Afacerist trimis în judecată după 8 ani de cercetări. Cum a înșelat statul cu peste 5 milioane de lei prin metoda biletelor de călătorie subvenționate

Autor:N.G.
Vineri, 26 Noiembrie 2021, ora 03:253887 citiri
Afacerist trimis în judecată după 8 ani de cercetări. Cum a înșelat statul cu peste 5 milioane de lei prin metoda biletelor de călătorie subvenționate
Societățile au ca obiect de activitate transportul de călători

Administratorul a două societăți comerciale de transport călători din Alba a fost trimis în judecată de procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba pentru infracțiunea de înșelăciune cu consecințe deosebit de grave.

Cercetările în dosar datează de peste 8 ani, în 2013 fiind reținute sau arestate preventiv un număr de nouă persoane, dintre care doi administratori și șapte angajați, șoferi pe autobuzele celor două societăți comerciale. În final, a fost trimis în judecată la Tribunalul Alba doar unul dintre administratori, Mihai Țimonea. Acesta, alături de un frate de-al său, a fost arestat preventiv o perioadă de câteva luni în cursul anului 2013. Părți civile în dosar sunt Ministerul Transporturilor și Ministerul Muncii. Dosarul a fost înregistrat la Tribunalul Alba miercuri, 24 noiembrie 2021.

Afaceristul este acuzat că a pus la cale o manevră infracțională prin care a fraudat bugetul statului cu mai mult de 5 milioane de lei prin decontarea în fals a mii de bilete de călătorie subvenționate de stat.

”Din cercetările efectuate până în prezent, s-a stabilit că reprezentanţii celor două societăţi comerciale de transport persoane din Câmpeni şi Baia de Arieş, au impus angajaţilor ce deţin calitatea de conducători auto, să realizeze venituri ţintă, pe fiecare rută de transport, prin obţinerea de bilete subvenţionate, chiar daca persoanele beneficiare ale acestora nu au efectuat deplasări. Pentru realizarea scopului, conducătorii auto şi-au stabilit legături cu diferite persoane din localităţi situate pe rutele de transport, care în schimbul unor sume de bani, obţineau bilete de transport subvenţionate, ce erau ulterior folosite la decontare.

Activităţile ilicite s-au desfăşurat începând cu anul 2009 (până în 2013 - n.r.), pe rute de transport rutier de persoane de pe raza judeţelor Alba, Bihor, Arad, Hunedoara, Cluj şi Timiş, iar pentru sporirea veniturilor, învinuiţii au colectat şi decontat în mod fraudulos, cupoane statistice ale biletelor speciale pentru călătorii gratuite, cu autobuzele, destinate veteranilor de război, pensionarilor şi persoanelor cu handicap”, se afirmă într-un comunicat al IPJ Alba transmis la momentul respectiv.

Cu ocazia percheziţiilor efectuate la domiciliile şi firmele persoanelor cercetate au fost găsite importante sume de bani respectiv 121.395 Euro, 243.517 lei şi 2,300 USD, 14.080 tichete, 2 liste privind persoane cu handicap, un laptop, un calculator şi mai multe documente contabile. Dintre acestea la sediul uneia dintre firme au fost găsite 3,000 bucăţi bilete pentru pensionari şi persoane cu handicap neprocesate (care nu au fost depuse pentru decontare) şi 10.000 bucăţi bilete pentru pensionari şi persoane cu handicap procesate pe borderouri, în perioada aprilie - august 2013, dar nedecontate.

Cele două societăți au și în prezent activitate, dar afacerile au scăzut în ultimii ani. Astfel, dacă în 2015 Arieșul SA avea o cifră de afaceri de aproape 19 milioane de lei, în 2020 suma a ajuns la 12,2 milioane de lei. La Crinul Arieș, cifra de afaceri a scăzut de la 4,9 milioane de lei în 2015, la 3,7 milioane de lei anul trecut. Ambele societăți au împreună un număr de 45 de angajați.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News