Incendiu in Colectiv Ministrul Sanatatii, despre "marii arsi": Asemenea combinatie de otravuri e greu de imaginat

Marti, 03 Noiembrie 2015, ora 19:27
3821 citiri
Incendiu in Colectiv Ministrul Sanatatii, despre "marii arsi": Asemenea combinatie de otravuri e greu de imaginat
Foto: Arhiva Ziare.com

Ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, sustine ca "foarte putine tari europene" s-ar fi mobilizat atat de bine din punct de vedere medical in cazul unei tragedii asemanatoare celei din clubul Colectiv.

"Spitalele nu au intrat in colaps, si-au continuat activitatea...foarte putine tari europene ar fi putut prelua un asemenea numar de pacienti cu asemenea leziuni", a declarat Banicioiu, care a dezvaluit ca inclusiv medicii straini veniti in tara noastra au recunoscut asta.

Incendiu in Colectiv, cele mai noi evolutii - LIVE

Din acest motiv, nu a fost necesar nici transferul victimelor in alte tari, care oricum nu era recomandat nici macar intre spitale, le-a spus Banicioiu jurnalistilor, la Spitalul Universitar.

"La 90 de astfel de cazuri foarte grave, putine tari europene ar fi facut fata", a mai spus acesta.

Medicii de la Spitalul Universitar au precizat ca nu au mai vazut niciodata asemenea arsuri. Ei au explicat ca substantele chimice pe care le-au inhalat tinerii au intrat in sange, iar rezultatul se vede inclusiv la nivelul plagii.

Incendiu in Colectiv Medici: Intoxicatie si arsuri nemaiintalnite, din cauza otravurilor din aer

"Eu n-am mai vazut niciodata o culoare de plaga asa, este o combinatie de cenusiu, negru si rosu. Rana provocata de agresiunea pe piele este foarte complexa, ciudata, aceeasi leziune exista si la nivelul plamanului, care este organ vital (...), aceasta leziune da gravitatea cazurilor", a spus un reprezentant al spitalului.

"Acum trei ani ar fi fost un dezastru, nu ar fi avut (medicii - n.red.) pe ce pune mana, acum au avut de toate", a declarat un alt medic.

"Sunt intr-adevar niste leziuni atipice, ne-au confirmat si medicii straini, in continuare avem o colaborare deschisa cu multi experti din strainatate. Pana acum n-a mai aparut acest tip de leziune (la noi in tara - n.red.). Este vorba de 'marii arsi', dar cu foarte multe leziuni asociate cu acel compus chimic pe care l-au inhalat.

Incendiu in Club Colectiv: Tratarea unei persoane cu arsuri grave costa intre 500.000 si un milion de euro

Spunea cineva ca asemenea combinatie de otravuri e greu de imaginat. Nu-mi explic cum era antifonat acel club ca sa dea, prin incendiu, acest cocteil chimic. De aceea, e un numar mare de pacienti intr-o stare critica si grava", a spus si Nicolae Banicioiu.

Ministrul a declarat ca nu mai exista in prezent persoane neidentificate, insa jurnalistii au spus ca informatiile din referatul procurorilor il contrazic.

Asadar, Banicioiu a explicat ca anchetatorii detin informatii din prima etapa a identificarii, cand familiile si-au recunoscut rudele mai mult dupa obiectele pe care le aveau asupra lor decat dupa chip.

"In prima etapa au fost greu de identificat, pentru ca fizionomia nu semana deloc cu ce stiau familiile lor, a durat ore in sir. Identificarea in prima etapa s-a facut pe ramasite de obiecte personale. Ulterior, pe masura ce noi o sa putem, le punem la dispozitie dovezile de identificare", a lamurit ministrul.

Nicolae Banicioiu a spus ca, in prima etapa, la spitale au ajuns 180 de pacienti, iar acum au mai ramas 134 de persoane internate, dintre care 88 sunt in stare grava si critica.

"Dar acest numar inmultiti-l cu zece ca sa vedeti amploarea, e ca si cum am vorbi de 1.800 de pacienti cu traume de membre (...). Unii au avut impresia ca e o concentrare prea mare, dar sunt operatii la care intra sapte chirurgi plasticieni (la un pacient - n.red.) ", a mai aratat ministrul Sanatatii.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#Banicioiu tari europene Colectiv, #Banicioiu victime Colectiv , #incendiu club Colectiv