Iohannis, despre protestele magistratilor: Bine au facut ca au iesit; e un atac nemaivazut asupra sistemului de justitie

Marti, 19 Martie 2019, ora 21:40
2803 citiri
Iohannis, despre protestele magistratilor: Bine au facut ca au iesit; e un atac nemaivazut asupra sistemului de justitie
Foto: Arhiva Ziare.com

Presedintele Klaus Iohannis a apreciat marti faptul ca magistratii au iesit in strada pentru a-si spune nemultumirile, avand in vedere ca exista un ''atac nemaivazut'' asupra sistemului de justitie.

Seful statului a fost intrebat, la o dezbatere, cum vede faptul ca mai multi presedinti de instanta au cerut sanctionarea colegilor care protestau, iar jandarmii de la Curtea de Apel Bucuresti i-au izgonit luni pe procurorii si judecatorii care protestau in fata Palatului de Justitie si daca, in acest mod, magistratii vor fi intimidati.

"Da, dar nu vor reusi. Nu se mai reuseste demult in Romania cu asa ceva. Va amintesc doar 10 august, unde ce am vazut? Oameni care au demonstrat pasnic, lejer, deschis, pentru o Romanie mai buna, pentru dreptul lor, si cu o actiune disproportionata, ca sa nu folosesc alte cuvinte, ale institutiilor statului care, nu numai ca s-au facut ei de minune si ca au suferit oameni, ca au fost raniti, au facut Romania de minune. De atunci, daca ati urmarit, in toate rapoartele legate de domeniul drepturile omului, libertati de manifestare, libertatea presei suntem citati la capitolul 'asa nu', din cauza felului in care s-a actionat pe 10 august.

Iar cu magistratii: cei care au protestat - tot respectul si admiratia mea. Este clar ca acei oameni s-au uitat, au rabdat, au tacut, dar acum paharul s-a umplut si bine au facut ca au iesit si au inceput sa isi spuna parerea. Fiindca multe dintre modificarile care s-au facut sunt modificari care afecteaza sistemul de justitie si sunt modificari care sunt de inteles in adevarata dimensiune pentru cei din sistem, nu pentru cineva din afara, care nu are niciun contact direct cu felul in care justitia este organizata in Romania. Deci, oamenii aceia bine au facut ca au iesit: si judecatorii, si procurorii, si ceilalti care lucreaza in justitie, ca sa atraga atentia ca este extrem de grav ce se intampla. Este un atac nemaivazut asupra sistemului de justitie, asupra independentei Justitiei", a afirmat Iohannis, la dezbaterea "Presedinte sau cetatean/ om politic si societate civila", organizata in cadrul Festivalului international de film documentar si drepturile omului de catre One World Romania.

El i-a criticat pe cei aflati in functii de conducere in institutii din justitie care s-au opus protestelor. "Unii pusi pe functii de conducere au fost probabil convinsi sa se declare impotriva acestor manifestari. Mi se pare un lucru complet irelevant. Mai bine nu ziceau nimic ca 'daca taceai, filozof ramaneai'", a mai spus Iohannis.

Seful statului a subliniat ca ar fi bine ca politicienii sa tina seama de protestele magistratilor. "Ei au iesit din disperare si vor sa isi arate aceasta disperare si noi o intelegem", a afirmat el.

Presedintele Iohannis a sustinut ca s-a incercat intimidarea magistratilor, dar nu s-a reusit.

"Ar fi culmea sa fie intimidabili magistratii. Eu cred ca Justitia din Romania este independenta, cred ca magistratii sunt oameni foarte seriosi si foarte bine pregatiti, care isi fac treaba foarte bine. Si, tocmai de aceea, o clica politica, care, acum, pur intamplator, este la putere, si multi dintre ei au dosare penale, incearca sa-si subjuge Justitia politic.

Noi am avut in Romania, din pacate, mai multi ani de Justitie politizata decat de Justitie libera. Acum, cand avem Justitie independenta, am face bine sa o pastram asa si sa-i ajutam. Si nu-i vorba de Ordonanta 7. Ordonanta 7 a fost ultima picatura care a facut sa se umple prea mult paharul. De fapt, intregul asalt organizat asupra Justitiei a pornit aproape din prima zi de cand acesti pesedisti au ajuns la putere, cu Ordonanta 13. De atunci, avem un asalt neintrerupt, organizat si intentionat al PSD-ului asupra Justitiei. Trebuie sa spunem lucrurile foarte clar. Nu trebuie sa ne ferim de aceste chestiuni. Daca tot vorbim asa, de jur imprejur, poate ne iau de prosti. Dar eu nu cred ca suntem noi prostii", a declarat seful statului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei a afirmat că expunerea din ultima perioadă i-a făcut foarte mult rău în viaţa personală, subliniind că nu i se pare normal ca...
#Iohannis proteste magistrati, #Iohannis justitie , #proteste magistrati