Comisia Europeană: „Nu există nicio dispoziţie specifică în PNRR care să oblige autorităţile române să impună interzicerea încălzirii pe bază de lemne”

Joi, 16 Decembrie 2021, ora 10:31
4066 citiri
Comisia Europeană: „Nu există nicio dispoziţie specifică în PNRR care să oblige autorităţile române să impună interzicerea încălzirii pe bază de lemne”
Planul include măsuri de eficienţă energetică pentru clădirile private/publice FOTO Unsplash

Reprezentanţa Comisiei Europene în România a transmis, joi, printr-un punct de vedere oficial, că nu există nicio dispoziţie specifică în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) care să oblige autorităţile române să impună interzicerea încălzirii pe bază de lemne până în 2023, acest pan cuprinzând reforme şi investiţii privind sistemele de gestionare şi de guvernanţă ale pădurilor menite să abordeze problema exploatării forestiere ilegale intensive a pădurilor din România.

Nu există nicio dispoziţie specifică în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) care să oblige autorităţile române să impună interzicerea încălzirii pe bază de lemne până în 2023. Planul de redresare şi rezilienţă al României cuprinde reforme şi investiţii privind sistemele de gestionare şi de guvernanţă ale pădurilor menite să abordeze problema exploatării forestiere ilegale intensive a pădurilor din România, din cauza căreia asistăm la o reducere a absorbţiei naturale de carbon de către păduri, la pierderea semnificativă a biodiversităţii şi la o creştere a riscurilor de dezastre (componenta „Păduri şi protecţia biodiversităţii”), a transmis Reprezentanţa.

În mod similar, reforma privind decarbonizarea sectorului de încălzire-răcire asigură sustenabilitatea şi trasabilitatea biomasei, pentru a preveni orice impact negativ al utilizării bioenergiei asupra biodiversităţii şi pădurilor şi pentru a diversifica mixul energetic utilizat, pe lângă biomasa forestieră, pentru încălzire şi răcire. (Componenta „energie”)

Potrivit Reprezentanţei Comisiei Europene în România, ”o nouă strategie naţională pentru păduri şi legislaţia secundară ulterioară vor stabili criterii de durabilitate pentru biomasa forestieră utilizată în scopuri energetice şi vor include acţiuni specifice de combatere a exploatării forestiere ilegale şi de îmbunătăţire a gestionării pădurilor”.

”Se preconizează că un sistem informatic integrat (care va include SUMAL – sistemul românesc de urmărire a materialelor lemnoase) va monitoriza obligaţiile legale referitoare la recoltarea lemnului, regenerarea în timp util a pădurilor, sănătatea pădurilor, starea de conservare a habitatelor forestiere, impactul schimbărilor climatice şi adaptarea la schimbările climatice a diferitelor ecosisteme forestiere”, se precizează în comunicat.

Planul include măsuri de eficienţă energetică pentru clădirile private/publice, cu obiectivul de a se realiza cel puţin o renovare la nivel mediu, reducându-se astfel consumul de energie pentru încălzire cu cel puţin 50 %.

În plus, planul include investiţii în centrale de cogenerare de înaltă eficienţă pentru sistemele de termoficare. Mai mult, se preconizează că reţeaua de distribuţie a gazelor care va permite transportul hidrogenului verde în regiunea Oltenia va înlocui combustibilii solizi şi biomasa, care se utilizează în prezent pentru încălzirea locuinţelor, apa caldă menajeră şi gătit.

Contre între Ghinea și Negrescu pe tema încălzirii cu lemne

Cristian Ghinea a reacționat în urmă cu o săptămână după ce europarlamentarul PSD Victor Negrescu l-a acuzat că a introdus în PNRR eliminarea încălzirii cu lemne pentru populație.

„Nu, nu se interzice încălzirea cu lemne prin PNRR. Dar, da, lovim în mafia lemnului luată în brațe de PSD. Share!

Vom avea curând organizația de monitorizare PNRR ”O țară ca afară”. Și vom lansa platforma informatică de căutare, urmărire și semnalizare a ce se întâmplă cu PNRR. Muncim la asta, eu și echipa de consilieri/secretari de stat de la MIPE. Vom avea și rubrică de combatere a Fake News. Care găsiți exemple, sau vreți să verificați dacă ceva e fals sau nu, vă rugăm să ne scrieți la vreau@otaracaafara.eu

Și mă gândesc și la un premiu de genul ”prostul lunii”. Un candidat serios e tipul ăsta de la Bruxelles, care s-a dat expert în PNRR tot anul, numai cu fake news.

Acum cere Comisiei Europene să stopeze ”renunțarea” la încălzirea cu lemne până în 2023. O minciună stupidă, nu există așa ceva în PNRR. Va împiedica asta pe șarlatan să împrăștie prostia? Evident nu, omul știe că minte, știe și că noi știm că minte, dar o face fără rușine”, a scris Ghinea pe pagina sa de Facebook.

Diplomă unică pentru studenții din UE. Comisia Europeană vrea să utilizeze Erasmus+ pentru a simplifica actele din învățământul superior
Diplomă unică pentru studenții din UE. Comisia Europeană vrea să utilizeze Erasmus+ pentru a simplifica actele din învățământul superior
Comisia Europeană a anunțat miercuri, 27 martie, trei inițiative de cooperare între statele membre în domeniul învățământului superior. Scopul final este crearea unei diplome unice pentru...
Comisia Europeană deschide investigaţii împotriva Apple, Google şi Meta. Giganții media riscă amenzi uriașe
Comisia Europeană deschide investigaţii împotriva Apple, Google şi Meta. Giganții media riscă amenzi uriașe
Companiile americane Apple, Alphabet şi Meta vor fi investigate în Uniunea Europeană pentru potenţiale încălcări ale directivei privind pieţele digitale, au declarat luni autorităţile de...
#Comisia Europeana, #lemne foc, #incalzire, #Ghinea ministru Fonduri Europene , #PNRR