Inca 32 de parlamentari acuzati de incompatibilitate: Petre Roman si Sorin Iliesiu, printre ei

Miercuri, 12 Martie 2014, ora 16:20
6168 citiri
Inca 32 de parlamentari acuzati de incompatibilitate: Petre Roman si Sorin Iliesiu, printre ei
Foto: Antena3

22 de deputati si 10 senatori sunt acuzati de Agentia Nationala de Integritate ca au incalcat regimul incompatibilitatilor, fiind suspectati si de fals intelectual. Printre numele cele mai sonore sunt cele ale senatorilor Petre Roman si Sorin Iliesiu, alesi din partea PNL.

In comunicatul remis presei, miercuri de ANI, este prezentata lista completa a celor 32 de parlamentari, care se adauga astfel celorlalti senatori si deputati trimisi in judecata pentru incompatibilitate si care si-au pierdut sau sunt pe cale sa isi piarda mandatele.

Deputatul PDL Mircea Man, declarat incompatibil de ANI

Astfel, cei 22 de deputati si 10 senatori sunt acuzati ca au exercitat simultan si functia de parlamentar si alte functii, "contrar prevederilor art. 82, alin (1), lit. a), c) si e) din Legea nr. 161/2003, potrivit carora calitatea de deputat si senator este incompatibila cu functiile de 'administrator', 'membru al consiliului de administratie sau cenzor la societatile comerciale', 'calitatea de comerciant persoana fizica', sau cu 'functia de reprezentant al statului in adunarile generale ale societatilor comerciale prevazute la lit. a)'", precum si de incalcarea unor prevederi din Legea nr. 96/2006 privind statutul deputatilor si senatorilor.

De asemenea, inspectorii de integritate au constatat "posibila savarsire a infractiunii de fals in declaratii, prevazuta de art. 326 Cod Penal, in cazul a trei deputati si un senator, ca urmare a faptului ca nu au mentionat in declaratiile de interese calitatile si functiile detinute, motiv pentru care Agentia a sesizat Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie", se mai arata in comunicatul de presa al ANI.

In acest ultim caz este vorba despre deputatii Covaci Dorel (PSD), Anton Dobos (PNL), Ion Ochi (PSD) si de senatorul Matei Suciu (PSD).

Pe site-ul ANI se gaseste lista nominala a celor 32 parlamentari, completata cu acuzatiile ce li se aduc.

Toti cei 32 de parlamentari au fost informati cu privire la declansarea si rezultatele evaluarii, si doar 2 dintre ei nu au depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, in exercitarea dreptului la aparare.

Inalta Curte va fi cea care va stabili daca rapoartele ANI vor ramane definitive si daca parlamentarii au comis falsul de care sunt acuzati cu intentie sau fara.

Conform Legii 176/2010, cei gasiti vinovati isi vor pierde mandatul si nu vor mai putea ocupa o functie publica timp de 3 ani. De asemenea, cei care vor fi gasiti vinovati de fals in declaratii risca o pedeapsa cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda.

Cativa parlamentari si-au pierdut deja mandatele din cauza celor descoperite de ANI, dar nu toti. Senatorul PNL Akos Mora si deputatul PDL Sorin Stoica sunt inca membri ai Parlamentului, in ciuda deciziilor definitive date de Inalta Curte si a deciziei Curtii Constitutionale.

Parlamentul refuza sa revoce un senator si un deputat in ciuda deciziilor Inaltei Curti si CCR

USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR a transmis joi, 28 martie, că Guvernul Ciolacu minte când spune că ia măsuri în favoarea consumatorilor şi că scade facturile românilor. Partidul susține că de fapt Executivul...
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Guvernul a adoptat joi, 28 martie, Ordonanţa pentru modificarea şi completarea OUG 27/2022 prin care este eliminată taxa pe soare pentru prosumatori şi actualizează schema de sprijin pentru...
#32 parlamentari incompatibili, #Petre Roman incompatibil, #Sorin Iliesiu incompatibil, #parlamentari fals declaratii ANI , #ANI