şi pe problematica JAI. Ambii oficiali europeni au insistat pe faptul că 2022 va fi determinant pentru îndeplinirea obiectivelor MCV şi a treia rundă de evaluare în cadrul mecanismului Rule of Law. Din această perspectivă, oficialii europeni au subliniat importanţa calendarului pentru realizarea principalelor obiective, desfiinţarea SIIJ, adoptarea legilor justiţiei şi a codurilor penale.

Atât vicepreşedintele, cât şi comisarul au subliniat necesitatea accelerării reformelor şi obţinerea de rezultate concrete, care să poată duce la finalizarea MCV şi continuarea evaluării României exclusiv în cadrul Mecanismului generalizat al UE privind statul de drept. Va fi importantă, pentru atingerea obiectivului de mai sus, care este unul comun al Comisiei şi al României, asigurarea sustenabilităţii reformelor, inclusiv prin respectarea jurisprudenţei CJUE şi a avizelor Comisiei de la Veneţia”, relatează MJ.

Iohannis vorbește despre „anomalii generate de SIIJ” la ședința de bilanț a CSM

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat marţi, 7 decembrie, la şedinţa de bilanţ a CSM, că "anomalii" precum cele generate de Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie trebuie înlăturate.

”Aşteptările românilor de a avea un sistem de justiţie modern, independent şi funcţional sunt la fel de actuale şi legitime. Pandemia şi schimbările din mediul politic autohton au frânat reformele demarate în anii trecuţi, însă acestea nu mai pot întârzia. România are nevoie de un cadru legislativ stabil şi coerent. Procesul de revizuire a Legilor justiţiei trebuie să fie finalizat, iar anomalii precum cele generate de SIIJ, înlăturate. Fac un apel la plenul CSM să folosiţi întreaga dumneavoastră experienţă pentru ca România să facă paşi concreţi în această direcţie”, a afirmat preşedintele.

Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
Iohannis dezaprobă recrutarea militară obligatorie: ”Trebuie mai multă atractivitate pentru cariera militară”
Iohannis dezaprobă recrutarea militară obligatorie: ”Trebuie mai multă atractivitate pentru cariera militară”
Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, marţi, 23 aprilie, că nu va avansa recrutarea militară obligatorie şi a subliniat că pentru cariera militară ar trebui să se facă mai multă...
#Sectia Speciala, #MCV Romania, #Iohannis, #siij, #Catalin Predoiu , #desfiintare sectia speciala