Incepe asaltul final asupra DNA? Doua membre CSM cer sa se verifice activitatea parchetului anticoruptie din ultimii sase ani

Miercuri, 12 Februarie 2020, ora 14:38
Autor: Ionel Stoica
Incepe asaltul final asupra DNA? Doua membre CSM cer sa se verifice activitatea parchetului anticoruptie din ultimii sase ani
Foto: Arhiva Antena3 TV

Doi judecatori CSM, Gabriela Baltag si Evelina Oprina, cer Sectiei pentru judecatori din CSM demararea unei actiuni fara precedent in Justitia din Romania: sa fie verificate in instante toate dosarele instrumentate de DNA din 1 februarie 2014 pana azi.

Un control care depaseste cu mult, prin amploarea sa, celebrele evaluari facute de fostul ministru al Justitiei, Tudorel Toader, sau controalele repetate ale Inspectiei Judiciare. Cele doua vor sa stie in cate dosare DNA au fost emise mandate de interceptare sau de arestare si cum au fost solutionate acestea.

Demersul Gabrielei Baltag si al Evelinei Oprina vine in contextul in care activitatea DNA a fost afectata de deciziile CCR si modificarile legislative facute de coalitia PSD- ALDE in Parlament. Activitatea DNA a scazut vizibil in ultimii doi ani pe fondul plecarii mai multor procurori cu experienta din cadrul acestui parchet, in urma unor atacuri mediatice fara precedent, dar si pentru ca s-au modificat cerintele pentru ca un procuror sa lucreze in DNA.

Gabriela Baltag si Evelina Oprina fac parte din asa-zisa tabara a Liei Savonea, care s-a remarcat prin sustinerea infiintarii Sectiei de investigare a infractiunilor din Justitie (SIIJ), cunoscuta ca Sectia Speciala, si a votat pentru numirea Adinei Florea la sefia acestei structuri.

La inceputul anului, ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, a publicat un proiect de lege de desfiintare a Sectiei Speciale.

Potrivit unor surse judiciare, Baltag si Oprina au adresat aceasta solicitare sefei CSM, Nicoleta Tint. Ele cer sa se demareze, la nivelul Sectiei pentru judecatori din CSM, formalitatile necesare pentru a se cere date si informatii de la toate tribunalele, curtile de apel si Inalta Curte, toate dosarele instrumentate de DNA incepand cu data de 1 februarie 2014.

Ce se solicita

- Indicarea dosarelor instrumentate de DNA inregistrate pe rolul acestor instante vizand persoane fizice si persoane juridice;
- Numarul persoanelor fizice si persoanelor juridice vizate de aceste dosare;
- Infractiunile care au facut obiectul acestor dosare;

- Masurile preventive si/sau metodele speciale de supraveghere sau cercetare dispuse cu privire la persoanele fizice si persoanele juridice din acele dosare si perioadele pentru care au fost dispuse;
- Solutia definitiva pronuntata in fiecare dosar in parte;
- Temeiul legal in cazul solutiilor de achitare, de incetare a procesului penal dispuse in cursul judecatii, dar si in cazul judecatorului de camera preliminara in fiecare dosar in parte.


Sursa: Cererea facuta de Baltag si Oprina

Printre motivele invocate de Baltag si Oprina se numara si faptul ca au fost dispuse solutii de achitare in dosare in care impotriva unor persoane au fost luate masuri preventive si/sau au facut obiectul unor metode speciale de supraveghere si cercetare.

"Apreciem necesara si urgenta analiza la nivelul Sectiei pentru judecatori a CSM a situatiei dosarelor ce s-au inregistrat pe rolul tuturor tribunalelor, curtilor de apel din tara si al Inaltei Curti de Casatie si Justitie vizand cetateni instrumentate de DNA incepand cu data de 1 februarie 2014 la zi, pentru a putea aprecia in ce masura s-a afectat caracterul echitabil al procedurilor judiciare derulate si, eventual, in functie de concluziile ce vor fi stabilite, identificarea responsabilitatilor si luarea masurilor corespunzatoare," mai cer Baltag si Oprina.

 Articol citit de 16083 ori

  Citeste si:
  Comentarii
  alphpha
  14.02.2020, 10:30
  Neocomunistele
  din CSM, prietenele infractorilor, urasc DNA-ul, mai ales pe Kovesi. Tanjesc dupa T. Toader si Dragnea, tanjesc dupa stapini carora sa le pupe mana.
  13.02.2020, 09:10
  Asa e Dutty, a invatzat de la boStan.
  Dupa cum ingrosa boStanul terenul pentru stolonii de capsuni. Cu ceva bio-natural, produse fkloide adevarate ca pamantu nu-l ingrasi cu vorbe goale.
  Stan
  13.02.2020, 22:26
  Ce-i ai "paleaga" mai trollica?
  Nici "baleaga" n-ar fi tocmai corect, dar s-ar mai apropia de un nick adecvat...
  mugurica
  12.02.2020, 15:39
  Verificare DNA...
  O astfel de verificare a tuturor dosarelor deschise la DNA in ultimii sase ani ar fi de foarte bun augur. Se va vedea astfel ca Dna nu este ceea ce a vrut sa para ca este, ci ca este la fel de corupta institutional la fel ca si restul institutiilor din Romania. Si spun asta din experienta proprie. Plingerea inaintata de mine pentru fraude cu fonduri europene pe terenurile detinute de mine - fraude comise de autoritatile locale impreuna cu terte persoane, foarte probabil de factura securistica - a fost urgent (si total ilegal) clasata, favorizindu-se astfel infractorii, si incurajindu-se infractiunile. DNA sub conducerea Kovesi nu a fost (si inca este!) decit o oficina cu iz democratic a acelorasi servicii securisto-sereistice, si nu prea are nici o legatura cu justitia sau dreptatea, ba chiar din contra!
  t_beriu
  12.02.2020, 15:45
  n-ai inteles nimic!
  Abuzuri la DNA sunt NUMAI trimiterile in judecata, cand se da NUP e totu' cohser.
  Cand s-au introdus caile de atac extraordinare, SS a avut grija ca doar procesele cu condamnari sa fie repuse pe rol, unde politicianul/judecatorul e achitat, gata, mucles!
  oranghutan
  12.02.2020, 15:37
  Vedeţi, domne, cum ese adivăru la suprafaţă, ca oloiu din apă?
  Ie clar pentru orisicare că DNA-ul ie un cuib de serpi,o clică de dujmani ai boborului, care nu face alta dăcat să să se inhăiteze cu SRI ca să bage pesedei nevinovati la ocnă, ca pe martiru' neamului romanesc, dracnea.
  vgabriel2k
  12.02.2020, 15:23
  pupezele varanului
  Astea n-ar trebui sa se abtina de la a face declaratii,zici ca-s femei de serviciu pe platourile varanului?Pentru asta isi vor statutul de speciale,pentru a trancani verzi si uscate precum sora baltagului si danutza-aproape ministru?
  Vintage
  12.02.2020, 15:04
  "...activitatea parchetului anticoruptie din ultimii sase ani"
  In afara de vendete politice, nimic altceva.
  Ah, era sa uit: sefa lor, chioveshi, a fost propulsata la nivel de UE. Ca au si aia ceva rafuieli imaginare...:))))))))
  Stan
  13.02.2020, 00:55
  Ce obraz poți sa ai ca sa mai apari pe forum, tov. trollov!
  Chiar așa de multe kopeiki iți da Sputnik ca sa ingroși in halul asta tovalul?
  DUTTY
  13.02.2020, 08:57
  A luat exemplu de la tine boStane!!!
  .
  Comentariu inadecvat
  Comentariu inadecvat
  13.02.2020, 09:05
  Ca din piatra seaca Vintage.
  Pai daca are mintea iute ca lutu...
  Vintage
  12.02.2020, 16:52
  fomofo!
  Fymofo!

  Greu sa scoti ceva inteligent din lemn, este?
  t_beriu
  12.02.2020, 14:59
  asa pot fi cerute verificari si la SS
  Sa se vada care e rezultatul proceselor intentate de astia, cati au fost achitati, cate abuzuri s-au facut.
  green.dixie
  12.02.2020, 14:57
  Vrea cineva sa afle detalii din anumite dosare ?
  Eu propun sa inceapa verificarile cu ele, cu Baltag si Oprina. DNA este stimata de popor tocmai pentru valul de cercetari, inculpari si arestari, soldate cu condamnarea multor oameni politici, baroni locali, primari, si chiar magistrati. Adica sa cercetam DNA-ul tocmai pentru ca si-a facut treaba cu onoare ??? Si aceste doua doamne sa ia pensii speciale ???!!! Iar vreti sa iesim in strada ?
  rautzu
  12.02.2020, 17:41
  Doua membre CSM cer sa se verifice
  Savonea s-a dus, 'godacele' ei au rămas și tropăie isterice că se aproprie ignatul...

  Sper ca CSM să se sesizeze vizavi de denigrarea Justiției, și a DNA in special, in forma agravată, de către două "membre".

  == Nu vrem bani, nu vrem valută, vrem ca Draknea să ne... izbăvească de abuzurile Justiției contra borfașilor și penalilor... ==
  coolsnow
  12.02.2020, 14:56
  e destul de clar pentru cine joaca baltag si oprina
  De altfel sotul lui baltag e deja condamnat. Daca nu avem in acest caz un conflict de interese atunci ce mai putem spune.
  cartophil
  12.02.2020, 18:28
  Doua presuri de la resedinta Ciumei Rosii. Ce ne miram ???
  Alo, Orban, ce mai cauta gunoaiele aste in CSM ????? Pe cine reprezinta ele ??????? Cand vor plati ticaloasele pentru toate relele pe care le-au facut poporului roman.
  hello
  12.02.2020, 18:37
  Baltag, Savonea si Oprina judecatoare mafiote din
  gasca infractoare psd ! Raspund la comenzile mafiei psd-iste anti-romaneasca ...
  alfabeta
  12.02.2020, 16:00
  Incepe doar asalutul impotriva abuzurilor DNA
  Sau ne e voie sa fie nici sa se faca o verificare?
  Poate verificarile se fac ca sa fie premiati cei de la DNA, pentru profesionalism Portocalian Oneanismic...
  Gigi Contra
  12.02.2020, 16:27
  Tot dai din buza, mofluza obtuza!
  Esti mai jos de o meduza pe cambuza.

  Ministrul Justitiei sa ceara anchetarea celor doua paparude penale! ANAF sa le cerceteze la avere; sigur au bani din spagi!
  BaronulRed
  12.02.2020, 16:11
  ,,,
  Cine *** să-i verifice? Iși riscă cineva privilegiile? Nu se va intampla nimic, justiția va rămane in continuare cel mai nereformat sistem din Romania.
  Comentariu inadecvat