Instanta a decis: Dan Trancota a fost colaborator al Securitatii

Miercuri, 08 Aprilie 2009, ora 23:18 3021 citiri
Foto: stirilocale.ro

Curtea de Apel Bucuresti a decis, prin sentinta definitiva si irevocabila, ca liderul PIN Mehedinti, Dan Trancota, are calitatea de colaborator al fostei Securitati.

Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii a atacat cu recurs decizia Tribunalului Bucuresti din 30 septembrie 2008, potrivit careia Dan Trancota nu a colaborat cu Securitatea.

Magistratii Tribunalului Bucuresti au ajuns la concluzia ca fostul prefect de Mehedinti Dan Trancota nu a facut politie politica, deoarece notele informative date Securitatii nu au pus viata nimanui in pericol, conform motivarii deciziei.

Totodata, judecatorii au mai constatat ca teroarea regimului comunist l-a fortat pe acesta sa accepte o colaborare cu statul.

Pe de alta parte, instanta considera ca atitudinea actualului lider al PIN Mehedinti, de a accepta colaborarea cu Securitatea, a fost "reprobabila" si poate fi considerata "in neconcordanta cu normele de bun simt si cu cele privind dreptul la viata privata si intima", se arata in motivarea deciziei de necolaborare cu Securitatea data de Tribunalul Bucuresti.

Cu toate acestea, judecatorii mai arata ca, in acea perioada, nu erau recunoscute normele de bun simt si dreptul la viata privata si considera ca, intr-o societate in care "se traieste permanent cu teama fata de concetatean, indusa de autoritatile statului", nu se putea vorbi decat de "satisfacerea necesitatilor" lui Ceausescu si a grupurilor de interese care il sprijina.

Avand in vedere societatea in care traia, Trancota nu poate fi considerat colaborator al Securitatii doar pentru ca a dat informatii despre un profesor care admira istoria poporului german si cultura anglo-saxona, despre activitatea profesionala a doi medici si despre doctrina religioasa a unei familii, se arata in motivare.

Dan Trancota, liderul Partidului Initiativa Nationala (PIN) Mehedinti, ar fi dat note informative Securitatii sub numele "Dorin", se arata in sesizarea depusa de Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) in instanta.

Potrivit CNSAS, Dan Trancota a dat informatii despre un profesor de istorie care avea "idei neconforme cu realitatea si supraaprecia civilizatia anglo-saxona", despre o familie din comuna Greci, care facea parte dintr-o secta religioasa, dar si despre aspecte din viata privata a unor profesori, medici repartizati in localitate si despre "aspecte de competenta organelor de militie".

Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii s-a sesizat din oficiu pentru verificarea lui Dan Trancota, atunci cand acesta si-a depus candidatura din partea PIN, pentru ocuparea postului presedinte al Consiliului Judetean Mehedinti. Dan Trancota a fost prefect de Mehedinti intre anii 2000-2004.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News
Scrie pe Ziare.Com