Inteligenta artificiala a analizat relatiile a peste 11.000 de cupluri si a aflat ce determina fericirea sau nefericirea in cuplu

Miercuri, 19 August 2020, ora 04:03
6954 citiri
Inteligenta artificiala a analizat relatiile a peste 11.000 de cupluri si a aflat ce determina fericirea sau nefericirea in cuplu
Foto: Pixabay

Un studiu fara precedent despre relatiile amoroase, realizat pe 11.000 de cupluri, cu ajutorul inteligentei artificiale (AI), a identificat factorii principali care ii fac pe oameni sa fie multumiti de relatia lor. Descoperirile arata ca fericirea in cuplu inseamna mai mult decat persoana cu care alegi sa traiesti.

Oamenii de stiinta au analizat datele de la 11.000 de cupluri si au descoperit ca, de fapt, caracteristicile specifice relatiilor sunt factori predictori mai puternici ai calitatii relatiei, decat caracteristicile individuale.

Cu alte cuvinte, tipul de relatie pe care il construiesti cu un partener ar putea fi mai important pentru fericirea ta, decat caracteristicile individuale ale celor implicati in relatie. Cercetatorii au luat in calcul cat de satisfacuta este o persoana cu propria viata, nivelul de anxietate sau daca parintii au avut o casnicie de succes.

Diferentele individuale conteaza mai putin in relatii

"Un aspect surprinzator al studiului a fost ca imediat ce am avut toate datele la indemana, diferentele individuale au disparut", a spus Samantha Joel, psiholog si cercetator principal in cadrul studiului, de la Universitatea de Vest din Canada.

Stiinta relatiilor exista de cateva decenii si a dus la dezvoltarea multor teorii privind ceea ce face cuplurile fericite sau nefericite.

Cercetatorii spun ca o provocare principala in acest domeniu este colectarea de date la scara larga, pentru a sustine descoperirile facute in studiile anterioare mai mici. Procesul poate fi scump si poate dura foarte mult timp, din punct de vedere al recrutarii si al procesului de intervievare a participantilor, scrie Science Alert.

O solutie ar putea fi inteligenta artificiala (AI), care are abilitatea de a cauta prin cantitati imense de date colectate de la laboratoare individuale. In cadrul acestui nou studiu, echipa lui Joel a folosit exact aceasta metoda, folosind un sistem numit Random Forests.

"Experientele afective negative, depresia sau atasamentul nesigur sunt cu siguranta factori de risc in relatie", scriu cercetatorii in lucrarea lor.

"Dar daca oamenii totusi reusesc sa stabileasca o relatie caracterizata prin apreciere, satisfactie sexuala si lipsa de conflict si isi percep partenerul ca fiind implicat si receptiv afectiv, factorii de risc individual pot conta mai putin."

Desi exista o gama uriasa de perspective statistice potentiale - si numeroase limitari interpretative, trebuie spus, impuse de aceste tipuri de metode analitice - concluziile se reduc pana la un adevar destul de simplu, spune Joel.

"Intr-adevar, sugereaza ca, de fapt, caracteristicile persoanei pe care o alegem sunt mai putin importante decat ca relatia pe care o construim impreuna", a explicat Joel pentru Inverse.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

A fost inventat softul care ghicește dacă un angajat e gata să-și dea demisia. Cum ar putea utiliza patronii rezultatele
A fost inventat softul care ghicește dacă un angajat e gata să-și dea demisia. Cum ar putea utiliza patronii rezultatele
Patronii îngrijoraţi de fluctuaţia angajaţilor sau care îşi pun întrebări despre perioada de timp în care o persoană recrutată va rămâne la noul ei loc de muncă ar putea conta, în...
Adobe a introdus un nou set de instrumente bazate pe inteligență artificială
Adobe a introdus un nou set de instrumente bazate pe inteligență artificială
Adobe a introdus un nou set de instrumente bazate pe inteligență artificială în software-ul său de editare video, Premiere Pro, marcând un pas important în simplificarea și eficientizarea...
#cercetare, #inteligenta artificiala, #fericire, #nefericire, #cuplu , #eveniment