Inca un pact Ponta-Basescu - Conflictul CEDO, dus la Avocatul Poporului si CCR

Miercuri, 17 Aprilie 2013, ora 16:51
3750 citiri
Inca un pact Ponta-Basescu - Conflictul CEDO, dus la Avocatul Poporului si CCR
Foto: Digi24

Premierul Victor Ponta a dezvaluit, miercuri, ca atat el cat si presedintele Traian Basescu au decis sa se adreseze Avocatului Poporului pentru a se lamuri chestiunea juridica a desemnarii judecatorului roman la CEDO. Anuntul a fost facut dupa ce CSM a decis sa sesizeze direct Curtea Constitutionala pe acelasi subiect.

Conflictul juridic intre Consiliul Superior al Magistraturii si Guvernul Ponta a aparut dupa ce Executivul a adoptat o ordonanta de urgenta prin care ii ia CSM atributia de a desemna judecatorul care reprezinta Romania la CEDO.

Miercuri dimineata, presedintele CSM a decis sa sesizeze Curtea Constitutionala, reclamand incalcarea principiului separatiei puterilor in stat si faptul ca acestui consiliu nu i s-a cerut avizul in timpul prevazut de lege, CSM afland mult prea tarziu de decizia Guvernului.

Inca un scandal in Justitie. CSM paraste Guvernul la CCR. Miza: judecatorul Romaniei la CEDO

Premierul Ponta a participat, miercuri la amiaza, la sedinta CSM la care s-a discutat inclusiv acest subiect, iar la finalul ei a anuntat ca a purtat discutii inca de marti cu presedintele Traian Basescu si a cerut Avocatului Poporului sa se adreseze Curtii Constitutionale ca sa se stabileasca cine face numirea judecatorului CEDO.

"Am cerut ca aceasta cauza sa fie solutionala de Curtea Constituionala. Sa ne spuna Curtea cum se numeste, cum se fac propunerile, ca le face CSM sau le face comisia interministeriala", le-a spus premierul jurnalistilor.

Victor Ponta a precizat ca discutia de marti cu presedintele a vizat faptul ca "nu e nicio suparare, indiferent ce decide Curtea" pe acest subiect.

"Daca va decide ca o face CSM e foarte bine, daca decide ca o face Guvernul e si mai bine", a mentionat premierul.

El a sustinut ca a fost nevoie de o ordonanta de urgenta pentru ca, pana in luna iulie, cand expira mandatul judecatorului roman la CEDO (Corneliu Barsan), trebuie sa fie derulate o serie de proceduri, printre care depunerea a cel putin 3 candidaturi, din care cel putin una sa fie depusa de o femeie (conform practicii CEDO), apoi audierile in comisiile juridice ale Parlamentului si avizarea de catre Guvern.

"Mai sunt 2 luni, ca e Pastele", a argumentat Victor Ponta, fara a explica insa cum de s-a ajuns in aceasta intarziere in conditiile in care el este premier de aproape 1 an de zile.

La insistentele jurnalistilor, Victor Ponta a aratat ca este dreptul premierului si al presedintelui de a sesiza Avocatul Poporului. "Amandoi i-am adresat o scrisoare", a dezvaluit el, adaugand ca personal crede ca Avocatul Poporului va depune, in numele lor, sesizarea la CCR in zilele urmatoare.

Victor Ponta a spus ca exista si o cale "mai razboinica a conflictului", si anume cea adoptata de CSM.

"Eu am adoptat calea consensuala", a tinut el sa sublinieze.

Victor Ponta a respins acuzatiile CSM potrivit carora prin adoptarea ordonantei de urgenta si restrangerea atributiilor CSM ar fi incalcat separatia puterilor in stat.

"La CEDO procesele nu sunt individuale, toate sunt impotriva statului roman(...) Si atunci statul roman sigur ca trebuie sa aiba un cuvant de spus", a argumentat el de ce considera ca judecatorul CEDO trebuie numit de o comisie interministeriala.

Intrebat de ce nu a fost taiata aceasta atributie a CSM prin lege, ci prin OUG, in conditiile in care USL are 70% in Parlament, Victor Ponta a subliniat inca o data ca este vorba despre termenele foarte scurte.

"Nu vreau sa ne mai cream o problema, sa mai apara in MCV ca nu stiu ce am facut. Avem decizia CCR si o respectam cu totii si nu ne mai cream o problema. Nu mai vreau sa avem conflicte(...)A fost o situatie speciala, a fost ultima azi de ministru a doamnei Pivniceru, nu a mai fost timp de proceduri", a explicat el.

CSM nu mai sesizeaza Curtea pe procedura desemnarii sefilor de parchete?

Pe de alta parte, Victor Ponta a fost intrebat daca la sedinta CSM a aflat daca va mai fi sesizata Curtea Constitutionala pe tema procedurii de desemnare a procurorului general si a procurorului sef al DNA, presedintele Oana Schmidt Haineala declarand in ultimele zile ca este posibil sa ceara Curtii sa se pronunte cu privire la obligativitatea respectarii avizului consultativ dat in aceasta situatie.

Procurorii anticoruptie se solidarizeaza: Nominalizarile, o palma data DNA

"Nu mai ne jucam cu lucrurile astea, o luam de la capat? Aia era o chestiune care nastea in sistem foarte multa instabilitate(...) Domnul Morar si doamna Kovesi au fost numiti pe legea asta. Ce inseamna, ca erau neconstitutionali?", a replicat premierul Ponta, referindu-se la numirile facute de fostul ministru Monica Macovei in anul 2005.

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#Ponta judecator CEDO, #Ponta sesizare Avocatul Poporului, #Ponta CEDO Avocatul Poporului , #CEDO