Inca opt etnobotanice vor fi interzise

Miercuri, 19 Mai 2010, ora 19:27
4537 citiri
Inca opt etnobotanice vor fi interzise
Foto: Arhiva

Ministerul Sanatatii a publicat pentru dezbatere proiectul de hotarare de guvern pentru completarea listelor cu plante, substante si preparate stupefiante si psihotrope cu opt noi substante cu efect psihoactiv.

Potrivit documentului, listele vor fi completate cu 2C-C=4-cloro-2,5-dimetoxi-fenetilamina, Etcatinona= (RS)-2-etilamino-1-fenil-propan-1-ona, JWH 250=2-(2-metoxifenil)-1-(1-pentilindol-3-il) etanona, JWH-073=Naftalen-1-il-(1-butilindol-3-il) metanona, Metilendioxipirovalerona (MDPV), Metilbenzilpiperazina (MBZP), N,N-dialil-5-metoxitriptamina (5-MEO-DALT) si Dimetocaina (larocaina) =(3-dietilamino-2,2-dimetilpropil)-4-aminobenzoat.

Conform notei de fundamentare a proiectului de hotarare de guvern, decizia introducerii noilor substante si plante a fost luata deoarece dupa publicarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 6/2010, pe piata din Romania au aparut noi substante cu efect psihoactiv si numeroase persoane s-au prezentat la Unitatile de Primiri Urgente dupa ce au consumat produse continand substante nou aparute.

Inspectoratul General al Politiei Romane a identificat pana in prezent un numar de zece astfel de substante, potential periculoase pentru sanatate. Acestea au fost analizate de experti ai mai multor institutii, care au hotarat ca pentru opt dintre substantele cercetate este justificata includerea in listele cu plantele, substantele si preparatele stupefiante si psihotrope aflate sub control in Romania, se mai arata in nota de fundamentare.

Reprezentantii ministerului mai arata ca s-a constatat tendinta de redeschidere a unitatilor care comercializeaza produse continand substante cu efect psihoactiv si frecventa ridicata a consumului in special in randul tinerilor.

Prin intermediul aceleiasi hotarari de guvern se intentioneaza excluderea substantei Gama-butirolactona (GBL)=Dihidrofuran-2(3H)-ona din listele legii privind regimul juridic al plantelor, substantelor si preparatelor stupefiante si psihotrope, "pentru conformitate cu observatiile Comisiei Europene privind compatibilitatea legislatiei nationale cu prevederile Regulamentului CE 273/2004 privind precursorii drogurilor".

La jumatatea lunii februarie, guvernul a adoptat o ordonanta de urgenta pentru interzicerea a 36 de plante si substante cu proprietati psihoactive. Pedepsele prevazute in OUG pentru cultivarea, producerea, punerea in vanzare, distribuirea acestor substante interzise pleaca de la trei ani de inchisoare si ajung la 20 de ani, in cazul mefedronei si al derivatilor de piperazina.

La inceputul lunii aprilie, au aparut noi produse etnobotanice care nu au fost inca interzise. Noile produse pot fi achizitionate de pe Internet, dar si din unele magazine de specialitate care nu au fost inca inchise.

In 2009, peste 1.300 de persoane, majoritatea tinere, au solicitat asistenta medicala dupa ce au suferit intoxicatii grave cauzate de consumul de plante etnobotanice.

Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Odată cu retragerea medicului Cătălin Cîrstoiu și renunțarea la candidatura comună PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, liderul social-democraților, Marcel Ciolacu, se găsea în situația...
#plante interzise, #substante interzise, #etnobotanice , #consum de droguri