Iranul cere Romaniei arestarea si extradarea unui inalt magistrat acuzat ca ar fi luat mita 500.000 de euro. Ce decizie a luat Curtea de Apel Bucuresti

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Duminica, 14 Iunie 2020, ora 13:11
22285 citiri
Iranul cere Romaniei arestarea si extradarea unui inalt magistrat acuzat ca ar fi luat mita 500.000 de euro. Ce decizie a luat Curtea de Apel Bucuresti
Foto: Youtube/ IranTrue (Captura)

Curtea de Apel Bucuresti a decis ca judecatorul iranian Gholamreza Mansouri, acuzat de fapte de coruptie de autoritatile iraniene, sa fie cercetat sub control judiciar timp de 30 de zile si a respins cererea procurorilor de arestare preventiva. Decizia a fost luata pe 12 iunie si poate fi contestata la Inalta Curte.

Gholamreza Mansouri trebuie sa respecte mai multe obligatii: sa se prezinte la organul de urmarire penala, sau la instanta de judecata ori de cate ori este chemata, sa informeze de indata organul de urmarire penala sau instanta cu privire la schimbarea locuintei si sa se prezinte la organul de politie desemnat cu supravegherea, conform programului de supraveghere intocmit de organul de politie sau ori de cate ori este chemata.

Instanta a stabilit ca Politia Capitalei- Serviciul Investigatii Criminale sa se ocupe de supravegherea judecatorului. "Impune persoanei solicitate obligatia de a nu parasi teritoriul Romaniei fara acordul procurorului sau al instantei," este o alta masura luata de instanta.

Judecatorii romani i-au atras atentia lui Gholamreza Mansouri ca, in caz de incalcare cu rea-credinta a obligatiilor care ii revin, masura controlului judiciar poate fi inlocuita cu masura arestului la domiciliu sau masura arestarii preventive.

Adrese catre Interpol

Discutiile privind solicitarea Iranului de extradare a lui Gholamreza Mansouri vor fi reluate pe 10 iulie, cand urmeaza sa fie prezentate cererea de arestare si documentele anexa.

"Se va emite adresa la Oficiul Roman pentru Imigrari pentru a intocmi un raport cu privire la situatia respectarii drepturilor omului in Iran pe parcursul procedurilor penale si cu privire la situatia inchisorilor.

De asemenea vor comunica daca are calitatea de solicitant de azil, statut de refugiat sau beneficiar al protectiei speciale in Romania. Se va emite o adresa la Interpol pentru a comunica in ce maniera se va putea face preluarea persoanei solicitate de catre autoritatile iraniene in contextul pandemiei Covid 19," se arata in minuta Curtii de Apel Bucuresti, potrivit portalului instantelor.

Anuntul despre retinerea lui Gholamreza Mansouri la Bucuresti a fost facut sambata de purtatorul de cuvant Ministerului de Justitie din Iran, Gholamhossein Esmaeili, potrivit The Teheran Times.

"Mansouri anuntase ca se va intoarce in Iran si se va prezenta la proces, dar, potrivit investigatiilor noastre, ne-am dat seama ca acest anunt nu este serios", a declarat Esmaeili.

Acesta a precizat ca Mansouri nu poate fi transferat in Iran in acest moment din cauza circumstantelor coronavirusului, dar "acest lucru se va intampla in zilele urmatoare".

"Am incredere deplina in Republica Islamica"

Mansouri se numara printre mai multi judecatori care au fost acuzati de coruptie intr-un proces de mare anvergura ce il viza pe un fost inalt functionar judiciar, proces ce a inceput la Teheran la 7 iunie, potrivit Newsweek Romania.

Intr-un videoclip postat online la 8 iunie, Mansouri, fara sa spuna unde se afla, a declarat ca se va intoarce in Iran de indata ce restrictiile de calatorie impuse din cauza pandemiei coronavirusului vor fi ridicate.

"Am incredere deplina in Republica Islamica, in liderul suprem (Ayatollah Ali Khamenei - n.red.) si in sistemul judiciar", a spus Mansouri in videoclip.

Europa Libera scrie ca numele lui Mansouri a aparut ca fiind unul dintre beneficiarii de mita in procesul lui Akbar Tabari, fost sef in sistemul judiciar din Iran. Fostul judecator ar fi primit 500.000 de euro mita de la Tabari.

Acuzat ca a arestat jurnalisti iranieni

Potrivit Welt, mai multe organizatii pentru drepturile omului il acuza pe Mansouri de crime impotriva umanitatii.

Joi, 11 iunie, organizatia Reporterii fara Frontiere (RSF) a depus o plangere oficiala la autoritatile judiciare federale germane prin care a cerut arestarea lui Mansouri pentru suprimarea si condamnarea la inchisoare a zeci de jurnalisti iranien.

Judecatorul si un procuror ar fi dispus retinerea si torturarea a cel putin 20 de jurnalisti iranieni intre ianuarie si martie 2013.

De asemenea, este acuzat ca ar fi fost implicat in uciderea jurnalistului Saeed Karimian, un critic al regimului de la Teheran, si ca i-ar fi retinut pe cativa membri ai familiei lui Karimian in aprilie 2017.

Mansouri ar scapa de urmarirea penala in Europa daca ar fi dus in Iran.

In iunie 2018, Mansouri a obtinut o viza multipla pentru spatiul Schengen emis de Ambasada Germaniei la Teheran, potrivit Welt.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Gholamreza Mansouri, #extradare Gholamreza Mansouri, #Gholamreza Mansouri coruptie, #Gholamreza Mansouri Iran , #magistrati