Ion Iliescu, despre urmarirea penala in Dosarul Revolutiei: Stau cu capul sus la judecata istoriei

Vineri, 13 Aprilie 2018, ora 19:51
7214 citiri
Ion Iliescu, despre urmarirea penala in Dosarul Revolutiei: Stau cu capul sus la judecata istoriei
Foto: Arhiva Hepta.ro

Fostul presedinte al Romaniei, Ion Iliescu, a facut primele comentarii, dupa decizia luata vineri de presedintele Iohannis, care a aprobat urmarirea penala a lui Ion Iliescu si Petre Roman in Dosarul Revolutiei.

Presedintele Klaus Iohannis a transmis, vineri, ministrului Justitiei avizul pe cererea de urmarire penala care ii viza pe Ion Iliescu, Roman Petre si Gelu - Voican Voiculescu in Dosarul Revolutiei, in care sunt acuzati de infractiuni contra umanitatii.

"Am decis sa ies din tacerea pe care mi-am impus-o in legatura cu actiunile justitiei in cazul dosarelor generic numite 'Revolutia' si 'Mineriada', din obligatia de a lamuri cateva lucruri. Prima observatie se refera la finalitatea acestor dosare, finalitate care nu mai are nicio legatura cu aflarea adevarului despre acele evenimente", sustine Ion Iliescu intr-un comunicat de presa postat pe blog.

El sustine in continuare ca este vorba doar de un "spectacol justitiar": "Cum poate afirma cineva ca acesta este scopul acestui spectacol 'justitiar', cand, in cazul evenimentelor din 13-15 iunie 1990 nu a fost judecat, de fapt, nici macar cercetat, vreunul dintre cei care au organizat actiunile violente din ziua de 13 iunie, au atacat sediul Politiei Capitalei, sediul SRI, al Ministerului de Interne, care au raspandit zvonuri ce au incitat la violente, au atacat si incendiat sediul Televiziunii publice si au ranit oamenii care aparau studiourile tv de furia dezlantuita a unor indivizi, la fel de fara chip si identitate ca si teroristii care au atacat fostul sediu al CC al PCR chiar in momentul in care se redacta Comunicatul catre tara a CFSN?".

Ion Iliescu insista si sustine ca prin ceea ce se intampla acum se construieste, de fapt, o alta realitate, pentru a justifica dosarele. "Pentru cei mai multi dintre cei care acuza acum in spatiul public, evenimentele de la 15 martie 1990 de la Targu Mures, nu mai exista, pentru ca, nu-i asa, contrazic tezele lor despre natura si consecintele lor, si nu mai servesc 'cauzei'. La fel, nici evenimentele din 13 iunie 1990 nu mai exista, iar minerii au venit la Bucuresti fara motiv, doar pentru a reprima o manifestatie, cea din Piata Universitatii, pe care organizatorii ei o incetasera a doua zi dupa alegerile din 20 mai 1990. Se construieste o alta realitate, pentru a justifica astfel de dosare", se arata in comunicat.

Mai mult, Iliescu acrediteaza ideea ca dosarele se tot redeschid, iar redeschiderea lor coincide cu crize politice care necesita schimbarea agendei publice: "Aceste dosare au facut obiectul atentiei procuraturii timp de 28 de ani. Au facut obiectul atentiei unor comisii speciale ale Parlamentului Romaniei. De fiecare data solutiile pronuntate au nemultumit pe cineva, de vreme ce se redeschid mereu, coincidenta probabil, atunci cand apar crize de natura politica, in special, care necesita schimbarea agendei publice. Acum ni se spune ca istoria trebuie scrisa de procurori si judecatori. De ce? Ca sa aflam ca o Revolutie dureaza exact cat ii trebuie unui dictator sa decoleze de pe acoperisul sediului puterii? Dupa care, in secunda urmatoare, democratia se instaleaza, institutiile ei infloresc si schimbarea s-a terminat?"

Mai departe fostul presedinte sustine ca procesele in curs nu fac decat sa ofere cadrul justitiei sa inlature acele dovezi care ar contrazice un verdict dat deja in afara cadrului legal.

"Aceasta abordare este pe cat de politizata, pe atat de periculoasa. Nu poti fundamenta un dosar de cercetare penala pe viziunile unora sau altora despre evenimente despre care oricum nu puteau avea o imagine corecta. In acele zile de decembrie 1989 nimeni n-a avut o imagine integrala a evenimentelor. Nimeni nu poate sa spuna ca stie tot ce s-a intamplat, si ca tot ce stim noi, ceilalti, este fals, ca varianta lui are drept de adevar absolut, iar Justitia trebuie sa consfinteasca aceasta varianta. Ei bine, asta se doreste cu aceste doua dosare! Nu dovezile trebuie sa duca spre un verdict, verdictul a fost dat in afara cadrului legal, iar justitia trebuie doar sa inlature acele dovezi care ar contrazice verdictul.

Nu cred ca-si inchipuie cineva ca vechiul sistem abandona, fara sa reziste, puterea, in decembrie 1989, oricat de erodat si de slabit ar fi fost. Avea de partea sa aparatul de represiune, chiar daca unii, mai rapizi in decizii, incepusera sa fuga de pe corabie. Cu unii dintre ei vom avea surpriza sa ne intalnim in organizarea evenimentelor din 13 iunie 1990. Asta daca justitia ar vrea sa cerceteze acele evenimente in mod corect - evenimente care au reprezentat razbunarea lor pentru ca au fost alungati de la putere in decembrie 1989", se mai arata in comunicat.

Ion Iliescu comenteaza si decizia presedintelui Iohannis, de a aproba urmarirea penala, spunand ca nu il mira, dar nu vede care este cadrul legal pentru aceasta: "In ceea ce ma priveste decizia presedintelui Iohannis nu ma surprinde, cu toate ca nu vad care este cadrul legal in care se inscrie. Ma surprinde insa faptul ca, liberi fiind, oamenii nu mai cred ca trebuie sa lupte pentru libertatea lor. De asta au ajuns sa ne dea lectii de democratie oameni care, in timpul ceausismului, au tacut malc, asta cand nu puneau umarul la costruirea cultului personalitatii lui Ceausescu".

In final, fostul presedinte sustine ca doar si-a facut partea lui din datorie si reitereaza buna credinta a celor care au incercat sa "dea un sens si directie schimbarii", atunci cand "o revolta populara a nascut un vid de putere".

"Stiu ca sunt destui cei care nu vad nici acum cu ochi buni faptul ca promisiunile cuprinse in Comunicatul CFSN catre tara, scris, cum spuneam, printre gloante (atacuri despre care se spune acum ca au fost inscenarea noastra!) au fost indeplinite. Nu poti face din actul suprem de demnitate al natiunii romane o 'lovitura de stat', doar pentru ca asa a citit cineva in cartea unul apologet-si angajat!-al Securitatii. Am spus si repet: ar fi fost bine daca am fi avut parte si noi precum Polonia, Ungaria si Cehoslovacia, de o tranzitie negociata. O revolta populara a nascut un vid de putere. Niste oameni, din cele mai diverse zone ale societatii, si de cele mai diverse convingeri politice, au incercat sa dea un sens si o directie schimbarii. Si-au asumat niste responsabilitati.

Acum sunt acuzati ca au indraznit acest lucru. Totul se transforma intr-o farsa, jignind sacrificiul si memoria celor care au luptat pentru libertate si democratie. Probabil ca trebuia sa trecem si prin faza asta. Desi altele sunt problemele de pe agenda natiunii. Care agenda pare sa nu mai aiba nici obiectivul integrarii europene, nici pe cel al dezvoltarii, combaterea saraciei, o viata mai buna pentru romani. Programul Revolutiei Romane ramane in continuare actual. Poate ca asta deranjeaza, in ultima instanta. Dar nu este vina mea ca se intampla asa. Prezentul este opera colectiva. Eu mi-am facut partea mea de datorie, indiferent de ceea ce cred cei care cauta tapi ispasitori pentru esecurile lor. Stau cu capul sus la judecata istoriei".

Parchetul General incepe sa faca lumina dupa 28 de ani

La sfarsitul anului trecut, Parchetul General a anuntat ca au fost descoperite noi probe care fac lumina in Dosarul Revolutiei din decembrie '89.

A fost stabilita componenta comandamentului politico-militar care a preluat, in timp foarte scurt, dupa fuga presedintelui in exercitiu, puterea totala in Romania.

"Referitor la acest aspect a existat o eficienta colaborare cu principalele facultati de drept din tara (Bucuresti, Cluj-Napoca si Iasi), concluzionandu-se, fara echivoc, faptul ca in decembrie 1989 nu a existat vid de putere. In aceasta etapa a anchetei, este posibila o mai buna stabilire a conduitei membrilor noii puteri politico-militare si actiunile de legitimare a acesteia pe plan intern si international", explica Parchetul.

De asemenea, a fost realizata edificarea partiala referitoare la "declansarea si executarea diversiunii militare incepand cu seara zilei de 22 decembrie 1989".

"Este cert faptul ca diversiunea a existat, s-a manifestat complex pe mai multe planuri, fiind cauza principala a numeroaselor decese, vatamari corporale si distrugeri survenite", precizeaza Parchetul ICCJ.

"Nu in ultimul rand, este important de precizat faptul ca, dupa anul 1989, probe importante, de natura sa stabileasca adevarul privind Revolutia, au fost distruse sau alterate, ceea ce face dificila stabilirea, cu claritate, a unui raport de cauzalitate intre anumite conduite, actiuni sau inactiuni si consecintele deosebit de grave ale evenimentelor din decembrie 1989", mai noteaza Parchetul.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#Iliescu dosarele Revolutiei mineriade , #justitie