INSP a actualizat algoritmul de testare pentru COVID-19

Vineri, 27 Martie 2020, ora 15:44
10805 citiri
INSP a actualizat algoritmul de testare pentru COVID-19
Foto: Arhiva Ziare.com

Algoritmul de testare pentru COVID-19 a fost actualizat si publicat vineri pe site-ul Institutului National de Sanatate Publica (INSP).

Potrivit documentului elaborat de Centrul National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile, in vederea optimizarii activitatilor de testare pentru COVID-19, de internare si de externare, se cere respectarea noilor recomandari.

Strategia trebuie sa fie axata pe detectarea rapida a cazurilor de COVID-19, in vederea limitarii transmiterii, si pe obtinerea de dovezi de transmitere comunitara nedetectata, arata sursa citata.

Descarca de aici:

Astfel, prioritizarea testarii in ordinea descrescatoare a importantei este:

* Persoane simptomatice cu istoric de calatorie internationala;

* Contacti apropiati simptomatici ai cazurilor confirmate;

* Personal medico-sanitar simptomatic;

* Cazuri de pneumonie fara alta etiologie, din toate categoriile de varsta si din toate spitalele;

* Cazuri de SARI fara alta etiologie, din toate categoriile de varsta si din toate spitalele;

* Persoane institutionalizate simptomatice;

* Pacienti inainte de procedura de transplant (asimptomatici) si donatorii de celule stem hematopoietice inainte de donare.

Testarea se face doar la recomandarea medicului, atat in sistemul public, cat si in cel privat.

Potrivit documentului, nu fac obiectul testarii contacti asimptomatici ai cazurilor confirmate, inclusiv personal medico-sanitar, si persoane asimptomatice cu istoric de calatorie internationala.

In aceste cazuri este prevazuta testare ulterioara la aparitia simptomatologiei in decurs de 14 zile de la ultimul contact, respectiv de la data intrarii in Romania.

Ramai pe Ziare.com pentru a afla cele mai noi informatii despre evolutia COVID-19: In Romania sunt peste 1.200 de cazuri confirmate, Spania a ajuns in situatie critica.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#algoritm testare coronavirus INSP , #coronavirus