Cazul Sorina, decizie radicala a Inaltei Curti: Sectia Speciala i-a incalcat fetei dreptul la libera circulatie

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Marti, 14 Iulie 2020, ora 12:46
19121 citiri
Cazul Sorina, decizie radicala a Inaltei Curti: Sectia Speciala i-a incalcat fetei dreptul la libera circulatie
Foto: Arhiva Ziare.com

Inalta Curte de Casatie si Justitie a constatat marti ca Sectia pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie, cunoscuta ca Sectia Speciala, i-a incalcat dreptul la libera circulatie Sorinei Sacarin, fata din Baia de Arama adoptata de o familie din SUA, in momentul in care i-a luat pasaportul.

Inalta Curte a admis marti o plangere facuta de sotii Ramona si Gabriel Sacarin, parintii adoptivi ai Sorinei, impotriva dispozitiei procurorului privind predarea sub luare de dovada a pasaportului Sorinei Sacarin.

Decizia a fost data de judecatorul Lavinia Lefterache.

Iata decizia Inaltei Curti:

"In conformitate cu dispozitiile art. 3 alin. 5 din Codul de procedura penala, art.2 paragraful 2 din Protocolul nr. 4 la Conventia Europeana a Drepturilor Omului si art. 13 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului, admite plangerea formulata de petentii Sacarin Ramona Elena si Sacarin Gabriel, in calitate de reprezentanti ai minorei Sacarin Sorina impotriva dispozitiei procurorului privind predarea sub luare de dovada a pasaportului minorei Sacarin Sorina din continutul ordonantei nr. 2015/P/2019 din data de 26 iunie 2019 a Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie - Sectia pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie.

Constata ca a fost incalcat dreptul la libera circulatie al minorei Sacarin Sorina, prevazut de art. 2 paragraful 2 din Protocolul nr. 4 la Conventia Europeana a Drepturilor Omului.

Revoca dispozitia privind predarea sub luare de dovada a pasaportului minorei Sacarin Sorina din continutul ordonantei nr. 2015/P/2019 din data de 26 iunie 2019 a Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie - Sectia pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie.

Ia act ca pasaportul a fost restituit minorei Sacarin Sorina, prin reprezentatii legali Sacarin Ramona Elena si Sacarin Gabriel, la data de 19 iulie 2019. Cheltuielile judiciare raman in sarcina statului. Definitiva."

Cum au incercat sa blocheze plecarea

Pasaportul micutei Sorina a fost retinut, in vara anului 2019, de de procurorul Mihaiela Iorga- Moraru de la Sectia Speciala, in cadrul anchetei care verifica modul in care s-a facut adoptia in acest caz.

In vara anului 2019 s-a implicat in acest caz si actualul prim adjunct al procurorui general, Bogdan Licu, care a incercat sa blocheze iesirea din tara a micutei.

Bogdan Licu a deschis in vara anului 2019 trei procese pe rolul instantelor din Romania, prin care a incercat sa revizuiasca decizia definitiva de adoptie a micutei Sorina si sa blocheze iesirea acesteia din tara, fara niciun temei legal si nicio fundamentare.

De altfel, judecatorii au respins, pe rand, solicitarile acestuia si au criticat dur demersurile facute in instanta.

Citeste detalii - Licu da explicatii surprinzatoare dupa ce a blocat plecarea Sorinei: Daca s-a intamplat ceva bun e ca micuta a mai stat 30 de zile in Romania!

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#sorina sacarin sectia speciala, #Sorina sacarin fata adoptata, #Sorina Baia Arama , #magistrati