Mii de intervenții ale pompierilor, în această vară, pentru stingerea incendiilor de vegetație din România. Cât te costă dacă dai foc la miriște

Miercuri, 18 August 2021, ora 23:00
2191 citiri
Mii de intervenții ale pompierilor, în această vară, pentru stingerea incendiilor de vegetație din România. Cât te costă dacă dai foc la miriște
Pompierii se luptă cu incendiile FOTO Facebook/ IGSU

De la începutul verii până acum, pompierii au fost chemați să intervină în stingerea a peste 5.000 de incendii de vegetație. Însă numărul acestor evenimente pare să fie în scădere având în vedere că anul trecut s-a intervenit în peste 16.000 de situații de acest fel.

O țigară aprinsă aruncată în iarba uscată, un grătar la iarbă verde nestins după terminarea picnicului, chiar și o sticlă goală aruncată în câmp, pot duce la catastrofe de neimaginat.

Anul acesta, incendiile de vegetație au pârjolit peste 3.500 de hectare de teren. Conform unui raport al Inspectoratului pentru Situații de Urgență, în primele șapte luni ale acestui an, pompierii au fost chemați să intervină în 5.056 de cazuri, cele mai multe privind incendii de vegetație uscată (2.099). Au mai fost 1.619 intervenții pentru stingerea unor incendii pe terenuri virane, 344 de incendii de miriște și 28 de incendii de pădure. În această perioadă au fost distruse peste 22 de hectare de pădure.

Potrivit raportului pompierilor, cele mai multe incendii de vegetație au loc la sfârșit de primăvară, vara și început de toamnă.

Tendința acestor tipuri de incendii a fost în scădere în ultimii trei ani. Datele statistice arată că, în 2020, au fost 16.216 astfel de situații, cu mult mai mic față de numărul celor înregistrate în anul anterior. În 2019 au fost raportate 22.095 de incendii de vegetație uscată.

Pompierii spun că, în zilele caniculare, incendiile se pot propaga foarte repede. Gunoaiele aruncate peste tot nu doar că poluează natura, dar pot fi un punct de plecare pentru aceste incendii devastatoare de vegetație. Sticlele pot acționa ca o lupă sub razele soarelui. Într-un unghi potrivit pot concentra un fascicul de lumina care să incendieze cu ușurință vegetația uscată.

Amenzi pentru incendiile de vegetație uscată

Conform legii, arderea miriştilor, stufului, tufărişurilor sau vegetației ierboase, fără acceptul de la protecţia mediului şi fără informarea serviciilor de intervenție se sancţionează contravenţional de către Garda Națională de Mediu cu amenzi cuprinse între 3.000 – 6.000 lei pentru persoanele fizice și 25.000 – 50.000 lei pentru persoane juridice.

Arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deșeurilor şi a altor materiale combustibile se poate sancţiona contravenţional de către Inspectoratul pentru Situații de Urgență cu amenzi cuprinse între 1.000 – 2.500 lei.

Casele individuale, mai expuse incendiilor decât blocurile

În anul 2020, față de 2019 incendiile la locuinţe au înregistrat o creștere cu 4,84% în mediul rural (de la 3.901 incendii în 2019 la 4.090 incendii în anul 2020), în mediul urban fiind înregistrată o scădere cu 7,57 % (de la 2.905 incendii în anul 2019, la 2.685 incendii în anul 2020), se arată în raportul IGSU.

Dinamica acestor tip de incendii în funcţie de tipul locuinţelor relevă faptul că locuinţele de tip unifamilial (case individuale) sunt mai vulnerabile din cauza unor factori precum tipul materialelor de construcții folosite sau incidența improvizațiilor efectuate de proprietari sau persoane neautorizate la rețeaua electrică a locuinței sau a sistemelor de încălzire a acesteia.

Majoritatea incendiilor la locuințe sunt generate de instalații electrice defecte sau cu improvizații, coș de fum defect sau necurățat și mijloace de încălzire.

Nouă copii au murit din cauza incendiilor, în 2020

În urma incendiilor din 2020, au fost înregistrate 936 de victime, dintre acestea 255 de persoane au decedat (9 copii). Cele mai multe astfel de incendii de locuințe au loc iarna și în lunile friguroase de toamnă și primăvară.

Ce să faci dacă te afli în mijlocul unui incendiu. ”Nu alerga, întețești focul”

Multe dintre incendii de locuințe se produc noaptea, iar în momentul în care o persoană este suprinsă de incendiu, aceasta intră în panică și își poate face rău, în loc să se salveze.

Pompierii dau câteva sfaturi pentru cei care ajung să fie prinși în mijlocul incendiului.

Dacă ți s-au aprins hainele:

✓ îți acoperi faţa cu mâinile

✓ te aşezi la pământ şi te rostogolești stânga-dreapta până ce se stinge focul.

✓ Nu alerga! Astfel, înteţești focul.

Verifică uşile închise dacă sunt fierbinţi, înainte de a le deschide.

Dacă trebuie să treci prin spaţii în care uşile sunt închise, verifică cu dosul mâinii partea de sus a uşii, clanţa şi spaţiul dintre uşă şi cadrul uşii.

Nu folosi niciodată palma sau degetele pentru a face această verificare.

Dacă uşa e fierbinte:

Nu o deschide!

Dacă locuiești la parter încercearcă să ieşi pe fereastră.

Dacă nu poți ieşi din casă, etanşează spaţiile din jurul uşii, inclusiv gaura cheii, împotriva pătrunderii fumului de incendiu.

Deschide fereastra încăperii în care te afli şi strigă după ajutor.

Rămâi în cadrul ferestrei până la sosirea pompierilor.

Dacă uşa e rece:

Deschide încet uşa şi asigură-te că incendiul şi/sau fumul de incendiu nu blochează căile de evacuare.

În cazul în care căile de evacuare sunt blocate, închide imediat uşa şi căută o altă posibilitate de evacuare (de exemplu, o fereastră, dacă e posibil).

Dacă evacuarea este posibilă, ieşi imediat din casă şi închide uşile în urma ta pentru a limita propagarea incendiului.

Deplasează-te cât mai aproape de podea.

Ieşi urgent din locuinţă. Nu zăbovi înăuntru pentru a încerca să salvezi obiecte sau să stingi incendiul. Fiecare secundă contează pentru viaţa ta!

Dacă sunt victime sau chiar tu ești victimă în urma unui incendiu, sună la 112 ori roagă pe cineva să sune.

Răcește cu apă şi acoperă arsurile cu feşe sterile pentru a reduce şansele de infectare.

Revino în locuinţă doar după ce ai obţinut acordul pompierilor.

UPDATE Bărbatul dispărut după ce a alunecat în lacul unui baraj de acumulare a fost găsit mort
UPDATE Bărbatul dispărut după ce a alunecat în lacul unui baraj de acumulare a fost găsit mort
Un bărbat din orașul hunedorean Hațeg este dat dispărut după ce a căzut în lacul de acumulare al barajului CHS Haţeg. UPDATE 21:00 Bărbatul a fost găsit decedat în apele canalului...
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
#pompieri, #incendii de vegetatie, #incendii de locuinte , #pompieri