Cu fata la alegatori: Ion M. Ioniță, despre un posibil USL 2.0 după alegerile din 9 iunie: „Depinde de scorul pe care îl va înregistra această alianța”

Institutul Revolutiei Romane, condus de Ion Iliescu, face concert de comemorare pe 22 decembrie. Grupurile civice contesta evenimentul

Vineri, 20 Decembrie 2019, ora 16:13
9468 citiri
Institutul Revolutiei Romane, condus de Ion Iliescu, face concert de comemorare pe 22 decembrie. Grupurile civice contesta evenimentul
Foto: Facebook/ Catalin Tenita

Institutul Revolutiei Romane organizeaza, duminica, un concert in Capitala, pentru a comemora 30 de ani de la caderea comunismului. Mai multe grupuri civice contesta evenimentul si atrag atentia ca acesta reprezinta o jignire adusa memoriei eroilor Revolutiei.

Institutul Revolutiei Romane se afla in subordinea Senatului, fiind condus de Ion Iliescu, in calitate de presedinte, si Gelu Voican-Voiculescu, director general al acestui eveniment, potrivit unui comunicat de presa remis vineri Ziare.com. Cei doi sunt inculpati in Dosarul Revolutiei pentru crime impotriva umanitatii.

"Este vorba despre un concert desfasurat de la ora 16:00 in Piata George Enescu, intr-un spatiu alaturat Pietei Revolutiei, acolo unde acum 30 de ani s-a murit pentru libertate. Vor concerta Holograf, Vunk, Andra, Corina Chiriac, Irina Loghin, Gabriel Dorobantu, Mioara Velicu, Horia Moculescu etc.

Mai multe organizatii civice protesteaza fata de organizarea evenimentului si atrag atentia ca acesta reprezinta o jignire adusa memoriei eroilor martiri ai Revolutiei din 1989 si urmasilor acestora", potrivit comunicatului citat.

Grupurile civice care contesta concertul sunt Freedom House, Forum Apulum, #REZISTENTA, Geeks For Democracy, Initiativa Romania si Coruptia Ucide.

Acestea argumenteaza ca organizarea unui concert si nu a altui tip de eveniment comemorativ exact in ziua de 22 decembrie, intr-un moment si un loc cu incarcatura solemna deosebita nu poate fi decat un act de sfidare.

"Un eveniment cu muzica usoara si populara nu poate fi, in niciun caz si sub nicio forma, acceptabil ca semn de respect pentru cei peste 1100 de martiri ai Revolutiei, pentru ranitii din decembrie 1989 si pentru familiile acestora. Dimpotriva, astfel de evenimente constituie o desacralizare a memoriei victimelor si ducerea in derizoriu a comemorarii celor jertfiti pentru libertate", se arata in document.

In plus, grupurile civice subliniaza ca organizatorii concertului au fost direct implicati in Revolutie, fiind inculpati de altfel pentru crime impotriva umanitatii in Dosarul Revolutiei.

"Organizatorii acestui eveniment au jucat roluri-cheie in desfasurarea tragediilor din decembrie 1989 si atat Ion Iliescu, cat si Gelu Voican-Voiculescu sunt inculpati pentru crime impotriva umanitatii ca urmare a acestui fapt.

Este imoral si inadmisibil, o dovada de cinism enorm ca acesti doi inculpati sa organizeze orice manifestare publica privind victimele din 1989, cand probele ce-i incrimineaza in dosarul Revolutiei reflecta rolul lor direct si / sau indirect in moartea sau ranirea romanilor in acele zile.

Mai mult, folosirea a peste 100.000 de euro din banii publici pentru acest eveniment constituie o sfidare in plus la adresa romanilor, la 30 de ani de la caderea comunismului", conform documentului.

Totodata este contestata si locatia aleasa pentru concert.

"Organizarea evenimentului in spatiul adiacent Pietei Revolutiei, unde, in fata Ministerului de Interne (fostul sediu al CC al PCR), are loc o comemorare, alaturi de familiile celor ucisi la Revolutie reprezinta un motiv in plus ca acest concert sa nu aiba loc. Comemorarea este un eveniment solemn, in cadrul caruia va avea loc amintirea publica a numelor tuturor celor care au murit in decembrie 1989, precum si proiectia unor imagini ale acelor momente de sacrificiu care au stat la baza Romaniei democratice de astazi.

Comemorarea are loc de la ora 18:30, fiind precedata de un Mars Memorial cu plecare la ora 17:00 din Piata Victoriei pe ruta Piata Romana, Piata Universitatii, Piata Revolutiei - toate locuri in care s-a murit pentru libertate. Un concert de muzica usoara si populara in imediata vecinatate a acestei comemorari va afecta solemnitatea evenimentului, care a fost anuntat si aprobat conform legislatiei in vigoare atat de catre Primaria Municipiului Bucuresti, cat si de Ministerul Afacerilor Interne", mai evidentiaza grupurile mentionate.

Organizatiile cer "de urgenta remedierea acestei situatii rusinoase, de natura a afecta un moment crucial pentru cinstirea memoriei celor care si-au dat viata in lupta pentru democratie":

1. Cerem Primariei Generale a Municipiului Bucuresti sa ia masurile ce se impun pentru ca evenimentul organizat in Piata Revolutiei de catre grupurile civice sa se desfasoare in bune conditii

2. Cerem Institutului Revolutiei Romane sa anuleze aceasta farsa si sa-si ceara public scuze pentru initiativa de organizare a unei chermeze unde au murit romanii in 1989.

3. Cerem tuturor artistilor participanti sa-si anuleze participarea la eveniment.

4. Cerem tuturor institutiilor statului sa nu gireze prin parteneriat sau si participare acest spectacol grotesc, ce intineaza memoria celor ucisi in decembrie 1989

5. Cerem Senatului Romaniei, in subordinea caruia se afla Institutul Revolutiei Romane sa-i demita cu efect imediat pe inculpatii Ion Iliescu si Gelu Voican-Voiculescu de la conducerea acestuia si sa prezinte public un angajament de reformare reala a institutiei, in asa fel incat sa reflecte scopul si misiunea acesteia, in acord cu respectul datorat momentului decembrie 1989 si importanta acestuia in parcursul democratic al Romaniei.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#concert bucuresti 22 decembrie, #revolutie concert bucuresti decembrie , #Revolutie