Iohannis si Orban, opinii diferite in cazul sefului CJ Iasi, Costel Alexe: "Persoane urmarite penal nu au ce cauta in functii publice"/ "Partidul nu-l poate obliga sa-si dea demisia"

Miercuri, 13 Ianuarie 2021, ora 12:053035 citiri
Iohannis si Orban, opinii diferite in cazul sefului CJ Iasi, Costel Alexe: "Persoane urmarite penal nu au ce cauta in functii publice"/ "Partidul nu-l poate obliga sa-si dea demisia"
Foto: Hepta (Arhiva)

"Persoane urmarite penal sau penali nu au ce cauta in functii publice," a fost transant, marti seara, presedintele Klaus Iohannis. El s-a referit la cazul sefului CJ Iasi, Costel Alexe (PNL), cercetat penal de DNA pentru luare de mita si instigare la delapidare, fapte care ar fi fost facute in perioada in care acesta ocupa functia de ministru al Mediului.

"Insa daca dl Alexe va fi cercetat penal, atunci cu siguranta eu m-as astepta cel putin sa se autosuspende din functiile pe care le detine", a punctat Iohannis.

Declaratiile vin dupa ce Ludovic Orban declara luni seara ca in cazul lui Costel Alexe nu exista nicio constrangere legala care sa-l impiedice sa-si exercite mandatul de presedinte al CJ Iasi. "Cum sa impuna partidul ca cineva sa-si dea demisia din functia de presedinte al Consiliului Judetean sau de primar? Aici e o relatie directa, pentru ca presedintele Consiliului Judetean nu a mai fost ales ca in 2016, prin negociere, printr-o majoritate in Consiliul Judetean, ci a fost ales prin votul cetatenilor", declara Orban.

In aprilie 2016, cand Ludovic Orban a fost pus sub acuzare de DNA, politicianul s-a retras din cursa electorala pentru Primaria Capitalei si din functiile din partid. Dupa doi ani de procese, Ludovic Orban a fost achitat definitiv si si-a reluat activitatea politica.

Istoricul dosarului lui Alexe

4 ianuarie- DNA cere ridicarea imunitatii ministeriale.
5 ianuarie- Klaus Iohannis incuviinteaza urmarirea penala.
7 ianuarie- DNA il pune sub acuzare pe fostul ministru al Mediului.
11 ianuarie- Orban declara ca PNL nu-l poate obliga pe Alexe sa demisioneze.
12 ianuarie- Klaus Iohannis: "Persoane urmarite penal nu au ce cauta in functii publice."

Reactia Ralucai Turcan

Marti seara, Raluca Turcan, ministru si prim-vicepresedinte PNL, a raspuns afirmativ cand a fost intrebata daca asteapta ca Alexe sa ia o decizie in sensul renuntarii la functia pe care o detine.

"Cred ca se va intampla lucrul acesta. Din momentul in care a inceput acest scandal, cu un om pe care il cunosc si cu care am lucrat foarte bine in Guvern am avut aceasta asteptare, ca va lasa partea juridica sa isi urmeze cursul si sa nu interfereze cu activitatea domniei sale publica", a mai afirmat prim-vicepresedintele PNL.

Declaratiile lui Iohannis

Presedintele Klaus Iohannis a afirmat marti, referindu-se la cazul fostului ministru al Mediului Costel Alexe, urmarit penal de DNA, ca persoane urmarite penal nu au ce cauta in functii publice.

"Cred ca aceasta discutie trebuia sa aiba loc demult si sa fie mult mai scurta. Am spus dintotdeauna ca persoane urmarite penal sau penali nu au ce cauta in functii publice. Nu stiu daca trebuia sa discute PNL mai repede sau nu.

Insa daca dl Alexe va fi cercetat penal, atunci cu siguranta eu m-as astepta cel putin sa se autosuspende din functiile pe care le detine", a declarat Iohannis

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News