Ion Ariton: Nu dorim ca mineritul sa dispara

Duminica, 06 Februarie 2011, ora 12:01
1448 citiri
Ion Ariton: Nu dorim ca mineritul sa dispara

Ministrul Economiei, Ion Ariton, a declarat, duminica, dupa intalnirea cu liderii de sindicat din minerit ca ziua de sambata, cand cinci mineri si-au pierdut viata in subteran, a fost o zi "neagra", transmitand condoleante familiilor indoliate.

In ceea ce priveste ajutorul acordat familiilor celor cinci victime, el spune ca Guvernul si Compania Nationala a Huilei isi vor respecta toate obligatiile prevazute in contract. "La nivel de Guvern, miercuri, vom promova o Ordonanta de Urgenta pentru a suplimenta ajutoarele pe care le vom da familiilor", a spus Ariton.

El spune ca nu se doreste ca sectorul mineritului sa dispara ci din contra "vrem sa sprijinim mineritul si crearea mai multor locuri de munca".

"Am declarat inca de la prima vizita in Petrosani ca nu s-a discutat de inchiderea minelor. Se va face o analiza a intregului lant minier in zona, sunt 7, nu am luat decizia inchiderii niciuneia, incercam sa cautam solutii de finantare pentru aceste mine", a declarat ministrul Economiei.

El spune ca in 30 - 60 de zile se vor afla si concluziile finale ale anchetei declansate in acest caz. "Ne dorim sa cream conditii mult mai bune de lucru in zona", sustine Ariton.

La randul sau, ministrul Muncii, Ioan Botis, a declarat: " cat timp va fi minerit, vor mai fi accidente", precizand ca sotiile celor decedati vor fi angajate la Compania Nationala a Huilei, iar copii vor fi sprijiniti in procesul de invatamant.

"Vom sustine prin formare profesionala pe cei care au nevoie. Avem un adolescent de 20 de ani si vom avea grija de el. Putem vorbi de familii cu doi copii minori si vom gasi solutii individualizate. Va fi un pachet mult mai consistent. In bugetul ministerului avem un fond de sprijinire pentru cei aflati in situatii de urgenta. Vom avea o intalnire si cu familiile indoliate. Vreau sa-i asigur pe toti ca suntem alaturi de ei. Sunt fiu de miner. Imi pare rau ca se intampla asemenea lucruri si sunt alaturi de familii", a declarat Botis.

El spune ca in calitate de ministru al Muncii este preocupat foarte mult de situatia locurilor de munca, precizand ca vrea ca acestea sa se patreze in Valea Jiului.

"Vreau ca aceste locuri de munca sa fie salvate pe termen mediu si lung. Zona trebuie dezvoltata si pe alte tipuri de activitati si trebuie gasite si alte alternative", a mai declarat Botis.

Cinci mineri si-au pierdut viata, sambata, in urma unei explozii produse, in subteranul minei de la Uricani. Este vorba despre un inginer si patru electricieni ce lucrau la depanarea unui transformator electric.

Cauza accidentului de munca urmeaza sa fie stabilita in urmatoarea perioada, dupa ce vor fi analizate toate rapoartele de schimb de la mina Uricani.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#ministrul Ion Ariton, #Ioan Botis mineri , #minerit