Fostul director al Spitalului de Urgenţă Piatra Neamţ, trimis în judecată pentru abuz în serviciu. Ce schemă infracțională a folosit

Joi, 18 Noiembrie 2021, ora 11:562913 citiri
Fostul director al Spitalului de Urgenţă Piatra Neamţ, trimis în judecată pentru abuz în serviciu. Ce schemă infracțională a folosit
Ioan Lazăr este fost director al Spitalului de Urgenţă Piatra Neamţ FOTO Stiri-Neamt.ro

Ioan Lazăr, fostul manager al Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ, a fost trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie într-un dosar în care este acuzat de abuz în serviciu, a informat joi, 18 noiembrie, DNA.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Bacău au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:

  • Ioan Lazăr și Oana Dana Murariu, care erau manager al Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț, respectiv șef al Serviciului de Achiziții din cadrul aceleiași unități medicale, atunci când au comis faptele, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu.
  • O persoană fizică, la data faptelor administrator al unei societăți comerciale, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu.

Ce au menționat procurorii în rechizitoriu

În 2015, inculpații Lazăr Ioan și Murariu Oana – Dana și-ar fi încălcat atribuțiile de serviciu prevăzute de lege în legătură cu desfășurarea unei proceduri de achiziție publică ce a vizat „Reabilitarea și modernizarea secției pediatrie din cadrul SJU Piatra Neamț”.

Contractul respectiv a fost atribuit unei asocieri de firme din care făcea parte și societatea omului de afaceri, inculpat șie el.

Concret, inculpatul Lazăr Ioan ar fi dispus întocmirea documentației premergătoare de avizare a lucrărilor de intervenție și organizarea procedurii de achiziție publică prin procedura cererii de oferte, după ce omul de afaceri i-ar fi pus la dispoziție lista de dotări medicale și nemedicale și prețurile acestora.

S-ar fi urmărit, pe de o parte, estimarea unei valori nejustificate a achiziției și, pe de altă parte, participarea la procedură a unui singur ofertant.

Inculpații Lazăr Ioan și Murariu Oana – Dana ar fi întocmit și avizat nota justificativă prin care a fost stabilită valoarea estimată a contractului de achiziție publică la suma de 11.858.855 lei (fără TVA), cunoscând că estimarea supraevaluată a dotărilor medicale și nemedicale a fost realizată de omul de afaceri menționat mai sus (5.014.294 lei - echivalentul a 1.129.727 euro - care reprezenta aproximativ 42% din valoarea contractului).

De asemenea, cei doi ar fi întocmit documentația de atribuire a contractului și răspunsurile la solicitările de clarificări formulate în privința specificațiilor tehnice în cursul procedurii, tot cu ajutorul omului de afaceri, pentru a restricționa accesul altor operatori economici la procedură.

Deși lucrările din cadrul proiectului nu au fost finalizate nici până în prezent, echipamentele ce au făcut obiectul contractului încheiat de Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț cu asocierea respectivă au fost livrate și achitate în perioada decembrie 2015 – decembrie 2017.

De exemplu, unul dintre acele echipamente, un aparat Roentgen care nici măcar nu corespundea cu cel ofertat, livrat la data de 21 decembrie 2015, a stat un an în holul principal al spitalului și încă un an în clădirea centralei termice, ulterior fiind făcute demersuri pentru utilizarea acestuia în cadrul altei secții, începând cu data de 04 decembrie 2018.

Prejudiciul cauzat spitalului prin încălcarea prevederilor legale cu ocazia organizării procedurii de achiziție publică este estimat la 2.531.421 lei concomitent cu obținerea unui folos necuvenit în același cuantum pentru asocierea respectivă.

Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț a precizat că se constituie parte civilă în cauză.

A fost dispusă instituirea sechestrului asigurător asupra mai multor bunuri imobile ce aparțin inculpaților.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Neamț cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Inculpații Lazăr Ioan, Murariu Oana – Dana și persoana fizică – om de afaceri au mai fost trimiși în judecată de procurorii anticorupție pentru săvârșirea unor infracțiuni similare.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News