Ioan Niculae ar putea fi eliberat condiționat la câteva luni după ce a intrat la pușcărie. Este condamnat definitiv în două procese

Miercuri, 10 Noiembrie 2021, ora 15:27
2666 citiri
Ioan Niculae ar putea fi eliberat condiționat la câteva luni după ce a intrat la pușcărie. Este condamnat definitiv în două procese
Patronul Interagro, Ioan Niculae. FOTO: Facebook / Ioan Niculae

Patronul Interagro, Ioan Niculae, poate fi eliberat condiționat după executarea numărului de zile de pușcărie calculat după ce omul de afaceri a făcut contestație la executare.

Contestația a fost făcută de Ioan Niculae în vara acestui an, după ce a fost condamnat, în februarie 2021, la 5 ani de închisoare pentru cumpărare de influență, instigare la evaziune fiscală şi instigare la spălare de bani.

„Admite cererile reunite privind liberarea condiţionată a deținutului N. I. (n.r. – Niculae Ioan). Dispune liberarea condiţionată a condamnatului N. I., fiul lui (...), deţinut în Penitenciarul Constanța – Poarta Albă pentru executarea pedepsei aplicate prin sentinţa penală nr. 2292/2018 a Tribunalului Bucureșți Secţia I Penală, mandat nr. 6144/2021, dacă nu este reţinut sau arestat în altă cauză. (...) Cu drept de contestaţie în 3 zile de la comunicare pentru procuror şi condamnat. Pronunţată în camera de consiliu, azi 10.11.2021”, se arată în decizia Judecătoriei Medgidia.

Cum a ajuns Ioan Niculae să ceară liberarea după câteva luni

Ioan Niculae a avut două condamnări în instanțe:

  • ultima, în Dosarul Interagro (5 ani de închisoare la Curtea de Apel, definitivă în februarie 2021)
  • prima, în Dosarul Mită la PSD (2 ani și 6 luni de închisoare, definitivă în 2015).

Cele două condamnări au fost contopite, lui Ioan Niculae i s-a scăzut aproape un an, apoi i s-au aplicat prevederile legale care îi dau dreptul să ceară eliberarea după executarea a jumătate din pedeapsă, deoarece are peste 60 de ani.

Iată decizie din data de 27 august 2021 a Tribunalului București:

  • „Admite, în parte, contestaţia la executare formulată de contestatorul condamnat Niculae Ioan”.
  • „Scade din pedeapsa de 5 ani închisoare aplicată contestatorului condamnat Niculae Ioan prin sentinţa penală nr 2292 din 01 noiembrie 2018 a Tribunalului Bucureşti-secţia I penală, definitivă prin decizia penală nr 179/A din 18 februarie 2021 a Curţii de Apel Bucureşti -secţia I penală, în baza căreia s-a emis mandatul de executare a pedepsei nr 6144 din 18 02 2021, perioada de 197 zile închisoare considerată ca executată din pedeapsa de 2 ani şi 6 luni închisoare aplicată acestuia prin sentinţa penală nr 1043/2013 a Judecătoriei Sector 1 Bucureşti, definitivă prin decizia penală nr 508/2015 a Curţii de Apel Bucureşti, pedeapsă contopită în pedeapsa de 5 ani închisoare”.
  • „Dispune comunicarea prezentei hotărâri către Penitenciarul Poarta Albă, în vederea punerii în executare la rămânerea definitivă a acesteia. Pronunţată în şedinţă publică azi 27.08.2021”.

Condamnat definitiv la 5 ani de închisoare

Pe 18 februarie 2021, patronul grupului Interagro, Ioan Niculae, a fost condamnat definitiv, de Curtea de Apel Bucureşti la 5 ani de închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunilor de cumpărare de influenţă, instigare la evaziune fiscală şi instigare la spălare de bani.

În acelaşi dosar, Gheorghe Bunea Stancu, fost preşedinte al Consiliului Judeţean Brăila şi fost preşedinte al PSD Brăila, a fost achitat pentru trafic de influenţă.

De asemenea, Nicoleta Mariana Toncea (soţia lui Ioan Niculae, preşedinte Interagro la data faptelor) a fost condamnată la 3 ani de închisoare cu suspendare pentru complicitate la evaziune fiscală şi complicitate la spălare de bani, iar Viorel Bărac (director general al Interagro) a primit 3 ani şi 6 luni închisoare pentru evaziune fiscală şi spălare de bani.

Potrivit DNA, în perioada august 2008 - martie 2009, între Interagro SA şi Libarom Agri SRL, societate specializată în producţie agricolă şi tranzacţii cu produse agricole, s-a încheiat şi derulat un contract fictiv având ca obiect prestarea unor servicii de publicitate.

În baza acestui contract, au fost înregistrate în contabilitatea firmei Interagro SA operaţiuni nereale în baza cărora s-au eludat plăţile taxelor şi impozitelor către bugetul de stat.

Procurorii arată că obiectul contractului a constat în realizarea de materiale promoţionale (brelocuri, post-it-uri şi standuri) pentru SC Interagro SA.

„Concret, în urma încheierii şi derulării contractului respectiv, ca urmare a deciziei inculpatului Ioan Niculae, au fost înregistrate în evidenţa contabilă cheltuieli deductibile în sumă totală de 36.245.000 lei. În aceeaşi perioadă, tot inculpatul Ioan Niculae a fost cel care a decis şi coordonat realizarea unui circuit de spălare a banilor, prin intermediul unor operaţiuni fictive, prin firmele faţă de care s-a dispus trimiterea în judecată ca persoane juridice, scopul fiind acela de a externaliza veniturile firmei 'mamă' (Interago SA), pentru a nu fi supuse taxării/impozitării, de a crea imposibilitatea urmăririi sumelor de bani intrate în firmă de către eventuali creditori în cazul existenţei unor datorii, de a finanţa unele afaceri din cadrul grupului fără a se apela la metodele obişnuite (împrumuturi, credite bancare)”, susţine DNA.

Unde își ducea banii Ioan Niculae

Conform procurorilor, în acest fel a fost finanţată cu 5 milioane de euro firma Intervitt (divizia de vinificaţie a grupului Interagro), prin majorarea capitalului social prin aportul unei firme de tip offshore din Insulele Virgine Britanice ce îşi desfăşoară activitatea în Cipru, controlată de Ioan Niculae.

Procurorii mai spun că, în perioada ianuarie - martie 2009, patronul grupului SC Interagro SA, Ioan Niculae, a iniţiat şi desfăşurat activităţi de corupere a omului de afaceri de origine libaneză Said Baaklini şi a unei alte persoane, a unor funcţionari publici şi înalţi demnitari ai statului, cu scopul de a-i convinge să promoveze o hotărâre de Guvern prin care să fie acordate facilităţi fiscale privind subvenţionarea achiziţiei de îngrăşăminte chimice. Acest lucru ar fi adus un beneficiu direct firmei Interagro de circa 600 milioane euro, reprezentat de vânzarea îngrăşămintelor chimice din stocurile existente sau ce urmau a fi produse.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Bărbat prins când primea mită 20.000 de euro de la ruda unei persoane trimise în judecată. Ce a promis în schimbul banilor
Bărbat prins când primea mită 20.000 de euro de la ruda unei persoane trimise în judecată. Ce a promis în schimbul banilor
Un bărbat a fost reţinut pentru trafic de influenţă după ce a fost prins când primea 20.000 de euro de la o rudă a unei persoane trimise în judecată, în schimbul promisiunii că poate...
Dumitru Buzatu, eliberat din închisoare după ce a făcut un denunț la DNA. Decizia instanței în cazul fostului baron PSD
Dumitru Buzatu, eliberat din închisoare după ce a făcut un denunț la DNA. Decizia instanței în cazul fostului baron PSD
Tribunalul Vaslui a decis luni, 15 aprilie, plasarea în arest la domiciliu a fostului lider PSD Dumitru Buzatu, acuzat de luare mită, aflat până acum în arest la Penitenciarul Vaslui....
#Ioan Niculae Interagro, #DNA, #liberare conditionata , #DNA
Comentarii