Cele mai grave incendii din spitalele romanesti in ultimii 10 ani. Erorile umane care au cauzat tragedii revoltatoare

Vineri, 04 Iunie 2021, ora 12:02
2462 citiri
Cele mai grave incendii din spitalele romanesti in ultimii 10 ani. Erorile umane care au cauzat tragedii revoltatoare
Un pat din ATI a Spitalului Piatra Neamt, imediat dupa incendiu FOTO Arhiva

Un incident produs in dimineata zilei de vineri, 4 iunie, la Spitalul de Boli Cronice Calinesti, a adus in prim-plan din nou tragediile petrecute in ultimii ani in unitatile medicale din Romania.

Cele mai multe s-au produs din cauza instalatiilor defecte, insa a fost vorba si despre erori umane.

32 de pacienti au fost evacuati din Spitalul de Boli Cronice Calinesti, judetul Arges. Decizia a fost luata dupa ce dintr-un aparat de aer conditionat a iesit fum.

"Conform unei informari a Centrului Operativ pentru Situatii de Urgenta al Ministerului Sanatatii, a fost declansata o alarma de incendiu (degajare fum la o instalatie de aer conditionat) la Spitalul de Boli Cronice Calinesti. Au fost evacuati 32 de pacienti.

Nu sunt victime, toti pacientii au revenit in saloane, echipajele medicale de urgenta s-au retras", a transmis Ministerul Sanatatii.

Incendiul de la Institutul Matei Bals- 29 ianuarie 2021

Un incendiu a izbucnit, la 29 ianuarie 2021, la un pavilion al Spitalului "Matei Bals" din Capitala, fiind declansat planul "rosu". Incendiul s-a manifestat la parterul unui corp de cladire. Potrivit ISUBIF, in cladire erau aproximativ 100 de persoane. Incendiul a fost stins.

Corpul de Control al premierului a descoprit o serie de nereguli, la acest spital, printre acestea fiind:

- peretii cailor de evacuare (in fapt, peretii dintre saloane si culoarul de acces) nu erau rezistenti la foc,

- instalatia electrica proiectata si executata la nivelul anilor 2000-2001, subdimensionata pentru necesitatile actuale ale spitalului,

- Consum foarte mare de oxigen medical, in tratarea acestor forme de infectii cu Sars-Cov2. (majoritatea pacientilor primeau O2, atat prin narine, cat si prin masca, conectate la instalatia de oxigen din perete) a alimentat producerea incendiului si explozie. Aceste aspecte sunt de competenta, in special, a expertilor si a organelor de urmarire penala.

- supraveghere deficitara a bolnavilor din partea personalului medical aflat in serviciu, cu precadere in intervalul orar 01.00-05.00 dimineata,

- lipsa senzorilor de fum si detectie a oxigenului in cadrul saloanelor si holurilor cladirilor respective,

- lipsa supravegherii video la nivelul holurilor pavilionului 5, aspect ce ar fi favorizat observarea din timp a incendiului, reprezentand totodata un martor obiectiv al desfasurarii intregii activitati medicale/nemedicale din cladire.

Acesta este primul incendiu major produs in anul 2021, intr-o unitate medicala din Romania.

Cel mai grav incident de acest gen s-a produs, insa, la 16 august 2010 la sectia de Reanimare a maternitatii Giulesti din Capitala. Trei nou-nascuti au decedat in seara zilei tragediei. Opt bebelusi au fost transportati la Spitalul Grigore Alexandrescu, patru dintre acestia, cu arsuri pe 30, 40 si 50 la suta din suprafata corpului.

A doua zi, inca un nou-nascut a decedat la Spitalul de Copii Grigore Alexandrescu. Trei zile mai tarziu un alt bebelus a decedat, ridicand numarul mortilor la cinci. In urma exploziei au fost evacuate 113 persoane, respectiv 53 de copii si 60 de femei.

Incendii si decese, in spitalele din Romania

In ultimii ani s-au produs, insa, o serie de incendii, in care au murit oameni, iar cladirile au fost grav afectate.

Pe 5 ianuarie 2021, un echipaj de interventie Chimica, Biologica, Radiologica si Nucleara (CBRN) al ISU Timis a intervenit la Spitalul de Psihiatrie din Gataia, in urma unui incendiu izbucnit intr-un salon al unui pavilion suport COVID. Potrivit ISU Timis, a luat foc o saltea dintr-un salon din care au fost evacuate doua persoane. Nu au existat intoxicatii sau probleme medicale.

Pe 2 ianuarie 2021, un incendiu a izbucnit la Sectia de Psihiatrie a Spitalului Municipal Roman, judetul Neamt, doi pacienti si doua cadre medicale fiind transportate la Camera de Primiri Urgente, dupa ce au suferit usoare intoxicatii cu monoxid de carbon. Aproape 50 de pompieri au intervenit cu 16 autospeciale pentru stingerea incendiului si evacuarea pacientilor.

La 25 decembrie 2020, un incendiu in urma caruia un pacient a decedat a avut loc la pavilionul de barbati de la Spitalul de Psihiatrie Socola Iasi.

Tragedia de la Piatra Neamt

Pe 14 noiembrie 2020, zece persoane au murit in urma unui incendiu izbucnit la sectia Anestezie Terapie Intensiva a Spitalului Judetean de Urgenta Piatra-Neamt. Incendiul s-a manifestat cu flacara deschisa si degajare mare de fum si a fost activat Planul Rosu de Interventie. Medicul de garda de la sectia ATI a suferit arsuri de gradul 2 si 3 pe circa 80% din suprafata corporala.

El a fost operat intr-o clinica din Bruxelles, iar acum s-a intors in tara. Pentru actiunea sa, OMS l-a premiat pe medicul roman.

Pe 11 aprilie 2018, un puternic incendiu a izbucnit la etajul sase al Institutului de Boli Cardiovasculare din Iasi, 18 pacienti fiind evacuati. In momentul producerii incendiului in cladire se aflau 120 de persoane, acestea fiind transferate la alte unitati medicale. Unul dintre pacientii transferati de la Terapie Intensiva, din cladirea in care a avut loc incendiul a murit la Institutul Regional de Oncologie.

Pentru stingerea incendiului care a afectat o suprafata de aproximativ 500 de metri patrati a fost nevoie de mobilizarea a 62 de pompieri, interventia a opt autospeciale de stingere si a autoscarii. Focul a fost stins dupa mai bine de sase ore de la izbucnire. Acesta ar fi izbucnit din cauza supraincalzirii instalatiei electrice veche.

La 10 martie 2018, o infirmiera a suferit arsuri pe membre intr-un incendiu care s-a produs intr-un salon de la Sectia ATI a Spitalului Judetean de Urgenta Alba Iulia. Femeia a suferit arsuri de gradele 1 si 2 pe mai mult de 20% din corp. Totodata, o asistenta a fost intoxicata cu fum. Incendiul s-a produs intr-un salon situat la etajul al II-lea, nefiind necesara evacuarea bolnavilor din celelalte saloane. In salon se aflau doua persoane, din care una era decedata inainte de izbucnirea focului.

In 19 noiembrie 2015, un incendiu de proportii s-a produs la un spital din orasul Simeria, judetul Hunedoara. Incendiul s-a manifestat la etajul unu al cladirii spitalului. Aproximativ 50 de persoane au fost evacuate.

Pe 7 iunie 2015, un incendiu a izbucnit la Spitalul Judetean Baia Mare, la etajul I, chiar deasupra Unitatii de Primire Urgente, cel mai probabil de la o tigara aprinsa aruncata de la etajele superioare. Nu a fost nevoie de evacuarea personalului sau pacientilor, si nimeni nu a fost ranit.

La 3 aprilie 2015, spitalul Vechi din municipiul Satu Mare a fost afectat de un incendiu. Focul s-a propagat de la Sectia de Psihiatrie Cronici, aflata la subsol, unde un pacient a dat foc unei saltele.

La 15 februarie 2014, un incendiu a avut loc la Spitalul Judetean de Urgenta Mavromati. Incendiul s-a manifestat la etajul sase al spitalului, unde se afla sectia de chirurgie.

Pe 18 noiembrie 2013, un incendiu a izbucnit la panoul electric al Spitalului Floreasca, acesta fiind stins pana la venirea echipajelor de pompieri. Focul a fost provocat cel mai probabil de un scurtcircuit la reteaua electrica.

Pe 16 martie 2010, sapte copii si 15 cadre medicale au fost evacuate de la etajul cinci al Spitalului Judetean din Drobeta Turnu Severin, din cauza unui incendiu izbucnit la camera de garda a sectiei de pediatrie. Atat copiii internati in spital, cat si cadrele medicale riscau sa se intoxice cu bioxid de carbon daca operatiunea de evacuare si aerisire a saloanelor nu s-ar fi efectuat la timp.

Ultimele 24 de ore au fost solicitante pentru pompierii din intreaga tara. Indiferent ca sting incendii, participa la misiuni de descarcerare sau actioneaza pentru deblocarea si salvarea persoanelor sau animalelor din medii ostile vietii, salvatorii desfasoara zilnic sute de interventii, pentru protectia comunitatilor.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#incendiu Spitalul de Boli Cronice Caline, #incendii spitale Romania, #incendiu piatra neamt, #incendiu matei bals , #incendiu