Principalele informatii in cazul incendiului de la Spitalul Judetean Piatra Neamt

Duminica, 15 Noiembrie 2020, ora 09:50
6971 citiri
Principalele informatii in cazul incendiului de la Spitalul Judetean Piatra Neamt
Sectia de ATI dupa stingerea incendiului FOTO ziarpiatraneamt.ro

Un incendiu puternic a izbucnit la sectia de Terapie Intensiva a Spitalului Judetean din Piatra Neamt in seara zilei de sambata, 14 noiembrie. Zece pacienti bolnavi de COVID, internati in stare grava la Terapie Intensiva, au murit. Medicul de garda este grav ranit, fiind transferat in Belgia pentru tratament. Ludovic Orban si seful MAI sugereaza ca lucrarile recente de extindere a sectiei de ATI ar fi fost cauza incendiului.

Apelul la 112 a fost facut in jurul orei 19.00, iar pompierii au reusit sa stinga focul in circa 20 de minute, participand la lichidarea incendiului peste 150 de persoane, cu 35 de mijloace de interventie.

Au fost afectate doua saloane, in care se aflau, in total, 16 pacienti intubati, bolnavi de COVID. Incendiul a izbucnit intr-unul dintre saloane, iar fumul si caldura intensa s-au propagat si catre al doilea.

Sapte pacienti au murit in incendiul initial, iar alti trei la cateva zeci de minute dupa stingerea incendiului. Doi medici si doua asistente au fost raniti. Cel mai grav este medicul care era de garda in sectia ATI, care s-a ales cu arsuri puternice, de gradele II, III si IV, pe 40% din suprafata corpului, in principal in zona inferioara. Celalalt medic si cele doua asistente vor fi tratati local, in spitalul de la Neamt, pentru ranile suferite.

Medicul, pe nume Ioan Catalin Denciu (48 de ani), a intrat in salonul al doilea si a scos toate cele opt paturi de terapie intensiva, in care se aflau pacientii bolnavi de COVID, pe holurile etajului 2 al spitalului. A reusit sa scoata si un pat din salonul in care a izbucnit incendiul, motiv pentru care s-a ales cu arsurile grave. Pacientul pe care reusise sa-l salveze initial a murit ulterior.

Medicul Denciu a fost transportat, initial, la Spitalul Floreasca din Bucuresti. Acolo s-a decis transferul catre Spitalul Militar "Regina Astrid" din Bruxelles, aeronava decoland din Romania spre Belgia duminica, 15 noiembrie, la ora 07.30.

Cei sase pacienti care au supravietuit au fost transferati in localitatea ieseana Letcani, la sectia mobila pentru bolnavii de COVID din cadrul Spitalului de Boli Infectioase Iasi. Carmen Dorobat, medicul coordonator al unitatii medicale, a declarat ca dispune de toate cele necesare pentru a ingriji pacientii, ca a chemat personal medical de acasa si ca oxigenul nu este o problema. Dintre cei sase pacienti, doi sunt intubati.

Nelu Tataru, ministrul Sanatatii, Ludovic Orban, premierul Romaniei, si Bogdan Despescu, seful IGSU, s-au deplasat la Piatra Neamt in seara zilei de sambata si au constituit o celula de criza. Premierul Orban a dat declaratii la 3.00 noaptea, la finalul sedintei, sugerand ca incendiul ar fi fost cauzat de lucrarile recente de extindere a sectiei ATI a spitalului, dar ca nu se poate spune cu certitudine pana nu sosesc rezultatele anchetei specialistilor.

Pe de alta parte, Ionel Arsene, presedintele Consiliului Judetean Neamt, institutie in subordinea careia este spitalul unde s-a produs incendiul, crede ca o posibila cauza ar fi supraincalzirea echipamentelor medicale. In plus, intrebat de autorizatia ISU, acesta a declarat ca spitalul este in curs de obtinere si ca aceasta este o problema pe care o au toate spitalele din Romania.

Oamenii care au murit in incendiul de la SJU Neamt sunt sapte barbati si trei femei, cu varste cuprinse intre 67 si 86 de ani.

Accident mortal în județul Iași. Doi oameni și-au pierdut viața după ce o mașină s-a ciocnit de un TIR
Accident mortal în județul Iași. Doi oameni și-au pierdut viața după ce o mașină s-a ciocnit de un TIR
Două persoane au murit într-un accident petrecut luni după-amiază, 25 martie, între localităţile ieşene Paşcani şi Moţca, după ce autoturismul în care se aflau s-a ciocnit violent cu...
Douăzeci de persoane au fost evacuate, după un incendiu într-un imobil din Sibiu. Un bărbat a ajuns la spital
Douăzeci de persoane au fost evacuate, după un incendiu într-un imobil din Sibiu. Un bărbat a ajuns la spital
Un bărbat a fost intoxicat cu fum şi a fost transportat la spital, în urma unui incendiu izbucnit duminică dimineaţă într-un apartament dintr-un imobil din municipiul Sibiu, iar 20 de...
#Neamt, #incendiu, #spital, #ATI, #morti, #Arafat, #Orban, #Iasi, #medic, #incendiu piatra neamt , #eveniment